Θλίψη για τον θάνατο του Κώστα Γραμματικάκη

Κρήτη
Θλίψη για τον θάνατο του Κώστα Γραμματικάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 4 Μαρτίου 2022, σε ηλικία 82 ετών, ο εκδότης Κώστας Γραμματικάκης

Σε ηλικία 82 ετών έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Γραμματικάκης ο πρώην εκδότης της εφημερίδας Μεσόγειος, που για 60 χρόνια κυκλοφορούσε στα περίπτερα του Ηρακλείου.

Ο Κώστας Γραμματικάκης, ένας εκ των τελευταίων παραδοσιακών εκδοτών έντυπων εφημερίδων, διακρινόταν για την οξύνοια και την κοφτερή του πένα, ενώ τα άρθρα του στην πρώτη σελίδα της Μεσογείου για χρόνια αποτελούσαν το σήμα κατατεθέν.

Ήταν αδερφός του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και ευρωβουλευτή Γιώργου Γραμματικάκη, ενώ τα τελευταία χρόνια είχε χάσει τον γιο του Αριστοτέλη σε νεαρή ηλικία γεγονός που τον είχε καταβάλει.

Γιώργος Γραμματικάκης: Ο Κώστας ήταν ο καλύτερος από όλους

Ο Γιώργος Γραμματικάκης, θέλησε να αποχαιρετήσει τον αδελφό του με ένα συγκινητικό μήνυμα στο Facebook:

«Καλό σου ταξίδι, Κώστα

Ο αδελφός μου ο Κώστας έφυγε τα ξημερώματα  για τον απέραντο κόσμο των αστεριών και της αιώνιας ηρεμίας. Εκεί τον περιμένει με αδημονία ο γυιος του Αριστοτέλης, που η  απώλεια του πριν από χρόνια κλόνισε τις  ζωή την δική του και όλων μας.

Ο Κώστας ήταν ο καλύτερος από όλους. Σήμερα,  στο πλευρό της Μαρίτας και του μικρότερου  γιου του, του Γιώργου, πενθούμε όλοι με πένθος βαρύ και σιωπηλό.  Ο Κώστας ήταν ο καλύτερος: Κοινωνικός, αγαπησιάρης, με αυτοσαρκασμό και χιούμορ   βαθύ. Καθώς ωστόσο η μοίρα χώρισε από νωρίς τις ζωές μας,  δεν βλεπόμαστε, ούτε μιλούσαμε συχνά. Μας συνέδεε όμως μια αγάπη απέραντη και μυστική, ενώ εγώ ντρεπόμουνα να του δηλώσω τον  θαυμασμό μου: Για τα γραπτά του, που την ποιότητα και το βάθος τους δύσκολα συναντά κανείς, για την αγάπη του, την ανυπόκριτη, για την πατρίδα και τις πνευματικές αξίες της, για το δέσιμο του, το σχεδόν μεταφυσικό, με την φύση και τις θάλασσες της Κρήτης.

Καλό σου ταξίδι, Κώστα. Από τον αποχαιρετισμό σου, να ξέρεις ότι δεν θα λείψει κανείς. Άκουσε όμως: Μην ξεχάσεις να πάρεις μαζί σου το υπέροχο μπουφάν, που σου έφερα από τις Βρυξέλλες, και εσύ κοίταξες με περιφρόνηση. Κάνει όμως ακόμα κρύο στην Κρήτη, και τα βουνά είναι χιονισμένα».

Η εφημερίδα Μεσόγειος εκδιδόταν για 60 χρόνια

Η εφημερίδα Μεσόγειος εκδιδόταν για 60 χρόνια μέχρι που έκλεισε το 2011 μαζί με πολλά άλλα παραδοσιακά έντυπα της χώρας κατά την εκδήλωση της οικονομικής κρίσης της χώρας. 

Ο Κώστας Γραμματικάκης, γεννήθηκε στις 21 Μαΐου 1939, διετέλεσε και πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακών Εφημερίδων Ελλάδας ενώ ανέλαβε ως διευθυντής της εφημερίδας από το 1978.

Μετά το κλείσιμο της εφημερίδας περιορίστηκε σε απολαυστικά κείμενα λίγων γραμμών στο facebook, ενώ έγινε μια απόπειρα αναβίωσης της Μεσογείου μερικά χρόνια μετά το κλείσιμό της σε ηλεκτρονική μορφή που όμως κράτησε μόνο για λίγους μήνες.

Το κτήριο που στεγαζόταν η εφημερίδα στις οδούς Χάνδακος και Κυδωνίας ήταν γνωστό σε όλους τους Ηρακλειώτες και μέχρι σήμερα μπορεί να διακρίνει κάποιος το όνομα της εφημερίδας με μεγάλα γράμματα να κοσμεί την πρόσοψη του.

Η εφημερίδα Μεσόγειος ιδρύθηκε περίπου το 1950-1951 από τον πατέρα του Κώστα Γραμματικάκη, Αριστοτέλη. Ο Κώστας Γραμματικάκης όπως προαναφέρθηκε ανέλαβε τη διεύθυνσή της το 1978. Ήταν παντρεμένος με την Μαρίτα Γαβριλάκη και είχε αποκτήσει δύο παιδιά, τον Αριστοτέλη και τον Γιώργο από τον οποίο είχε προσφάτως αποκτήσει και εγγόνι. Ο γιος του Αριστοτέλης είχε φύγει το καλοκαίρι του 2014 ύστερα από μακρά μάχη με την επάρατο νόσο.

Μάλιστα ο ίδιος ο Κώστας Γραμματικάκης είχε ανακοινώσει τον θάνατο του παιδιού του από το facebook γράφοντας τότε: "Ο Κόσμος μου θρυμματίστηκε σήμερα τα ξημερώματα. Νάχετε την Υγειά σας", είχε γραψει. Ο Αριστοτέλης Γραμματικάκης για δύο χρονια περίπου πάλευε με την ασθένειά του. Δεν τα κατάφερε όμως και τελικά "έφυγε" σε ηλικία 38 ετών.

Στη φωτογραφία διακρίνεται με τον Αριστοτέλη σε έκθεση του γιου του που είχε εγκαινιάσει στα πρώην γραφεία της εφημερίδας:

Συλλυπητήρια δήλωση Περιφερειάρχη Κρήτης για το θάνατο του εκδότη της εφημερίδας «Μεσόγειος»

Σε συλλυπητήρια δήλωση του για το θάνατο του εκδότη της εφημερίδας «Μεσόγειος» Κώστα Γραμματικάκη, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, αναφέρει:

«Με την ευρύτητα του πνεύματός του, με την ιδιαίτερη πένα του για πολλές δεκαετίες υπηρέτησε τη δημοσιογραφία με συνέπεια και υψηλό το αίσθημα του επαγγελματισμού. Ως εκδότης της Εφημερίδας "Μεσόγειος" άφησε ένα ξεχωριστό και ιδιαίτερο αποτύπωμα στο δημόσιο λόγο. Ο θάνατος του Κώστα Γραμματικάκη μας θλίβει ιδιαίτερα. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Αιωνία του η μνήμη».

Συλλυπητήρια δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για τον θάνατο του Κώστα Γραμματικάκη

Ο Κώστας Γραμματικάκης συνέδεσε άρρηκτα την ζωή του με την πορεία του Ηρακλείου, κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Με την μακρόχρονη προσφορά του στον τοπικό Τύπο, μέσω της ιστορικής εφημερίδας «Μεσόγειος», με τον δραστικό και καίριο δημόσιο λόγο του, τα εύστοχα και δημοσιογραφικά άρτια κείμενά του, την αδιάλειπτη εγρήγορση για τα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα της πόλης, καθώς και με την σθεναρή στάση που επέδειξε ολοζωής σε κάθε πεδίο που υπηρέτησε, θα αποτελεί πάντα ένα φωτεινό παράδειγμα υπεύθυνου πολίτη και ακέραιου ανθρώπου.

Η απώλεια του γιου του, στάθηκε ένα αξεπέραστο χτύπημα γι’ αυτόν, μια διαρκής οδύνη, που, εντούτοις, δεν του στέρησε την αντοχή, το ενδιαφέρον και την προσήλωσή του στα ζητήματα της κρίσιμης αυτής περιόδου για την Ελλάδα, την Κρήτη και το αγαπημένο του Ηράκλειο.

Συλλυπούμαι θερμώς την οικογένειά του καθώς και την οικογένεια του αδελφού του, Γιώργου.

Συλλυπητήρια Ανακοίνωση Υφυπουργού Πολιτισμού & Αθλητισμού – Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Λ. Αυγενάκη για την απώλεια του Κώστα Γραμματικάκη

Με βαθιά θλίψη και συγκίνηση αποχαιρετάμε σήμερα ένα σπουδαίο άνθρωπο της κοινωνίας του Ηρακλείου, τον Κώστα Γραμματικάκη.

Ο εκλιπών υπήρξε πρωτοπόρος της ανιδιοτελούς δημοσιογραφίας, με αδιαπραγμάτευτη προσφορά στην ενημέρωση της πόλης μας και άξιος συνεχιστής του πατέρα του Αριστοτέλη, ταυτίζοντας την έννοια της αντικειμενικότητας με την ιστορική εφημερίδα ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ.

Η απώλειά του βυθίζει την δημοσιογραφική κοινότητα, αλλά και ολόκληρη την κοινωνία του Ηρακλείου, στο πένθος.

Προσωπικά, είχα την τύχη να τον γνωρίσω, να ακούσω τις συμβουλές του, τις παροτρύνσεις του, να μοιραστώ μαζί του τις σκέψεις και τις ανησυχίες μου, ως νέος υποψήφιος τότε, στο νομό Ηρακλείου.

Δε θα ξεχάσω ποτέ το χαμόγελο του και την υπομονή του, την οποία με δίδαξε μέσα από τις συζητήσεις μας. Του είμαι ευγνώμων!

Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια σε όλη την οικογένειά του.

Συλλυπητήριο μήνυμα του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη:

«Ο Κώστας Γραμματικάκης προσέφερε πολλά και επί μακρόν στην δημοσιογραφία και στα κοινά του Ηρακλείου.

Μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας Μεσόγειος που εξέδιδε και την καυστική πένα του, ήταν ένας αυστηρός αλλά δίκαιος κριτής της εκάστοτε εξουσίας, τοπικής και κεντρικής, ενώ αποτέλεσε τον δάσκαλο για νέες και νέους δημοσιογράφους της Κρήτης, που μυήθηκαν πλάι του στα μυστικά του δημοσιογραφικού λειτουργήματος.

Η απώλειά του, μόνο αισθήματα θλίψης δημιουργεί σε όσους είχαμε την ευκαιρία να τον γνωρίσουμε. Εκφράζω ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένειά του.».

Συλλυπητήριο μήνυμα Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης:

«Ένας ακόμα συνεργάτης μας! Ένας άνθρωπος της «Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης», μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού μας «Παλίμψηστον» έφυγε για το μεγάλο του ταξίδι, το ταξίδι της αιωνιότητας. Φίλος της Βιβλιοθήκης μας, ένας εκ των σπουδαιοτέρων μελών της δημοσιογραφικής οικογένειας που επί χρόνια αποτύπωνε με οξύτητα και γλαφυρότητα, με σαφήνεια και ελεύθερη κρίση τις απόψεις του.

Κώστας Γραμματικάκης! Ένα ευπατρίδης, ένας Καστρινός σ’ όλο του το μεγαλείο.

Η «Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη» εκ βαθέων τον ευχαριστεί και να είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News