Κρήτη: Επιστρέφουν οι σχολικές εκδρομές – «Ανάσα» για τα ταξιδιωτικά γραφεία

Κρήτη
Κρήτη: Επιστρέφουν οι σχολικές εκδρομές – «Ανάσα» για τα ταξιδιωτικά γραφεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι επισημαίνουν εκπαιδευτικοί για την επιστροφή των σχολικών εκδρομών

Επιστρέφουν οι σχολικές εκδρομές στην εκπαιδευτική διαδικασία και πράξη ως αναπόσπαστο στοιχείο, με τα τουριστικά γραφεία να περιμένουν να πάρουν μια μικρή οικονομική «ανάσα». Όπως επισημαίνουν οι εκπαιδευτικοί, εδώ και δύο ολόκληρα χρόνια έχουν απομακρυνθεί εντελώς οι εκδρομές από το σχολικό πρόγραμμα εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού και της μη διά ζώσης εκπαίδευσης.

Η επιστροφή των σχολικών εκδρομών είναι ασφαλώς ένα ενθαρρυντικό νέο για την εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και μια ευχάριστη εξέλιξη και για τα τουριστικά γραφεία, τα οποία τώρα ξεκινούν τις προσφορές τους για τις πολυήμερες εκδρομές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως Πάτρα, Θεσσαλονίκη, κ.τ.λ. Την ίδια στιγμή, ιδιοκτήτες τουριστικών γραφείων υποστηρίζουν πως μέχρι τη δεδομένη στιγμή υπάρχει μια γενικότερη στασιμότητα.

Πιο συγκεκριμένα, επιστρέφουν οι σχολικές εκδρομές για τους μαθητές των Δημοτικών, των Γυμνασίων και των Λυκείων της χώρας. Αναμφισβήτητα οι εκδρομές γεμίζουν τους μαθητές με χαρά, καθώς για μία ολόκληρη ημέρα εάν πρόκειται για μονοήμερη και για περισσότερες εάν πρόκειται για πολυήμερη εκδρομή έχουν τη δυνατότητα να κερδίζουν σε γνώσεις χωρίς να παρευρίσκονται στη σχολική αίθουσα. Αποκτούν γνώσεις πάνω στον πολιτισμό, ενώ την ίδια στιγμή βρίσκονται σε αλληλεπίδραση με άτομα που δεν ανήκουν στο σχολικό περιβάλλον.

Δύο ολόκληρα χρόνια τώρα, η διενέργεια των σχολικών εκδρομών είχε “παγώσει”. Ο λόγος φυσικά είναι η πανδημία, η οποία έφερε στην επιφάνεια την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Ο συγχρωτισμός των μαθητών απαγορεύτηκε, καθώς θεωρήθηκε ως βασική αιτία διάδοσης της COVID-19 μεταξύ των μαθητών. Ο αρκετά περιορισμένος βαθμός επικινδυνότητας της μετάλλαξης “Όμικρον”, σε συνδυασμό με την απόκτηση της εμπειρίας και της εκπαίδευσης των τελευταίων δύο ετών και από μέρους των καθηγητών και από την πλευρά των μαθητών για την αποφυγή του ιού, είχε ως άμεσο αποτέλεσμα η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να επαναφέρει τις σχολικές εκδρομές.

Γιώργος Μακράκης - «Αναπόσπαστο κομμάτι της εκπαιδευτικής διαδικασίας»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης “Δομήνικος Θεοτοκόπουλος”, Γιώργος Μακράκης, μίλησε στη “Νέα Κρήτη” για τις σχολικές εκδρομές και τον ρόλο τους στη σχολική διαδικασία... «Οι σχολικές εκδρομές είναι αναπόσπαστο στοιχείο της εκπαιδευτικής διαδικασίας, διότι εάν είναι επιμορφωτικές βοηθούν στο έργο του εκπαιδευτικού. Βοηθούν στη βιωματική δραστηριότητα κάποιων δράσεων και κάποιων θεματικών πεδίων που είναι μέρος της διδακτικής ύλης. Πέρα από το αμιγώς εκπαιδευτικό ή παιδαγωγικό κομμάτι, βοηθούν στην ψυχοσωματική και κοινωνικοποιητική δραστηριότητα των παιδιών. Είναι ένα δεδομένο ή εάν προτιμάτε μια κατάσταση που λείπει τα τελευταία δύο χρόνια από τη σχολική λειτουργία. Με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας οι σχολικές εκδρομές βοηθούν και λειτουργούν θετικά στη ροή της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Ήδη, οι σχολικές μονάδες διοργανώνουν και κανονίζουν εκδρομές με παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό πρόσημο. Προφανώς πρέπει να τηρήσουμε ευλαβικά τα μέσα προστασίας και από εκεί και πέρα θα δούμε στην πράξη πώς θα λειτουργήσουν οι εκδρομές».

Υβόννη Διακάκη - «Καλύτερα από πέρυσι»

Στη εφημερίδα «Νέα Κρήτη» μίλησε και η ιδιοκτήτρια τουριστικού γραφείου Mika Travel, Υβόννη Διακάκη. Η κ. Διακάκη επισήμανε πως οι σχολικές εκδρομές και πιο συγκεκριμένα οι πολυήμερες των Γυμνασίων και των Λυκείων δίνουν μια μικρή οικονομική “ανάσα”, αλλά την ίδια ακριβώς στιγμή επισημαίνει πως η τουριστική περίοδος όπως εκκινεί είναι ικανοποιητική αλλά όχι τόσο κερδοφόρα. Όπως υποστηρίζει, σε σχέση με το 2019 σε αριθμό κρατήσεων τα τουριστικά γραφεία δεν έχουν αγγίξει ούτε το 50%.

«Τα τουριστικά γραφεία παίρνουν μια μικρά “ανάσα”, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι παίρνουν τέτοιες “ανάσες” όπως περιμέναμε. Είναι βέβαια νεκρή περίοδος η τωρινή, αλλά δεν είναι όπως το 2020 ή το 2021. Είναι καλύτερα, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμη στην ικανοποίηση του συνόλου των προσδοκιών. Όσον αφορά στις εκδρομές, τώρα βγαίνουν οι προσφορές, οπότε δεν μπορώ να σας πω ακόμα. Γιατί ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Είμαστε σε καλύτερα επίπεδα από πέρυσι. Ακόμη και μία κράτηση να έχουμε, πάλι είναι καλύτερη η τουριστική περίοδος. Σε σχέση με το 2019, δεν έχουμε φτάσει ούτε στο 50%. Ελπίζουμε όμως πως το καλοκαίρι θα είναι καλύτερο», υποστήριξε η κ. Διακάκη.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News