Ηράκλειο: Χωρίς ελλείψεις και ανατιμήσεις το κρέας εν μέσω κακοκαιρίας

Κρήτη
Ηράκλειο: Χωρίς ελλείψεις και ανατιμήσεις το κρέας εν μέσω κακοκαιρίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Είχαμε πληροφορηθεί ότι θα ερχόταν η χιονοθύελλα και τρέξαμε να τροφοδοτήσουμε την τοπική αγορά, για να μην παρουσιαστούν ελλείψεις», αναφέρει ο πρόεδρος των κρεοπωλών Ηρακλείου

Η προνοητικότητα των κρεοπωλών του νομού Ηρακλείου να τροφοδοτήσουν τα ράφια των καταστημάτων τους με κρέας πριν από την κακοκαιρία, στην προσπάθειά τους να προλάβουν πιθανά προβλήματα στον τομέα του κρέατος, έσωσε την κατάσταση, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου Μανόλης Δατσέρης, ενημερώνει τους καταναλωτές και για τις τιμές που έχουν τα βασικότερα είδη κρέατος, καθώς και για τη γενικότερη κατάσταση σε επίπεδο χώρας.

«Είχαμε πληροφορηθεί ότι θα ερχόταν η χιονοθύελλα και τρέξαμε να τροφοδοτήσουμε την τοπική αγορά, για να μην παρουσιαστούν ελλείψεις», αναφέρει ο πρόεδρος των κρεοπωλών, που παράλληλα αναφέρεται στο τεράστιο κόστος των ζωοτροφών, ξεκαθαρίζοντας ότι έχει απορροφηθεί από τους κτηνοτρόφους και τους κρεοπώλες, που προς το παρόν δεν το έχουν μετακυλήσει στις «πλάτες» των καταναλωτών.

Σε αντίθεση με τα οπωροκηπευτικά, όπου - σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ της «ΝΚ» - έχουν παρουσιαστεί φαινόμενα αισχροκέρδειας, καθώς έχουμε σε ορισμένα είδη μεγάλες ανατιμήσεις μέσα σε δέκα μέρες, στο κρέας δεν έχουν αυξηθεί οι τιμές εν μέσω κακοκαιρίας, με βάση όσα λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου Μανόλης Δατσέρης.

«Όχι, στο κρέας δεν παρατηρήθηκαν ελλείψεις από την κακοκαιρία “Ελπίδα”. Υπήρχαν πρόωρες σφαγές, οπότε είχε καλυφθεί η αγορά. Είχαμε ενημερωθεί για τον καιρό. Οπότε πρόλαβαν και έσφαξαν πριν τον χιονιά. Ο χιονιάς κράτησε δύο μέρες για μας εδώ στην Κρήτη. Οπότε δεν είχαμε τέτοια προβλήματα. Και δεν είχαμε ούτε ανατιμήσεις, τουλάχιστον στο κρέας», τονίζει ο Μανόλης Δατσέρης.

Αλλά ακόμα και στα χοιρινά, που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους μας έρχονται από το εξωτερικό, ο Μανόλης Δατσέρης αναφέρει ότι «δεν είδαμε προβλήματα από τον χιονιά, αφού αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι δεν παρουσιάστηκε έλλειψη».

Μάλιστα, ο ίδιος απάντησε θετικά και στο ερώτημά για την επάρκεια στο κρέας σε όλα τα είδη. «Σε όλα τα είδη είχαμε επάρκεια. Και όχι μόνο στο αιγοπρόβειο. Ακόμα και σε ό,τι αφορά το κοτόπουλο, που το 80% έρχεται από την Άρτα, τα Γιάννενα και άλλες περιοχές της χώρας, ήρθαν τα δρομολόγια με καθυστέρηση μίας μέρας, που όμως δεν ήταν αρκετή για να μας δημιουργήσει πρόβλημα», σύμφωνα με τον πρόεδρο των κρεοπωλών του νομού Ηρακλείου.

Τι γίνεται όμως με την κατανάλωση; Μπορεί σε άλλα είδη της αγοράς η κατανάλωση να μειώθηκε εν μέσω κακοκαιρίας, αλλά αυτό δεν ισχύει και για τον τομέα του κρέατος. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κρεοπωλών Νομού Ηρακλείου Μανόλης Δατσέρης, «η κίνηση λόγω του κρύου ήταν αυξημένη στο ζυγούρι, το πρόβατο που είναι για βραστό, στο μοσχάρι, που είναι πάλι για βραστό, και στα κοτόπουλα. Αυτά είχαν πιο πολλή κίνηση απ’ ό,τι είχανε τα υπόλοιπα. Λόγω του κρύου, ο κόσμος κινήθηκε στο βραστό κρέας. Γύρω στο 10% αυξήθηκε η κατανάλωσή τους, σε σχέση με τις ημέρες πριν το κρύο. Εκείνο που δεν κινήθηκε τόσο πολύ είναι το χοιρινό κρέας, αφού καταναλώνεται ως μπριζόλα, πανσέτα και ψητό», σύμφωνα με τον ίδιο.

Αναφορικά με ένα ποσοστό αύξησης σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ο Μανόλης Δατσέρης απέφυγε να αναφερθεί, καθώς επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια «ο ένας χρόνος είναι διαφορετικός από τον άλλο».

«Χρειάζεται στήριξη»

Ο πρόεδρος των κρεοπωλών του νομού Ηρακλείου, στο σημείο αυτό, τονίζει κατηγορηματικά ότι ο πρωτογενής τομέας, και ιδιαίτερα ο κτηνοτροφικός κλάδος, χρειάζεται σήμερα όσο ποτέ τη στήριξη του κράτους. «Έχει μεγάλη επιβάρυνση από τις ζωοτροφές, τα πετρέλαια και το ρεύμα. Και βέβαια, τις επόμενες μέρες θα δούμε και ποιες μπορεί να είναι οι απώλειες στα κοπάδια εξαιτίας του χιονιά. Βέβαια, θεωρώ ότι οι περισσότερες απώλειες θα φανούν κυρίως στην πάνω Ελλάδα. Εμάς εδώ οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι έχουν τα σκέπαστρα και είχαν μαντρίσει τα ζώα τους στους στάβλους. Δε νομίζω ότι θα έχει το αμνοερίφιο μεγάλη ζημιά», σύμφωνα με τον πρόεδρο των κρεοπωλών του νομού Ηρακλείου.

Μάλιστα, ο ίδιος δίνει πολύ μεγάλο βάρος στη ζημιά της πρωτογενούς παραγωγής, αλλά και της αγοράς από την αύξηση του κόστους του ρεύματος. «Εμάς μας έκανε πολύ μεγάλη ζημιά η αύξηση του ρεύματος. Όταν έχεις ψυγεία και καθημερινά πρέπει να έχεις σε λειτουργία την κατάψυξη, θαλάμους μεγάλους κ.λπ., σαφώς και η κατανάλωση του ρεύματος έχει αυξηθεί ανάλογα. Και όταν αυξάνεται το ρεύμα, πρέπει να αυξηθεί η τιμή του προϊόντος. Όταν ο παραγωγός βάζει μια αύξηση για να καλύψει κι αυτός το παραπάνω κόστος του (τα μεταφορικά του, κ.λπ.), τότε αυτό θα καταλήξει στον καταναλωτή. Σε σχέση με την αύξηση του κόστους, οι όποιες ανατιμήσεις στα προϊόντα μας είναι μηδαμινές», επισημαίνει ο πρόεδρος των κρεοπωλών.

Για τη μαζική εστίαση και την απόφαση της κυβέρνησης να άρει, προς το παρόν, τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί λόγω COVID, ο πρόεδρος των κρεοπωλών λέει πως «τα παραδοσιακά κρεοπωλεία δε στηρίζονται πάρα πολύ στην εστίαση. Οι μεγάλοι έμποροι κρεάτων είναι αυτοί που στηρίζονται περισσότερο στον χώρο της εστίασης. Εμείς έχουμε ένα μέρος της τροφοδοσίας μας που απευθύνεται στην εστίαση. Από ’κει και πέρα, δεν μπορούμε πια να ξέρουμε και πώς θα συμπεριφερθεί ο πελάτης. Οι συνήθειες πια του πελάτη έχουν αλλάξει. Δεν είναι όπως ήταν πριν. Και στα ψωνίσματά του και στην έξοδό του και σε όλα... Αν λοιπόν δεν ανοίξει η εστίαση, να δουλέψει μια βδομάδα, να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί ο κόσμος, δε γνωρίζει κανένας τι θα γίνει και στην αγορά του κρέατος».

Οι τιμές στο κρέας

Έπεσε το αρνί, σταθερό το μοσχάρι

Ο Μανόλης Δατσέρης μίλησε, όμως, και για τις υφιστάμενες τιμές στην κατανάλωση του κρέατος σε επίπεδο νομού Ηρακλείου. «Το αρνί και το κατσίκι έχουν “χαμηλώσει” λίγο τον τελευταίο καιρό. Ενώ είχαμε τιμές άνω των 11 ευρώ το κιλό, σήμερα οι τιμές στην αγορά του αιγοπρόβειου κρέατος είναι από 10,50 μέχρι 10,90 ευρώ το κιλό. Από την άλλη, δεν έχουμε μεταβολές στις τιμές του μοσχαριού και των υπόλοιπων ειδών. Δηλαδή, γύρω στα 9,50 με 10,80 ευρώ το κιλό το μοσχάρι χωρίς κόκκαλο και γύρω στα 8,50 ευρώ το κιλό με κόκκαλο. Στο κοτόπουλο η τιμή είναι από 3,50 μέχρι 3,90 το κιλό και στο χοιρινό είναι γύρω στα 6,50 μέχρι 6,90 ευρώ το κιλό τα ντόπια».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News