Στα ύψη οι τιμές των τροφίμων διεθνώς - Πού βρίσκεται το Ηράκλειο

Κρήτη
Στα ύψη οι τιμές των τροφίμων διεθνώς - Πού βρίσκεται το Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα προϊόντα που «αδειάζουν» την τσέπη του καταναλωτή στο Ηράκλειο - Ποια θεωρούνται φθηνά και ποια ακριβά με βάση τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Συνεχείς είναι οι αυξητικές τάσεις στις τιμές των τροφίμων, τόσο διεθνώς όσο και στη χώρα μας, όπως καταγράφεται (και) από την σχετική έρευνα που πραγματοποίησε ο ΙΕΛΚΑ, κατά την περίοδο της πανδημίας COVID-19.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι πιέσεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών συνεχίζονται και το 2022, με την Ελλάδα να διατηρεί μία ικανοποιητική θέση - σε σχέση πάντα με τους Ευρωπαϊκούς μέσους όρους - στις τιμές που αντικρύζει τελικά ο καταναλωτής.

Οι αυξήσεις πάντως δεν καταγράφονται μόνο στις πρώτες ύλες και τα τρόφιμα, καθώς και το ενεργειακό κόστος βαίνει συνεχώς αυξανόμενο, προκαλώντας έκδηλη ανησυχία στους καταναλωτές.

Διαβάστε ακόμη:

Κρήτη: Γιατί η τιμή της αμόλυβδης μπορεί να ξεπεράσει τα 2 ευρώ - Αύξηση 25% σε έναν χρόνο

Υπενθυμίζεται, πως η Eurostat «έδειξε» νέα άνοδο του πληθωρισμού στην Ελλάδα για τον Ιανουάριο, σε επίπεδα άνω του 5% και συγκεκριμένα στο 5,5%, έναντι αύξησης 4,4% τον Δεκέμβριο του 2021.

Ισχυρή ανάπτυξη 8,5% για το 2021 , 4,9% για το 2022 και 3,5% για το 2023, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα σύμφωνα με τις χειμερινές οικονομικές της προβλέψεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αναθεωρώντας προς τα πάνω τις προβλέψεις της για το 2021, σε σύγκριση με αυτές του Νοεμβρίου (7,1%) και ελαφρώς προς τα κάτω για το 2022 (5,2%).

Ο συνολικός πληθωρισμός στην Ελλάδα προβλέπεται σε 3,1% το 2022 και 1,1% το 2023.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr ο Γενικός Διευθυντής του ΙΕΛΚΑ, Λευτέρης Κιοσές, «η έρευνα από τον ΙΕΛΚΑ αναδεικνύει το γεγονός πως, ενώ αυξήθηκαν οι τιμές στην χώρα μας, το ίδιο συμβαίνει και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με αποτέλεσμα η χώρα να παραμένει σε σχετικά καλή θέση».

Όπως τονίζει, οι θέσεις αυτές στην κατάταξη διαμορφώνονται συμπεριλαμβάνοντας και τον ΦΠΑ. «Στην Ελλάδα καταγράφεται ένας από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Αν αφαιρέσουμε τον ΦΠΑ από την εξίσωση σε βασικά αγαθά, η κατάσταση θα ήταν ακόμη πιο ευνοϊκή για την χώρα μας».

Σύμφωνα με τον κ. Κιοσέ «αποτελεί πάγιο αίτημα μας η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά και με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί πλέον, κάτι τέτοιο είναι απαραίτητο».

Σε ποια θέση βρίσκεται το Ηράκλειο στον δείκτη τιμών λιανεμπορίου τροφίμων

Στη βάση δεδομένων του numbeo δίνεται ο δείκτης τιμών λιανεμπορίου τροφίμων, η τελική τιμή δηλαδή που βλέπει ο καταναλωτής.

Ο δείκτης πρακτικά αποτελεί ένδειξη σε σχέση με το επίπεδο τιμών τροφίμων και ειδών παντοπωλείου ανά χώρα, συνολικά σε όλους τους τύπους σημείων πώλησης ανεξαρτήτως μεγέθους, με βάση στοιχεία των τελευταίων 12 μηνών.

Σε σύνολο 175 πόλεων που καταγράφονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με βάση στοιχεία από τους τελευταίους 12 μήνες, ιδιαίτερό ενδιαφέρον παρουσιάζει η θέση του Ηρακλείου αναφορικά με βασική προϊόντα της καθημερινότητας, όπως το γάλα, το ψωμί, τα αυγά, το νερό, διάφορα είδη κρέατος, φρούτων και λαχανικών.

Λαμβάνονταν υπόψιν τα εξεταζόμενα προϊόντα στο σύνολο τους, το Ηράκλειο βρίσκεται στην 109η θέση ανάμεσα σε 175 πόλεις της Ευρώπης, έχοντας χαμηλότερη τιμή από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο κατά 11%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο Ηράκλειο ιδιαίτερα υψηλές τιμές στα συσκευασμένα αυγά (η 2η στην Ευρώπη) και το γάλα, ενώ βρίσκεται ανάμεσα στις φθηνότερες χώρες ως προς τις τιμές σε ντομάτες, πατάτες, μοσχάρι και ψωμί.

Για τις υπόλοιπες τέσσερες ελληνικές πόλεις, η Αθήνα βρίσκεται στην 107η θέση (-9%), η Θεσσαλονίκη στην 120η (-16%), η Πάτρα στην 129η (-19%) και η Λάρισα στην 132η (-21), σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο τιμών.

Κατάταξη Ευρωπαϊκών χωρών όσον αφορά τον δείκτη Grocery Index – Τιμές ειδών παντοπωλείου

Συνολικά η χώρα βρίσκεται στην 15η θέση σε σύνολο 26 εξεταζόμενων Ευρωπαϊκών χωρών, σε σχέση με τις τιμές ειδών παντοπωλείου.

Οι τρείς ακριβότερες χώρες είναι το Λουξεμβούργο, η Γαλλία και η Δανία ενώ οι τρεις φθηνότερες, είναι η Ρουμανία, η Πολωνία και η Βουλγαρία.

Διεθνείς τιμές πρώτων υλών

Όσο αφορά στις διεθνείς τιμές πρώτων υλών, εξακολουθούν να καταγράφονται αρνητικές εξελίξεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Ο δείκτης έφτασε τον Ιανουάριο του 2022 στις 135,7 μονάδες 32% μονάδες αυξημένος σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2020 και κατά 19% σε σχέση με τον Ιανουάριο 2021. Όλοι οι επιμέρους δείκτες παρουσιάζουν αυξήσεις (δημητριακά, έλαια, κρέας, γαλακτοκομικά, ζάχαρη).

Συγκεκριμένα, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, τον Ιανουάριο 2021 οι τιμές του κρέατος είναι αυξημένες κατά 17%, των γαλακτοκομικών κατά 19%, των δημητριακών κατά 12%, των ελαίων κατά 34% και της ζάχαρης κατά 20%. Αρκετές από αυτές τις μεταβολές επηρεάζουν την παραγωγή τροφίμων στην Ελλάδα λόγω των εισαγόμενων πρώτων υλών, αλλά και τις εισαγωγές τελικών τροφίμων και ποτών από τις διεθνείς αγορές.

Κύριοι παράγοντες επίδρασης αυξήσεων τιμών προϊόντων στο λιανεμπόριο

Όπως προκύπτει από την έρευνα καταναλωτών του ΙΕΛΚΑ που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο 2021, η πλειοψηφία των καταναλωτών (σε ποσοστό 53%) αποδίδει τις ανατιμήσεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών, ακολουθεί η πανδημία COVID-19 με ποσοστό 32%, τα κόστη της βιομηχανικής παραγωγής με 28%, η φορολογία ΦΠΑ με 27% και τα κόστη λιανικής διάθεσης με 22%.

Ιδιαίτερα έντονη είναι η μετακίνηση της γνώμης του κοινού από τον Ιούλιο του 2021 ως τον Δεκέμβριο του 2022, για την απόδοση των ανατιμήσεων από την πανδημία στις διεθνείς εξελίξεις. Τον Ιούλιο του 2021, όταν και οι ανατιμήσεις έκαναν την εμφάνιση τους, οι καταναλωτές τις απέδιδαν στην πανδημία σε ποσοστό 49%, ποσοστό που έπεσε στο 32%, ενώ αντίθετα το 36% απέδιδε τις ανατιμήσεις στις διεθνείς τιμές των πρώτων υλών, ποσοστό που αυξήθηκε στο 53%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News