Το τσιμέντο πνίγει το Ηράκλειο - Τελευταίο στην «πράσινη» λίστα της Ευρώπης

Κρήτη
Το τσιμέντο πνίγει το Ηράκλειο - Τελευταίο στην «πράσινη» λίστα της Ευρώπης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μόλις το 20% του πληθυσμού του Ηρακλείου, έχει πρόσβαση σε έναν ανοιχτό χώρο πρασίνου σε απόσταση 300 μέτρων - Το υψηλότερο είναι 80%, στη Στοκχόλμη

Στις τελευταίες θέσεις της κατάταξης ανάμεσα σε ευρωπαϊκές πόλεις βρίσκεται το Ηράκλειο, βάσει στοιχείων που προέκυψαν από την εγγύτητα των κατοίκων και τους ανοιχτούς χώρους πρασίνου.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία για το πράσινο σε πόλεις 38 ευρωπαϊκών κρατών, που προέρχονται από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, με θέμα «Ποιος ωφελείται από το πράσινο στις πόλεις; Οι κοινωνικές ανισότητες στην πρόσβαση σε αστικό πράσινο στην Ευρώπη», στον αστικό ιστό του Ηρακλείου, με πληθυσμό περίπου 150.000 κατοίκων (σ.σ. ΕΛΣΤΑΤ 2011) και συνολική έκταση 52 τετραγωνικών χιλιομέτρων, μόλις το 17,22% των περιοχών του καλύπτεται από δέντρα (8,9 από τα 52 τ. χλμ.).

Η έκθεση εξετάζει αμιγή πολεοδομικό ιστό των πόλεων, που βρίσκονται στην Urban Audit List της Eurostat, χρησιμοποιώντας εικόνες από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο «Κοπέρνικο». Αυτό που μετρήθηκε επί της ουσίας είναι το ποσοστό της έκτασης των πόλεων που φαίνεται από ψηλά πράσινο, λόγω της κόμης των δέντρων και όχι το σύνολο της έκτασης της πόλης.

Το neakriti.gr συνέκρινε στοιχεία ευρωπαϊκών πόλεων (σ.σ. πληθυσμό άνω των 50.000), από την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, από Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία. Βάσει των στοιχείων από 17 ευρωπαϊκές πόλεις (σ.σ. εκτός Μπορντώ και Στρασβούργου), που βρίσκονται πιο κοντά στην έκταση (σ.σ. που εντοπίζει ο δορυφόρος) και στον πληθυσμό του Ηρακλείου,οι πιο πράσινες πόλεις είναι η Γρανάδα και το Σαν Σεμπαστιάν, καθώς το 37,5% και το 52,4% των αστικών περιοχών τους αντίστοιχα καλύπτεται από δέντρα.

Το Ηράκλειο βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις με 8,96 κάλυψη ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Βρίσκεται, όμως, σε υψηλότερη θέση ως προς το ποσοστό της κάλυψης, αναλογικά με τον πληθυσμό του. Από την ίδια έρευνα προκύπτει ότι μόλις το 20% του πληθυσμού του Ηρακλείου, έχει πρόσβαση σε έναν ανοιχτό χώρο πρασίνου σε απόσταση 300 μέτρων. Το υψηλότερο είναι 80%, στη Στοκχόλμη.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το 42% των πόλεων σε 38 ευρωπαϊκές πόλεις καλύπτεται από πράσινες υποδομές. Το χαμηλότερο ποσοστό έχει η Τρνάβα στη Σλοβακία (6,8%) και το υψηλότερο η Καθέρες στην Ισπανία (95%), αλλά συμπεριλαμβάνοντας τα περιαστικά δάση στα όρια των δήμων. Αν τα αφαιρέσουμε, ο μέσος όρος πέφτει στο 3%, με λίγες πόλεις, όπως η Παμπλόνα, η Γενεύη και η Χάγη, να ξεπερνούν το 15%.

Οσον αφορά το «αποτύπωμα» των δέντρων, το μέσο ποσοστό στην Ε.Ε. είναι 30%. Τα υψηλότερα ποσοστά κάλυψης βρίσκονται στη Νορβηγία (Οσλο 72%, το υψηλότερο) και στη Φινλανδία, ενώ τα χαμηλότερα στη Μάλτα, στην Ισλανδία και στην Κύπρο (Λευκωσία 4%, το χαμηλότερο).

Στην Ελλάδα η πιο πράσινη ελληνική πόλη (άνω των 50.000 κατοίκων)  είναι η Καλαμάτα - Ακολουθούν η Καβάλα και η Πάτρα

Από τις 9 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας, η πιο πράσινη ευρωπαϊκή πόλη είναι η Καλαμάτα, καθώς το 54,4% των αστικών περιοχών της καλύπτεται από δέντρα (23,2 από τα 42,6 τ. χλμ.). Ακολουθούν η Καβάλα με 44,6% (16,7 από τα 37,5 τ. χλμ.) και η Πάτρα με 36% (20,8 από τα 57,7 τ. χλμ.). Αρκετά χαμηλότερα βρίσκονται το Ηράκλειο με 17,2% (8,9 από τα 52 τ. χλμ.), τα Ιωάννινα με 14,9% (2,3 από τα 15,5 τ. χλμ.), η Αθήνα με 10,8% (4,2 από τα 39 τ. χλμ.), η Θεσσαλονίκη με 9,6% (1,8 από τα 19,2 τ. χλμ.), η Λάρισα με 5,5% (4,9 από τα 88,3 τ. χλμ.) και στην τελευταία θέση ο Βόλος με μόλις 4,9% (1,3 από 27 τ. χλμ.).

H Αθήνα βρίσκεται στη δεύτερη χαμηλότερη θέση από όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, με τη συνολική πράσινη υποδομή της (χώροι πρασίνου, αθλητικοί χώροι κ.ο.κ.) να καλύπτει το 17% της έκτασής της (στην τελευταία θέση η Βαλέτα, τρίτη από το τέλος η Λευκωσία). Βρίσκεται όμως στην τρίτη υψηλότερη θέση (μετά τη Στοκχόλμη και το Δουβλίνο) σε ποσοστό ελεύθερα προσβάσιμων χώρων πρασίνου (15%), πιθανότατα λόγω των μεγάλων πάρκων στο κέντρο. Οσον αφορά το «αποτύπωμα» των δέντρων στο έδαφος, είναι πέμπτη από το τέλος με 10%.

(Φωτογραφίες, Shutterstock, Google Earth)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News