Κρήτη: Πώς ο Μάρτιος θα φέρει νέα αναμπέλωση για σταφιδάμπελα και επιτραπέζια σταφύλια

Κρήτη
Κρήτη: Πώς ο Μάρτιος θα φέρει νέα αναμπέλωση για σταφιδάμπελα και επιτραπέζια σταφύλια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα χρήματα, όπως αποκαλύπτει ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ, Μύρων Χιλετζάκης, θα καταβληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ δικαιούχοι θα είναι όλοι οι ενδιαφερόμενοι εν ενεργεία αμπελουργοί

Μια νέα αναμπέλωση μέσα από το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης για σταφιδάμπελα και επιτραπέζια σταφύλια θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται σε λίγες μέρες, δηλαδή από τον Μάρτιο, για τη χρονιά του 2022, με φορέα υλοποίησης την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου, όπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης. Ξεκαθάρισε, πάντως, πως πρόκειται για τη χρηματοδότηση προς αμπελουργούς που βρίσκονται στο επάγγελμα, όχι για νέες φυτεύσεις, αλλά για εκριζώσεις αμπελώνων και επαναφύτευσή τους με εξυγιασμένο φυτωριακό υλικό. Τα χρήματα θα καταβληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ δικαιούχοι θα είναι όλοι οι ενδιαφερόμενοι - εν ενεργεία - αμπελουργοί, μέσα από διαδικασίες που θα ανακοινωθούν από την ΕΑΣΗ το συντομότερο δυνατό.

«Η αναδιάρθρωση καλλιεργειών για τα σταφιδάμπελα και τα επιτραπέζια, δηλαδή ουσιαστικά μια νέα αναμπέλωση για τον νομό Ηρακλείου, προβλέπεται μέσα από μια νέα μελέτη του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, που για την υπόθεση αυτή βρίσκεται από χθες στην Αθήνα με τον πρόεδρο της οργάνωσης Σταύρο Γαβαλά. «Το κόστος της μελέτης αγγίζει τα 170 εκατομμύρια ευρώ και έρχεται τον μήνα Μάρτιο, δηλαδή σε λίγες μέρες από τώρα, οπότε και ανακοινώνεται επίσημα η περιβόητη αναμπέλωση που περιμέναμε τώρα και τόσα χρόνια. Είναι μια μελέτη για τις επιτραπέζιες και τις σταφιδοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου, που τώρα ολοκληρώνεται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η μελέτη αυτή προβλέπει τη χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης όσων είναι ήδη αμπελοκαλλιεργητές και θέλουν να αναμπελώσουν τα αμπέλια τους».

Όπως εξηγεί ο συνεταιριστής, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης οι ενδιαφερόμενοι αμπελουργοί θα λάβουν μεγάλα ποσά, που θα έρχονται για να καλύψουν το χαμένο εισόδημα τριών χρόνων για την εκρίζωση και αντικατάσταση-αναμπέλωση που θα κάνουν, αλλά και το 50% της αναδιάρθρωσης βάσει του προγράμματος. «Το χαμένο εισόδημα θα υπολογιστεί μέσα από τα κριτήρια του ΕΛΓΑ. Δηλαδή, θα ληφθεί υπόψη η τιμή αποζημίωσης που έχει θεσπίσει ο ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς ανά στρέμμα αμπελώνων και θα υπολογιστεί το 80% της συνολικής αποζημίωσης. Δηλαδή, αν για παράδειγμα αποζημιώνει ο ΕΛΓΑ με 1.000 ευρώ το στρέμμα το σταφιδάμπελο, ο αμπελουργός θα πάρει το 80% αυτού του ποσού για τρία χρόνια έως ότου μπει και πάλι το αμπέλι στην παραγωγή σταφυλιού», όπως εξηγεί ο Μύρων Χιλετζάκης.

«Επομένως, θα λάβει ο αμπελουργός 800 ευρώ για τρία χρόνια, συν το 50% της συνολικής επένδυσης. Θεωρώ ότι είναι μια πολύ καλή εξέλιξη. Αν δηλαδή πουν ότι η επένδυση ανά στρέμμα είναι 3.000 ευρώ, ο παραγωγός θα λάβει τα 1.500 ευρώ, εκτός από τα χρήματα για το χαμένο εισόδημα», λέει ο κ. Χιλετζάκης.

Όπως εξηγεί ο συνεταιριστής, «η ΕΑΣΗ είναι ο φορέας εκείνος που θα κάνει την αναμπέλωση, γιατί έχει το συλλογικό σχήμα που είναι αναγκαίο για να εξασφαλίσει τις εγγυητικές επιστολές που απαιτούνται και επομένως δε θα μπορούσε να είναι κάποιο άλλο συλλογικό όργανο. Επίσης, να πούμε ότι τα χρήματα αυτά αφορούν μόνο στο έτος 2022. Δε θα τρέξει το πρόγραμμα αυτό για το έτος 2023 και 2024. Αυτές τις πληροφορίες έχουμε μέχρι να έρθει η καινούργια προκήρυξη. Άρα, ο παραγωγός θα πρέπει να καταθέσει τον φάκελο μέσα στο 2022. Πάντως, η αναμπέλωση έρχεται. Μήνα Μάρτιο θα ανακοινωθεί το Ταμείο Ανάκαμψης».

Μόνο όσοι έχουν αμπέλι δηλωμένο στο ΟΣΔΕ

Ο Μύρων Χιλετζάκης ξεκαθαρίζει ότι «θα μπορούν να υποβάλουν φάκελο όλοι οι αμπελουργοί που έχουν αμπέλι το οποίο βρίσκεται δηλωμένο στο ΟΣΔΕ».

Στο σημείο αυτό ξεκαθαρίζει: «Δε θα έχουν το δικαίωμα ένταξης και χρηματοδότησής τους εκείνοι οι αγρότες οι οποίοι για παράδειγμα εκρίζωσαν τα αμπέλια τους και φύτεψαν ελιές. Δε θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην αναμπελουργία. Μπορούν να προχωρήσουν στη διαδικασία αυτή μόνο οι αμπελουργοί που συνεχίζουν, για τα αμπελοτεμάχια που βρίσκονται σε ισχύ. Σε αυτά θα γίνει η εκρίζωση και η αναδιάρθρωση», όπως λέει ο Μύρων Χιλετζάκης.

Και καταλήγει λέγοντας: «Αυτό το έργο έπρεπε να έχει γίνει εδώ και μια δεκαπενταετία. Από ’κει και πέρα, θα περιμένουμε την προκήρυξη, για να δούμε τι προβλέπεται ως προς το φυτωριακό υλικό που θα χρησιμοποιηθεί, και βέβαια ως προς την επιστημονική καθοδήγηση που απαιτείται. Είναι πάντως μια ευκαιρία που προέκυψε μέσα από τον αγώνα της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και της Ένωσης Ηρακλείου. Και αυτή την ευκαιρία δεν πρέπει να τη χάσουμε. Να αναδιαρθρώσουμε όσο περισσότερα αμπέλια μπορούμε. Σήμερα δεν υπάρχει πλέον ο ξηρικός αμπελώνας. Το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί στα ύψη. Επομένως, ο αμπελοκαλλιεργητής χρειάζεται στήριξη για να προχωρήσει».

(φωτογραφία pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News