Κοκκίνι Χάνι: Σε ιδιώτη το ξενοδοχείο της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων; - Οι αντιδράσεις (βίντεο)

Κρήτη
Κοκκίνι Χάνι: Σε ιδιώτη το ξενοδοχείο της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων; - Οι αντιδράσεις (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προκαλεί προβληματισμό το θολό νέο καθεστώς για τους σπουδαστές της Σχολής

Αντιδράσεις και ανησυχία έχει προκαλέσει η πρόθεση του υπουργείου Τουρισμού, να δώσει σε ιδιώτη την διαχείριση του ξενοδοχείου στην σχολή τουριστικών επαγγελμάτων στο Κοκκίνι Χάνι που για τους εμπλεκόμενους του χώρου αποτυπώνει μια μεθοδευμένη κίνηση για ιδιωτικοποίηση της σχολής.

Ο σχεδιασμός αυτός εντείνει τον προβληματισμό καθώς το στίγμα του έδωσε σε τοπικό ραδιόφωνο η  υφυπουργός τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, χωρίς ωστόσο  σε αυτή τη φάση να αποσαφηνίζεται και το καθεστώς υπό το οποίο θα λειτουργεί η σχολή και θα καλύπτονται οι εκπαιδευτικές ανάγκες των σπουδαστών.

Σχετική αναφορά έκαναν οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή στην οποία περιέγραψαν μια μεθοδευμένη κίνηση που τα τελευταία χρόνια άφηνε το κτίριο του ξενοδοχείου της σχολής να καταρρέει, με το τελειωτικό χτύπημα να δίνεται από το σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου και το χαρακτηρισμό ως ακατάλληλο.

Επιχειρώντας να διαχωριστεί το μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας από την αμιγώς επιχειρηματική που περιλαμβάνει τη λειτουργία του ξενοδοχείου, στελέχη του Εργατικού Κέντρου και του Σωματείου Ξενοδοχϋπαλλήλων διευκρίνισαν ότι μελανό σημείο παραμένει το τι θα γίνει με τη διαμονή των σπουδαστών μέσα στο ξενοδοχείο και αν αυτή θα είναι δωρεάν, τη στιγμή που ο ιδιώτης που θα πάρει την λειτουργία της ξενοδοχειακής μονάδας θα απολαμβάνει  παρεχόμενες  υπηρεσίες από  σπουδαστές με μικρό κόστος εν είδει πρακτικής.

Για γενικευμένη απαξίωση από την πλευρά της Κυβέρνησης έκαναν λόγο  οι εργαζόμενοι στον τουρισμό που εκτός από την κατάσταση της ίδιας σχολής στον Άγιο Νικόλαο και της ανενεργής επί της ουσίας σχολής ξεναγών στο Ρέθυμνο, πρόσθεσαν ότι ακόμη και για τους εργαζόμενους στον τουρισμό που ήθελαν να κάνουν την μετεκπαίδευσή τους  για να λάβουν το ερχόμενο καλοκαίρι 10% επιπλέον στο μισθό τους, ακόμη δεν έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για να ξεκινήσει.

Την έντονη αντίδρασή τους εξέφρασαν εργαζόμενοι στον χώρο του τουρισμού και μέλη του Δ.Σ. του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου για την προσπάθεια, όπως υποστηρίζουν μέσα από ανακοίνωσή τους, από την πλευρά του υπουργείου Τουρισμού να περάσει η Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Κοκκίνη Χάνι σε ιδιωτικά χέρια. Με τη συγκεκριμένη απόφαση, όπως αναφέρουν, θα χαθεί μεγάλο μέρος των σπουδαστών, ενώ οι επιπτώσεις θα είναι εμφανείς στο τουριστικό προϊόν της Κρήτης.

Στην ίδια γραμμή πλεύσης κινούνται και βουλευτές του νομού Ηρακλείου, ασκώντας δριμεία κριτική στη συγκεκριμένη απόφαση. Πιο συγκεκριμένα, λίγες ώρες έχουν περάσει από τη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Σωματείο Μαγείρων Ζαχαροπλαστών και Λοιπού Προσωπικού Κουζίνας ν. Ηρακλείου, όπου έκανε σαφές πως η Σχολή ετοιμάζεται να παραχωρηθεί σε ιδιωτικά χέρια, προκαλώντας θλίψη στο άκουσμα της είδησης σε σημαντική μερίδα εργαζομένων του τουριστικού κόσμου.

«Με λύπη και αγανάκτηση ακούσαμε διά στόματος της υφυπουργού Τουρισμού κ. Ζαχαράκη ότι η λειτουργία της Δημόσιας Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Κοκκίνη Χάνι, γνωστή σε όλους μας ΟΤΕΚ, θα παραχωρηθεί σε ιδιώτη, υλοποιώντας αργά και μεθοδευμένα βήματα προς την πλήρη ιδιωτικοποίησή της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Πρόκειται για μια είδηση η οποία έφερε αντιδράσεις, με ενδεικτικότερη την απάντηση του γραμματέα του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και προέδρου του Σωματείου Μαγείρων, Ζαχαροπλαστών και Λοιπού Προσωπικού Κουζίνας του ν. Ηρακλείου, Νεκτάριου Μωυσάκη, ο οποίος υποστήριξε πως με τις διαδικασίες που κινεί το αρμόδιο υπουργείο γρήγορα θα υπάρξει απώλεια ενδιαφέροντος και μείωση του αριθμού των σπουδαστών ένεκα της ιδιωτικοποίησης.

«Οι επιπτώσεις θα είναι μεγάλες και θα φανούν σε βάθος χρόνου. Οι επιπτώσεις είναι πως ο αριθμός των σπουδαστών θα περιοριστεί δραματικά. Δυστυχώς, η σχολή έχει υποβαθμιστεί για να δοθεί σε ιδιώτες. Αυτόματα σημαίνει ότι αποκλείονται οικογένειες χαμηλού βιοτικού και οικονομικού επιπέδου αλλά και μεσαίου επιπέδου, οι οποίες θα ήθελαν να δουν τα παιδιά τους να σπουδάζουν τουριστικά επαγγέλματα. Πολλές οικογένειες δε θα μπορούν να πληρώσουν τις ιδιωτικές σχολές και χάνονται στελέχη που στο μέλλον θα μπορούσαν να στελεχώσουν ξενοδοχειακές μονάδες, τουριστικά γραφεία κ.λπ. Η Σχολή έχει προσφέρει ισχυρά στελέχη στην τουριστική αγορά», υποστήριξε.

Κλιμάκωση αντιδράσεων

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μωυσάκης επισήμανε πως σε εύλογο χρονικό διάστημα θα υπάρξει κλιμάκωση των αντιδράσεων.

«Το επόμενο χρονικό διάστημα θα κλιμακώσουμε τις αντιδράσεις και από το Εργατικό Κέντρο και από το Σωματείο Μαγείρων, Ζαχαροπλαστών και Λοιπού Προσωπικού Κουζίνας του ν. Ηρακλείου. Δε θα μείνουμε σε απλές ανακοινώσεις, αλλά θα προχωρήσουμε και σε πράξεις. Δε θα το αφήσουμε. Υπάρχουν δικοί μας άνθρωποι και μέλη που κάνουν μάθημα στη Σχολή και κάνουν αρκετά παράπονα για τη λειτουργία της. Υπάρχουν προβλήματα για τα οποία έπρεπε να υπήρχε λύση, όπως το εργαστήρι της ζαχαροπλαστικής που γίνεται σ’ έναν αρκετά μικρό χώρο. Αντί να ενισχύσουν το δημόσιο προφίλ της Σχολής, την ιδιωτικοποιούν», κατέληξε ο κ. Μωυσάκης.

«Δυστυχώς, εμείς υποστηρίζουμε ότι υπήρξε μεθοδευμένο σχέδιο από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα από το υπουργείο Τουρισμού, όπου ανήκει η συγκεκριμένη Σχολή. Υπήρξε υποβάθμιση της Σχολής αυτής. Το κτηριακό είναι μόνιμο πρόβλημα και, σύμφωνα με αυτά που δηλώνει η κ. Ζαχαράκη, το σχέδιο είναι πως πρέπει να περάσει η Σχολή σε ιδιωτικά χέρια. Είμαστε κάθετα αντίθετοι και η Σχολή πρέπει να παραμείνει κρατική. Η Σχολή ήταν ένα “κόσμημα”, που έχει βγάλει τα περισσότερα στελέχη που εργάζονται στα ξενοδοχεία», ανέφερε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων ν. Ηρακλείου, Νίκος Κοκολάκης.

Ο τουριστικός πράκτορας-ξενοδόχος Μιχάλης Βαμιεδάκης υποστήριξε πως είναι αναγκαίο και επιτακτικό αίτημα να αναβαθμιστεί η τουριστική εκπαίδευση. Μια σαφώς βελτιωμένη εικόνα για τον τουρισμό θα επέλθει μέσω της αναβάθμισης του εκπαιδευτικού συστήματος, που εξάγει επαγγελματίες υπαλλήλους του τουρισμού.

«Είναι πολύ σημαντικό να αναβαθμιστεί η τουριστική εκπαίδευση, ασχέτως εάν είναι δημόσια ή ιδιωτική. Αυτό που υφίσταται στην Ελλάδα είναι πως δεν υπάρχει τουριστική εκπαίδευση, γιατί δεν υπάρχει φυτώριο τουριστικών στελεχών. Από τη στιγμή που το κράτος, καλώς ή κακώς, όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν έχει καταφέρει να ασκήσει ένα αξιόπιστο εκπαιδευτικό σύστημα για τον τουρισμό, το ζητούμενο όλων των ανθρώπων του κλάδου είναι να υπάρχουν σχολές. Όλοι συζητούν για αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος στην Κρήτης ή για βελτίωση ποιότητας, χωρίς να υπάρχει μια σωστή παροχή υπηρεσιών. Η σωστή παροχή υπηρεσιών απαιτεί καταρτισμένο εκπαιδευμένο προσωπικό. Δεν υπάρχει, με αποτέλεσμα να έχουμε μεγάλη δυσαναλογία μεταξύ των σχολών και των αποφοίτων που υπάρχουν κάθε χρόνο σε διάφορες βαθμίδες σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς. Κάποια στιγμή πρέπει να ισορροπηθεί η διαφορά αυτή», υποστήριξε ο κ. Βαμιεδάκης.

Αντιδράσεις βουλευτών - «Θύματα είναι οι χιλιάδες σπουδαστές»

Στην κατάθεση κοινοβουλευτικής αναφοράς, με αφορμή την ανακοίνωση διαμαρτυρίας του Σωματείου Μαγείρων, Ζαχαροπλαστών και Βοηθητικού Προσωπικού Κουζίνας Ν. Ηρακλείου, προχώρησαν οι βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, Σωκράτης Βαρδάκης, Νίκος Ηγουμενίδης και Χάρης Μαμουλάκης.

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου, Σωκράτης Βαρδάκης, με αφορμή τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων, δήλωσε: «Η εξέλιξη αυτή, δυστυχώς, έρχεται σε μία χρονική στιγμή που λάβαμε απάντηση από τον αρμόδιο υπουργό, σε παλαιότερη κοινοβουλευτική μας παρέμβαση, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει καμία δέσμευση ως προς τον χρόνο και τον χώρο στέγασης των σπουδαστές της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων. Δεν έχει εκπονηθεί κανένα σχέδιο για τις απαιτούμενες επισκευαστικές εργασίες στο κτήριο, στο οποίο έως και την ημέρα του σεισμού στεγαζόταν η Σχολή. Γίνεται ολοφάνερη η απαξίωση των εγκαταστάσεών της, με σκοπό την παραχώρησή τους σε ιδιώτες, και φυσικά η ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας της Σχολής».

Αυστηρή κριτική στη στάση της υφυπουργού κ. Ζαχαράκη για το μέλλον των σχολών του τουρισμού στην Κρήτη άσκησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Ηρακλείου, Μανόλης Συντυχάκης, με ανακοίνωση που εξέδωσε, κάνοντας σαφές πως θύματα είναι οι χιλιάδες σπουδαστές, ενώ πρότεινε μέτρα για να υπάρξει μια αρκετά διαφορετική κατάσταση.

«Θύματα είναι οι χιλιάδες σπουδαστές και αυριανοί εργαζόμενοι, χωρίς ουσιαστικές γνώσεις, σπουδές με όρους αγοράς, δεξιότητες με ημερομηνία λήξης, διά βίου μάθηση-περιπλάνηση, ανυπαρξία εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων, αμοιβές- “χαρτζιλίκι” στο όνομα της “πρακτικής άσκησης”, σκλάβοι στα “σύγχρονα” κάτεργα της “τουριστικής βιομηχανίας”.

Αυτή είναι η πραγματικότητα για τους χιλιάδες σπουδαστές των τουριστικών σχολών, με την οποία δε χωράει κανένας συμβιβασμός.

Ένας δρόμος υπάρχει. Να δυναμώσει η διεκδίκησή τους για δημόσιες-δωρεάν και αναβαθμισμένες σχολές, καλύτερους όρους σπουδών, δουλειάς και ζωής, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες:

  • Να ναυαγήσουν τα σχέδια κυβέρνησης-μεγαλοξενοδόχων για ιδιωτικοποίηση του κτηρίου «Ξενία» και να ξεκινήσουν με κατεπείγουσες διαδικασίες, με την απαιτούμενη κρατική χρηματοδότηση, τα έργα επισκευής, συντήρησης και αντισεισμικής θωράκισης των κτηριακών εγκαταστάσεων του πρώην «Ξενία» στου Κοκκίνη Χάνι, και ειδικά του κτηρίου που στεγάζεται το ΔΙΕΚ, σύμφωνα με τις απαιτήσεις ενός σύγχρονου εκπαιδευτηρίου και τις ανάγκες δωρεάν διαμονής των σπουδαστών της σχολής.
  • Να ανοίξει εδώ και τώρα η σχολή ξεναγών στο Ρέθυμνο με το απαιτούμενο εκπαιδευτικό προσωπικό.
  • Να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης της Ανώτερης Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου (ΑΣΤΕΚ), ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας, με έκδοση εκπτωτικού πάσο, σίτιση και στέγαση, κ.ά.», ανέφερε.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News