Ηράκλειο: Αναζητείται χώρος για την απονομή Δικαιοσύνης – Μόνο τρία ακροατήρια λειτουργούν

Κρήτη
Ηράκλειο: Αναζητείται χώρος για την απονομή Δικαιοσύνης – Μόνο τρία ακροατήρια λειτουργούν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντικά προβλήματα στην απονομή της Δικαιοσύνης στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ηρακλείου, εξαιτίας της έλλειψης δικαστικών αιθουσών

Σημαντικά προβλήματα στην απονομή της Δικαιοσύνης στην ευρύτερη περιοχή του νομού Ηρακλείου - αλλά και εν γένει της Ανατολικής Κρήτης - εγείρονται εξαιτίας του μείζονος ζητήματος που επικρατεί λόγω έλλειψης δικαστικών αιθουσών.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο: Σε αυτό το πλαίσιο, η διοίκηση του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου συναντήθηκε χθες στη Λότζια με τον δήμαρχο Ηρακλείου, από τον οποίο ζητήθηκε η συνδρομή της δημοτικής Αρχής για την εύρεση αίθουσας που να πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται και η οποία να μπορεί να δοθεί άμεσα προς χρήση.

Το... διαχρονικό πρόβλημα με την έλλειψη ακροατηρίων σε επίπεδο Ηρακλείου έχει οξυνθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς, εξαιτίας του μεγάλου σεισμού της 27ης Σεπτεμβρίου, ένα από τα συνολικά τέσσερα ακροατήρια που ήταν διαθέσιμα για τη διεξαγωγή δικών τέθηκε εκτός λειτουργίας. Ο λόγος για την περιβόητη αίθουσα της πρώην Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, επί της οδού Δικαιοσύνης, η οποία τέθηκε εκτός λειτουργίας για λόγους ασφαλείας τον περασμένο Οκτώβριο.

Κατά τη χθεσινή συνάντηση, στην οποία εκτός από τον πρόεδρο του ΔΣΗ Νίκο Λογοθέτη και τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό παρευρέθηκαν ακόμη ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης, η γενική γραμματέας του Δήμου Ευγενία Στυλιανού και οι δύο αντιπρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου, Νίκος Κουβίδης και Γιώργος Γερωνυμάκης, δεν κατέστη δυνατό να βρεθεί κάποια άμεση λύση.

Εξετάστηκαν χώροι

Όπως ανέφερε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο κ. Λογοθέτης, εξετάστηκαν κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο δυστυχώς δε βρέθηκε κάποια διαθέσιμη αίθουσα.

Όπως μας εξήγησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Βασιλάκης, «ψάχνουμε για μια αίθουσα 200 τετραγωνικών μέτρων». Οι περιπτώσεις που έπεσαν χθες στο τραπέζι ήταν, σύμφωνα με τον κ. Βασιλάκη, η αίθουσα “Μανόλης Καρέλλης” στην Ανδρόγεω, ο Θεατρικός Σταθμός Ηρακλείου, καθώς και ένα κτήριο του Δήμου Ηρακλείου στα “Ψαράδικα”. Ωστόσο, καμία από τις τρεις αυτές περιπτώσεις δεν πληρούσε τα απαιτούμενα κριτήρια.

Εντούτοις, όπως επιβεβαίωσε χθες μιλώντας στη “Νέα Κρήτη” ο δήμαρχος Ηρακλείου κ. Λαμπρινός, συμφωνήθηκε από τις δύο πλευρές να συνεχιστεί η προσπάθεια για την αναζήτηση του... 4ου ακροατηρίου.

Όπως μας εξηγεί, πάντως, ο εκ των αντιπροέδρων του ΔΣΗ κ. Γερωνυμάκης, εξάλλου, κάποια αίθουσα για να “μετατραπεί” σε ακροατήριο πρέπει να πληροί πολύ συγκεκριμένες προδιαγραφές και αυτό από μόνο του συνιστά επιπρόσθετο πρόβλημα.

Οξύνθηκε το πρόβλημα μετά τον σεισμό

Το πρόβλημα με την έλλειψη αιθουσών ήταν πάντα μεγάλο. Εντούτοις, μετά τον σεισμό του Σεπτεμβρίου και τον «παροπλισμό» για λόγους ασφαλείας της αίθουσας της πρώην Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, επί της οδού Δικαιοσύνης, όπου φιλοξενούνταν δίκες του Εφετείου, το πρόβλημα οξύνθηκε ακόμη περισσότερο: Από τις 4 υφιστάμενες αίθουσες, έμειναν προς λειτουργία οι 3. Και όλα αυτά, ενώ, όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος του ΔΣΗ, κ. Νίκος Λογοθέτης, για την εύρυθμη λειτουργία των δικαστηρίων χρειάζονται έξι ακροατήρια!

Σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη, είχε προηγηθεί τους προηγούμενους μήνες μειοδοτική δημοπρασία μετά από πρωτοβουλία του Πρωτοδικείου και της Κτηματικής Υπηρεσίας, ωστόσο δεν «υπήρξε κάποια ουσιώδης εξέλιξη» από το εν λόγω “μέτωπο”.

Όπως ανέφερε στη εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο Β’ αντιπρόεδρος του ΔΣΗ, Γιώργος Γερωνυμάκης, τα τρία ακροατήρια που στεγάζονται στο Πρωτοδικείο Ηρακλείου «φιλοξενούν» δίκες από το Εφετείο Ανατολικής Κρήτης (ποινικά - Μικτό Ορκωτό, Μονομελές, Τριμελές, Πενταμελές - και πολιτικά δικαστήρια), το Διοικητικό Πρωτοδικείο (Μονομελές και Τριμελές), το Δικαστήριο Ανηλίκων, τις πολιτικές δίκες (Μονομελές και Πολυμελές) και φυσικά τις ποινικές δίκες (Μονομελές και Τριμελές Πλημμελειοδικείο, Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο).

«Η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας κι ένας ολόκληρος νομός έχει μόνο τρεις δικαστικές αίθουσες. Και αυτές στεγάζονται σε ένα κτήριο του 19ου αιώνα...», μας λέει με νόημα ο κ. Γερωνυμάκης.

«Το πρόβλημα υπήρχε, απλά εξαιτίας του σεισμού οξύνθηκε. Υπάρχει αντικειμενικά μείζον θέμα για τη Δικαιοσύνη, για την κοινωνία του Ηρακλείου και τους συντελεστές της δίκης. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί όλους», ανέφερε ο κ. Γερωνυμάκης, ο οποίος ευχαρίστησε τον Δήμο Ηρακλείου για το ενδιαφέρον που επέδειξε.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News