Ηράκλειο: Επτά αρχιτεκτονικές προτάσεις για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας

Ηράκλειο
Ηράκλειο: Επτά αρχιτεκτονικές προτάσεις για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επτά είναι οι αρχιτεκτονικές προτάσεις για την ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας και των γύρω πλατειών

Μεγάλη είναι η ανταπόκριση στον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό που προκήρυξε ο δήμος Ηρακλείου με αντικείμενο την ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας και της ευρύτερης περιοχής, που καλύπτει το ανατολικό κομμάτι του κέντρου της πόλης (Δ. Μποφώρ, πλατεία Αρχαιολογικού Μουσείου, Δημοκρατίας έως το πάρκο Γεωργιάδη, πλατεία Δασκαλογιάννη κτλ).

Όπως μας ενημέρωσε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης,  κατατέθηκαν 7 προτάσεις από διάφορα μελετητικά γραφεία ως τις 2 το μεσημέρι σήμερα που έληγε η προθεσμία ενώ ο δήμος Ηρακλείου αναμένει κι άλλες προτάσεις καθώς έχει δώσει προθεσμία 1 εβδομάδας για όσες προτάσεις υποβληθούν μέσω ταχυδρομείου.

Στις τάξεις του δήμου καταγράφεται ικανοποίηση για τον αριθμό των προτάσεων από τα μελετητικά γραφεία που θα διεκδικήσουν τα 3 πρώτα βραβεία.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του πανελλήνιου αρχιτεκτονικού διαγωνισμού θα απονεμηθούν τρία βραβεία που κατανέμονται ως εξής:

  • Α' βραβείο: 41.662,00 ευρώ (με στρογγύλευση και ΦΠΑ),
  • Β’ βραβείο: 30.555,00 ευρώ (με στρογγύλευση και ΦΠΑ) και
  • Γ’ βραβείο: 20.370,00 ευρώ (με στρογγύλευση και ΦΠΑ).

Ειδική επιτροπή που έχει συσταθεί θα αξιολογήσει τις προτάσεις των αρχιτεκτονικών γραφείων και θα καταλήξει στα 3 βραβεία που θα βραβευτούν ενώ σε επόμενη φάση ο δήμος Ηρακλείου θα έχει την ευχέρεια να επιλέξει την ακριβή μορφή και τα χαρακτηριστικά της παρέμβασης που θα δρομολογηθεί με βάση τις βραβευμένες προτάσεις.

Το αντικείμενο του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού δεν περιορίζεται μονάχα στην ανάπλαση της πλατείας Ελευθερίας που αποτελεί επιθυμία μεγάλου μέρους της τοπικής κοινωνίας, μιας και είναι κοινή παραδοχή ότι η υφιστάμενη εικόνα της στην οποία κυριαρχεί το μάρμαρο, οι λεγόμενες ψυχρές συνθέσεις και η έλλειψη πρασίνου δεν έχει αφήσει καλή εικόνα σε δημότες και επισκέπτες.

Το αντικείμενο του διαγωνισμού αφορά στην ευρύτερη ανατολική περιοχή (εντός του κηρυγμένου - οριοθετημένου αρχαιολογικού χώρου) της πόλης του Ηρακλείου και πλησίον των ενετικών τειχών, συνολικής έκτασης 53.000m2. Η περιοχή μελέτης επικεντρώνεται στην αναμόρφωση της πλατείας Ελευθερίας και στη σύνδεσή της με τις πλατείες Δασκαλογιάννη, Αρχαιολογικού Μουσείου και Ν. Καζαντζάκη, καθώς επίσης και στην ανάπλαση των οδών Δουκός Μποφώρ, τμήμα της Λ. Δημοκρατίας και της Λ. Ικάρου, οδοί που οριοθετούν την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής εισόδου στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News