Χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν μεγάλες μειώσεις στην φορολογία των ακινήτων, καθώς το όφελος από την μείωση του ΕΝΦΙΑ θα φτάνει ακόμα και στο περίπου 50%, καθώς δεν μειώθηκαν απλώς οι συντελεστές, αλλά «έπεσαν» και τα κλιμάκια.
Σε σύνολο περίπου 6.200.000 ιδιοκτητών που πληρώνουν ΕΝΦΙΑ, το 80% αυτών, δηλαδή περίπου 5.000.000 ιδιοκτήτες, θα δουν μείωση σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, ενώ αμετάβλητος θα είναι ο φόρος για 900.000 ιδιοκτήτες και 320.000 θα πληρώσουν παραπάνω, εκ των οποίων οι μισοί από αυτούς θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο περίπου 50 ευρώ.
Αυτό οφείλεται σε μια κίνηση της τελευταίας στιγμής όπου η κυβέρνηση αποφάσισε μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά περίπου 350 εκατ. ευρώ, όταν στον προϋπολογισμό του κράτους που ψηφίστηκε στα τέλη του περασμένου έτους καταγράφεται ελάφρυνση ΕΝΦΙΑ μόλις κατά 70 εκατ. ευρώ.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, στις περιοχές με χαμηλές και μεσαίες Τιμές Ζώνης δεν μειώθηκαν απλώς οι συντελεστές, αλλά «έπεσαν» και τα κλιμάκια, με αποτέλεσμα ακίνητα ως 100.000 ευρώ να έχουν μείωση του φόρου κατά περίπου 30%, με άμεσα ωφελημένους πάνω από 730.000 φορολογούμενους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις η μείωση θα φτάνει περίπου και στο 50%.
Τα νέα εκκαθαριστικά αναμένεται να εκδοθούν έως τα τέλη Απριλίου και ο φόρος θα πληρωθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να πρέπει να καταβληθεί τέλη Μαΐου και την τελευταία (10η) τέλη Φεβρουαρίου του 2023.
Διαβάστε ακόμη:
⇒Ηράκλειο: Σε ποιες περιοχές αγοράζουν ακίνητα οι ξένοι - Το «προφίλ» των επενδυτών
Σε δυσμενέστερη θέση, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, βρίσκονται όσοι έχουν περιουσιακά στοιχεία αξίας, σε περιοχές μεγάλων αυξήσεων των αντικειμενικών αξιών, καθότι πέραν του κυρίως φόρου του ΕΝΦΙΑ, συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ με άγνωστους φορολογικούς συντελεστές θα επιβάλλεται με τις εξής δύο προϋποθέσεις σωρευτικά:
- Σε ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ (δεν έχει σημασία αν ο φορολογούμενος έχει ποσοστό μόνον εξ αδιαιρέτου ενός ακινήτου, ή μόνον ψιλή κυριότητα ή μόνον επικαρπία του), όπως συνήθως συμβαίνει, και ταυτόχρονα
- Όταν η αξία της συνολικής περιουσίας του φορολογούμενου υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.
Για αυτές περιπτώσεις αναμένεται να υπάρξουν διευκρινίσεις με την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή.
Πώς μειώνεται ο ΕΝΦΙΑ παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών
Υπό καθεστώς νέων αντικειμενικών αξιών τελεί η χώρα από 1.1.2022, με τα στοιχεία να δείχνουν αύξηση 20% κατά μέσο όρο τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και στην Κρήτη, ενώ η αύξηση «αγγίζει» το 10% στα προάστια του Ηρακλείου.
«Σαν αντιστάθμισμα της αύξησης των αντικειμενικών αξιών», αναφέρει ο Γιώργος Αράπογλου, «λειτουργεί η μείωση φόρου του υπολογισμού κτίσματος και η μείωση φόρου στα οικόπεδα, που συνυπολογίζονται για το τελικό ύψος του ΕΝΦΙΑ. Συγκεκριμένα, ο φόρος υπολογισμού κτίσματος υπολογίζονταν με 3,70 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ πλέον θα εκτιμάται προς 2,80 ευρώ ανά τετραγωνικό κτίσματος. Συνεπώς, προκύπτει μείωση 27% του φόρου. Η μείωση φόρου στα οικόπεδα χωρίς κτίσμα, είναι ακόμη υψηλότερη και ανά περίπτωση μπορεί να φτάσει ακόμη και το 80%», ανέφερε στο στο neakriti.gr, ο υπεύθυνος ενημέρωσης Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου, Γιώργος Αράπογλου. Ενδεικτικά, για αξία οικοπέδου από 75 έως 100 ευρώ ανά τ.μ. ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 0,0375 αντί για 0,1850, δηλαδή μειώνεται κατά 80%.
«Στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ συνυπολογίζονται 9 συντελεστές, συνεπώς η αύξηση που επιβλήθηκε στις αντικειμενικές αξίες υπό το νέο καθεστώς, δεν οδηγούν και σε αύξηση του λογαριασμού για τον ΕΝΦΙΑ», τονίζει ο κ. Αράπογλου.
Διαβάστε ακόμη:
⇒Το τσιμέντο πνίγει το Ηράκλειο - Τελευταίο στην «πράσινη» λίστα της Ευρώπης
Πώς «μεταφράζονται» οι αλλαγές στις περιοχές της Κρήτης
Μειωμένα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ θα λάβουν, όπως ισχύει και σε πανελλαδικό επίπεδο, οι 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων της Κρήτης.
Προς επίρρωση των παραπάνω στοιχείων, η μείωση του ΕΝΦΙΑ, παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξίων, λειτουργεί ως εξής μέσα από παραδείγματα περιοχών του Ηρακλείου:
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι σε θέση να γνωρίζουν το ακριβές ποσοστό των μειώσεων, όταν λάβουν το εκκαθαριστικό της εφορίας και συγκρίνουν το εκκαθαριστικό του 2022 με αυτό του 2021.
Ενδεικτικό παράδειγμα εκκαθαριστικού ΕΝΦΙΑ για το Ηράκλειο
Ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Βεσυρόπουλος, κατά την διάρκεια της εξειδίκευσης των ανακοινώσεων για την μείωση του ΕΝΦΙΑ, παρέθεσε σχετικά παραδείγματα για το ύψος της μείωσης, σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.
Σύμφωνα με τον κ. Αράπογλου, ένα παράδειγμα που προσομοιάζει στα δεδομένα του Ηρακλείου είναι εκείνο που δόθηκε για την Καισαριανή.
Συγκεκριμένα, για ένα διαμέρισμα 1ου ορόφου 100 τ.μ., εικοσαετίας, με τιμή ζώνης 1.100 ευρώ, ο ιδιοκτήτης πλήρωσε φόρο το 2021, 310 ευρώ.
Παρά το γεγονός πως το 2022 η τιμή ζώνης ανέρχεται στα 1.350 ευρώ, ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει φόρο 220,50 ευρώ.
Δηλαδή, με αύξηση στην αξία του ακινήτου κατά 22,73%, ο φόρος μειώνεται κατά 29,05%.
Πού καταγράφεται αύξηση ΕΝΦΙΑ στην Κρήτη παρά τις αντισταθμιστικές ρυθμίσεις
«Χαμένοι» είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές της Κρήτης όπου καταγράφεται «εκτίναξη» αντικειμενικών αξίων, σαφώς μεγαλύτερη από εκείνη που σημειώνεται μεσοσταθμικά.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα περιοχών της Κρήτης, στις οποίες οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν αύξηση στο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, αποτελούν αρχικά η Χερσόνησος, στην οποία καταγράφεται αύξηση αντικειμενικών αξιών που «αγγίζει» ακόμη και το 75%, σε συγκεκριμένες τιμές ζώνης της τουριστικής περιοχής.
Αυξήσεις αναμένεται να δουν ακόμη οι ιδιοκτήτες ακινήτων στον Άγιο Νικόλαο, ιδίως στην τιμή ζώνης που βρίσκεται κοντά στην λίμνη αλλά και στην Νέα Αλικαρνασσό, εξαιτίας της επικείμενης απομάκρυνσης του υφιστάμενου αεροδρομίου.
Το ακριβές ποσοστό των αυξήσεων, θα διαφανεί όταν οι ιδιοκτήτες λάβουν στα χέρια τους το εκκαθαριστικό της εφορίας και συγκρίνουν το εκκαθαριστικό του 2022 με αυτό του 2021.
Διαβάστε ακόμη:
⇒Εκτόξευση στην οικοδομική δραστηριότητα - Γιατί είναι απλησίαστα τα ενοίκια στην Κρήτη
«Χαμένοι» οι ιδιοκτήτες σε τουριστικά νησιά – Το ξεχωριστό παράδειγμα της Ιθάκης
Σε πανελλαδικό επίπεδο, σημαντικές αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες σε νησιά με έντονη τουριστική δραστηριότητα, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, ενώ ξεχωριστό παράδειγμα αποτελεί η Ιθάκη. «Το νησί της Ιθάκης μέχρι 31.12.2021, δεν είχε ενταχθεί στο σύστημα υπολογισμού των αντικειμενικών αξιών και σε συνδυασμό με την τουριστική δραστηριότητα, θα υπάρξει ακόμη και διπλασιασμός στις αντικειμενικές αξίες. Το γεγονός αυτό θα οδηγήσει και σε αύξηση του ΕΝΦΙΑ», τονίζει ο κ. Αράπογλου.
Μέσω της εφαρμογής valuemaps.gov.gr δίνεται η γεωχωρική απεικόνιση αντικειμενικών αξιών και μπορείτε να υπολογίσετε την αξία των ακινήτων σας.
Στον πίνακα που ακολουθεί σταχυολογούνται ενδεικτικές τιμές ζώνης σε περιοχές του Ηρακλείου:
Περιοχή | Τιμή ζώνης ανά τετραγωνικό μέτρο |
Ηράκλειο – Πατέλες | από 1.000 έως 2.250 |
Αλικαρνασσός | από 900 έως 1.400 |
Καλλιθέα | από 600 έως 1.200 |
Γάζι | από 750 έως 1.550 |
Κρουσώνας | από 650 έως 950 |
Τύλισος | από 600 έως 750 |
Μοίρες | από 650 έως 1.050 |
Τυμπάκι | από 650 έως 1.300 |
Γούβες | από 650 έως 1.300 |
Μάλια | από 600 έως 1.600 |
Χερσόνησος | από 600 έως 2.000 |
Σε ποιες περιοχές του Ηρακλείου επενδύουν οι ξένοι
Αυξημένες σε ποσοστό 15-20% είναι οι αγοραπωλησίες από ξένους επενδυτές σε σχέση με την πρώτη περίοδο της καραντίνας το 2020 στην Κρήτη, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr ο υπεύθυνος ενημέρωσης Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Ηρακλείου, Γιώργος Αράπογλου.
«Οι ξένοι επενδύουν κυρίως σε περιοχές της Μεσάρας που βρίσκονται κοντά στην θάλασσα και ιδανικά με θέα σε αυτή. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Καμηλάρι του Δήμου Φαιστού, το Καλαμάκι, οι Βώροι Ηρακλείου. Δευτερευόντως, ενδιαφέρον υπάρχει και στο βόρειο παραλιακό μέτωπο του Ηρακλείου σε περιοχές γύρω από την Χερσόνησο», επισημαίνει.
Το κύριο ηλικιακό προφίλ των ξένων επενδυτών αφορά σε συνταξιούχους που αποφασίζουν να περάσουν αυτή την περίοδο της ζωής τους στην Κρήτη, εκμεταλλευόμενοι τη φυσική ομορφιά και το κλίμα του νησιού.
Σε περιοχές με έντονη τουριστική δραστηριότητα, όπως η Χερσόνησος, δεν είναι λίγες οι φορές όπου οι ξένοι επενδύουν σε οικόπεδα στα οποία χτίζουν αρκετά κτίσματα και στην συνέχεια εκμισθώνουν κάποια εξ αυτών σε βραχυχρόνιες πλατφόρμες ενοικίασης δωματίων.
«Ενδιαφέρουν παρουσιάζουν και περιοχές που δεν είναι δίπλα στην θάλασσα, όπως για παράδειγμα ο Άγιος Μύρωνας. Η Κρήτη άλλωστε είναι γνωστή για το γεγονός ότι συνδυάζει βουνό και θάλασσα, στοιχείο που προσελκύει ιδιωτικές επενδύσεις», ανέφερε ο κ. Αράπογλου.
Η τάση που διαμορφώνεται από τους ξένους στις αγοραπωλησίες ακινήτων, είναι είτε η επένδυση σε πολυτελείς βίλλες, για όσους διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα, είτε η αγορά οικοπέδων και στην συνέχεια δημιουργία πετρόκτιστων κτηρίων, που συνιστά και οικονομικότερη επιλογή.
Η γεωγραφική κατανομή των ξένων αγοραστών
Στην αγορά ακινήτων του νησιού, τον «πρώτο λόγο» εξακολουθούν να έχουν άτομα που προέρχονται από τις παραδοσιακές τουριστικές αγορές του νησιού.
«Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προέρχεται κυρίως από Γερμανία, Αγγλία και Γαλλία. Ακολούθως, βρίσκονται πολίτες από χώρες όπως είναι η Ολλανδία αλλά και οι Σκανδιναβικές χώρες σε μικρότερο βαθμό».
Αναφορικά με την διαφαινόμενα τάση που διαμορφώνεται κυρίως στην Αθήνα, με αγοραστές από Ισραήλ, Κίνα και Ρωσία, ο κ. Αράπογλου ανέφερε πως για την Κρήτη το ενδιαφέρον περιορίζεται κυρίως από Ρώσους αγοραστές, οι επενδύουν σε περιοχές όπως η Κρήτη και η Κύπρος προκειμένου να αποκτήσουν Golden Visa και τα προνόμια που προκύπτουν από αυτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η εκτίμηση ότι τα επόμενα χρόνια θα δούμε περισσότερες ισραηλινές επενδύσεις στον τομέα του real estate στην Ελλάδα, τόσο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη όσο και σε δημοφιλή ελληνικά νησιά, όπως η Κρήτη, η Λευκάδα και η Κέρκυρα.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον Ισραηλινών επενδυτών για την Κρήτη, αφορά στην αξιοποίηση ακινήτων και οικοπέδων στον τομέα της φιλοξενίας.
Το πρώτο μεγάλο «κύμα» αγοραπωλησιών ακινήτων από ξένους επενδυτές, παρατηρήθηκε το 2010 όπου σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, οι τιμές είχαν μειωθεί αρκετά δημιουργώντας ευκαιρίες. «Παρατηρήθηκε μια μικρή παύση την περίοδο της πρώτης καραντίνας, λόγω της ανησυχίας που υπήρχε στον κόσμο για την πανδημία και στην συνέχεια ο όγκος των αγοραπωλησιών συνέχισε να αυξάνεται».
Σημαντική τάση, εκτός από την ιδιωτική κατοικία, αποτελεί και η εκμετάλλευση οικοπέδων για τουριστική δραστηριότητα κυρίως σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Η Ευρωπαϊκή οδηγία «ανατρέπει» τα δεδομένα
«Η τάση που διαμορφώνεται με τα μεταχειρισμένα ακίνητα, τα οποία είναι ιδιαίτερα ελκυστικά λόγω της τιμής τους, θα ανατραπεί λόγω της Ευρωπαϊκής οδηγίας που ανακοινώθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2021, η οποία προβλέπει την υποχρεωτική αναβάθμιση όλων των παλαιών κτιρίων σε ενεργειακή κατηγορία C (σε σύνολο 8 κατηγοριών) σταδιακά, μέχρι και τις 1.1.2033. Με το πέρας της συγκεκριμένης ημερομηνίας, δεν θα μπορούν να πωλούνται ή να ενοικιάζονται κτίρια με χαμηλότερη ενεργειακή κατηγορία».
Αντιδράσεις για την Ευρωπαϊκή οδηγία
«Σε αναγκαστικές πωλήσεις ακινήτων με το πιστόλι στον κρόταφο, πλήρη απαξίωση των περιουσιών των ιδιοκτητών και όξυνση του στεγαστικού προβλήματος οδηγεί η νέα Κοινοτική Οδηγία για την Ενεργειακή Απόδοση Κτιρίων που δημοσιεύθηκε επίσημα στις 14 Δεκεμβρίου», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων, σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση από το Γραφείο Βρυξελλών της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI).
Η ΠΟΜΙΔΑ απηύθυνε μάλιστα, σχετική επιστολή προς τον πρωθυπουργό κ.Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ.Κώστα Σκρέκα σημειώνοντας ότι «η Οδηγία θεσπίζει εξωπραγματικές και ανέφικτες ελάχιστες απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης για τα υφιστάμενα κτίρια οι οποίες, αν δεν τηρηθούν εμπρόθεσμα, τα κάθε είδους κτίρια δεν θα μπορούν ούτε να ενοικιαστούν αλλά και ούτε να πωληθούν παρά μόνο αν ο αγοραστής αναβαθμίσει το κτίριο εντός τριετίας από την πώληση».
Πρακτικά, εφόσον ισχύσει η Οδηγία το υπάρχον εκμισθούμενο κτιριακό δυναμικό τίθεται εκτός αγοράς.
«Στη χώρα του ΕΝΦΙΑ ο οποίος αποστερεί τους ιδιοκτήτες από κάθε οικονομική δυνατότητα παρέμβασης στα υπάρχοντα κτίρια, είναι εγκληματικό να υιοθετηθούν τέτοιοι εξοντωτικοί και πρακτικά αχρείαστοι κανόνες και προθεσμίες απαξίωσης της ιδιωτικής ακίνητης περιουσίας και αχρήστευσης των κτιρίων», τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ.
Αναλυτικά οι τιμές ζώνης που ισχύουν από 1.1.2022 (Οι τιμές για το Ηράκλειο ξεκινούν από την σελίδα 227):
Σχόλια