ΒΟΑΚ: Κινητικότητα για τα ρέματα στον δρόμο «Γούρνες-Χερσόνησος» μετά τις πλημμύρες των τελευταίων ετών

Κρήτη
ΒΟΑΚ: Κινητικότητα για τα ρέματα στον δρόμο «Γούρνες-Χερσόνησος» μετά τις πλημμύρες των τελευταίων ετών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην επίσπευση της δημοπράτησης των αναγκαίων υδραυλικών έργων διευθέτησης των ρεμάτων στην περιοχή του δρόμου «Γούρνες-Χερσόνησος» προχωρά ο ΟΑΚ Α.Ε.

Για μια μεγάλη “ανορθογραφία” κατά την κατασκευή του οδικού έργου “Γούρνες-Χερσόνησος” του ΒΟΑΚ, που είχε να κάνει με την έλλειψη διευθέτησης των ρεμάτων και της απορροής των νερών, και η οποία έχει παίξει σημαντικό ρόλο στα πλημμυρικά φαινόμενα και στις καταστροφές των τελευταίων χρόνων, έχει κάνει λόγο ο Δήμος Χερσονήσου και, όπως φαίνεται, επιχειρείται τώρα να διορθωθεί η εν λόγω “ανορθογραφία”.

Ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης επιχειρεί τώρα να επιταχύνει τη δημοπράτηση των απαιτούμενων υδραυλικών έργων διευθέτησης των ρεμάτων που συνδέονται με το οδικό τμήμα “Γούρνες-Χερσόνησος” του ΒΟΑΚ και μάλιστα αναζητά, μέσω διαγωνιστικών διαδικασιών, τεχνικό σύμβουλο για να “τρέξει” πιο γρήγορα τις διαδικασίες. Μάλιστα, στον ΟΑΚ Α.Ε. δεν έβγαλαν έναν κλασικό διαγωνισμό για την αναζήτηση τεχνικού συμβούλου, αλλά αποφάσισαν να κινηθούν με την πιο γρήγορη διαδικασία της λεγόμενης απευθείας διαπραγμάτευσης με ενδιαφερόμενους. Στοιχείο διαπραγμάτευσης και αντίστοιχα κριτήριο ανάθεσης αποτελεί η πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά μόνο βάσει τιμής, ενώ ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των προσφορών έχει οριστεί η ερχόμενη Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου. Η συνολική δαπάνη της σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου ανέρχεται, σύμφωνα με την προκήρυξη, στο ποσό των 120.000 ευρώ (πλέον ΦΠΑ 24%).

Θυμίζουμε ότι και σε επίπεδο Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και σε επίπεδο δηλώσεων των στελεχών του Δήμου Χερσονήσου έχει αναδειχτεί ως βασική έλλειψη στο πλαίσιο κατασκευής του οδικού έργου “Γούρνες-Χερσόνησος” το ζήτημα της μη διευθέτησης ρεμάτων και ομβρίων.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις που είχε κάνει στο δελτίο ειδήσεων της “KΡHTH TV”, κατά τις καταστροφικές πλημμύρες του Νοεμβρίου του 2020, ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος.

«Την τελευταία 4ετία γινόμαστε μάρτυρες κάθε χρόνο πλημμυρικών φαινομένων σε όλο το βόρειο μέτωπο. Εκείνο που διαπιστώνουμε είναι ότι, τελειώνοντας η κατασκευή του τμήματος “Γούρνες-Χερσόνησος” του ΒΟΑΚ, οι απορροές των νερών γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία και οδηγούνται σε ρυάκια, στα οποία δεν έχουν γίνει τα απαραίτητα έργα ώστε να δεχτούν αυτές τις ποσότητες υδάτων.

Πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες, προκειμένου τα νερά αυτά να περνάνε από συγκεκριμένους αγωγούς και με τρόπο ασφαλή. Και να αναλάβουν το κόστος των μελετών και των παρεμβάσεων οι αρμόδιοι φορείς, φυσικά και με τη συνεργασία μας», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά τότε ο κ. Σέγκος.

Το αντικείμενο - Τι προβλέπει η σύμβαση

Αντικείμενο της σύμβασης Παροχής Υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου είναι η υποβοήθηση του ΟΑΚ Α.Ε. στις διαδικασίες επιτάχυνσης και ωρίμανσης για τη δημοπράτηση των υδραυλικών έργων διευθέτησης των ρεμάτων Α1, Α2, Α4 και του ρέματος Αγριανών-Ανάληψης (Α3) του αυτοκινητοδρόμου ΒΟΑΚ στο τμήμα “Γούρνες-Χερσόνησος”, η οποία αφορά σε υδραυλικές και περιβαλλοντικές μελέτες στο ρέμα Αγριανών-Ανάληψης (Α3), καθώς και στη σύνταξη του ΣΑΥ - ΦΑΥ και των Τευχών Δημοπράτησης του έργου.

Ο ανάδοχος τεχνικός σύμβουλος με τον οποίο θα συναφθεί η σχετική σύμβαση θα κληθεί να συνδράμει την Υπηρεσία στην εκπόνηση του εξής μελετητικού αντικειμένου:

1.1. Υδραυλικές Μελέτες

1.1.1. Επέκταση της υφιστάμενης Υδρολογικής Μελέτης του ρέματος Α3 (κύριος- ανατολικός κλάδος) μέχρι την εκβολή του, με τις καμπύλες έντασης-διάρκειας τις υφιστάμενης μελέτης (που είναι δυσμενέστερες) και σύγκριση των καμπύλων αυτών με τις καινούργιες του ΥΠΕΚΑ.

1.1.2. Μελέτη μιας λεκάνης ανάσχεσης πλημμύρας για τη μείωση της παροχής του υπό εξέταση κατάντη τμήματος του ρέματος Α3 (κύριος-ανατολικός κλάδος).

1.1.3. Μελέτη διευθέτησης σε τμήμα με ανοικτή επενδεδυμένη διατομή από την αρχή (έξοδο λεκάνης ανάσχεσης) μέχρι την περιοχή ύπαρξης σαφούς βαθιάς διαμόρφωσης της κοίτης του ρέματος και από το πέρας της βαθιάς διαμόρφωσης μέχρι την ΠΕΟ.

1.1.4. Μελέτη διευθέτησης σε τμήμα με κλειστή διατομή (εντός του οικισμού) από τη θέση κατάντη της ΠΕΟ μέχρι την εκβολή στη θάλασσα.

1.1.5. Μελέτη αποχέτευσης ομβρίων της στενής ζώνης που εκβάλλει στην κεντρική οδό του οικισμού “Ανάληψη”- ρέμα Α3, για τη δυνατότητα κατασκευής των έργων στον δρόμο αυτό σε μια φάση, με αναμονές για σύνδεση των μελλοντικών αγωγών αποχέτευσης ομβρίων που θα γίνουν από άλλους φορείς.

1.1.6. Μετακίνηση του δικτύου ακαθάρτων που έχει κατασκευαστεί στην κεντρική οδό του οικισμού “Ανάληψη”- ρέμα Α3, ώστε να είναι δυνατή η διέλευση του κλειστού οχετού του ρέματος Α3, ενώ αντίστοιχα θα προβλεφθεί και για τα λοιπά δίκτυα ΟΚΩ.

1.1.7. Μελέτη οριοθέτησης όλου του προς μελέτη τμήματος του ρέματος Α3 (κύριος- ανατολικός κλάδος).

1.2. Περιβαλλοντική Μελέτη

Τεχνική Έκθεση και σχέδια, τα οποία θα τεκμηριώνουν την περιβαλλοντική αδειοδότηση του συνόλου των υδραυλικών έργων στα ρέματα Α1, Α2, Α3 και Α4.

1.3. Σύνταξη ΣΑΥ - ΦΑΥ και Τευχών Δημοπράτησης του έργου, για το σύνολο των έργων, τόσο της κύριας όσο και των συμβάσεων υποβοήθησης της Υπηρεσίας (τεχνικοί σύμβουλοι).

(Φωτογραφία Αρχείου Shutterstock)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News