Ηράκλειο: Λήγει η προθεσμία για τη νέα μονάδα απορριμμάτων στην Χερσόνησο - Τι περιλαμβάνει το έργο

Κρήτη
Ηράκλειο: Λήγει η προθεσμία για τη νέα μονάδα απορριμμάτων στην Χερσόνησο - Τι περιλαμβάνει το έργο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ολοκληρώνεται η διαδικασία προσφορών για το μεγάλο έργο της κατασκευής νέας ολοκληρωμένης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στη Χερσόνησο

Αύριο, Παρασκευή 28 Ιανουαρίου, «κληρώνει», εκτός απρόοπτου της τελευταίας στιγμής, για το σημαντικό περιβαλλοντικό έργο της δημιουργίας της νέας ολοκληρωμένης μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στη Χερσόνησο!

Μετά από καθυστερήσεις, εμπλοκές, προδικαστικές προσφυγές και τέσσερις παρατάσεις που χρειάστηκε να δοθούν λόγω προσφυγών και αιτημάτων μετάθεσης των ημερομηνιών από τις συμμετέχουσες εταιρείες, αύριο το βράδυ εκπνέει κανονικά η προθεσμία υποβολής δεσμευτικών προσφορών στο πλαίσιο του ανοιχτού διαγωνισμού που είχε προκηρύξει ο ΦΟΣΔΑ Βόρειας Πεδιάδας, πριν σχεδόν μια 3ετία, συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2019.

Η αποσφράγιση των δεσμευτικών προσφορών που θα κατατεθούν έχει προγραμματιστεί αντίστοιχα για τις 4 Φεβρουαρίου.

Στον διαγωνισμό εξέφρασαν αρχικώς ενδιαφέρον και προκρίθηκαν στη β’ διαγωνιστική φάση (τη φάση δηλαδή του λεγόμενου ανταγωνιστικού διαλόγου) 4 εταιρείες-κοινοπραξίες και μένει με ενδιαφέρον να δούμε αύριο ποιες και τι ύψους δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν για το έργο, ύψους 57 εκατ. ευρώ (μαζί με τον ΦΠΑ), που αφορά στην κατασκευή μιας νέας γενιάς μονάδας απορριμμάτων που θα στηρίζεται στη μηχανική διαλογή και κομποστοποίηση.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι το αντικείμενο της εργολαβίας δεν είναι μόνο κατασκευαστικό, αλλά είναι σύνθετο. Ο όποιος ανάδοχος δηλαδή προκύψει, πέρα από αυτή καθαυτή την κατασκευή της νέας μονάδας μηχανικής διαλογής Σύμμεικτων Αστικών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος, θα αναλάβει επίσης τη λειτουργία και τη συντήρηση της μονάδας καθώς και του ΧΥΤΑ/-Υ, για 3 έτη, με δικαίωμα προαίρεσης για επιπλέον 3 έτη, από την Αναθέτουσα Αρχή του διαγωνισμού που είναι ο ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδας Α.Ε. ΟΤΑ, για την επεξεργασία 217.200 τόνων εισερχόμενων απορριμμάτων ετησίως. Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο και το κόστος του ανέρχεται σε 46,22 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 57,31 εκατ. ευρώ).

Ειδικότερα, με βάση τον τεχνικό σχεδιασμό του έργου, όπως δημοπρατήθηκε το 2019 από τον ΦΟΔΣΑ Β. Πεδιάδας, η συνολική δυναμικότητα των αποβλήτων που θα επεξεργάζεται η νέα Μονάδα της Χερσονήσου ανέρχεται σε 72.400 tn ετησίως (10.000 tn/y ανακυκλώσιμα υλικά, 26.900 tn/y προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα και 35.500 tn/y σύμμεικτων ΑΣΑ).

Η νέα Μονάδα Μηχανικής Διαλογής και Κομποστοποίησης Οργανικού Κλάσματος Χερσονήσου θα καλύψει ουσιαστικά τις ανάγκες της Ανατολικής Κρήτης και θα μπορεί να δέχεται:

* 10.000 τόνους/έτος ανακυκλώσιμα υλικά από τον δ. Χερσονήσου,

* 26.900 τόνους προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα από τους δήμους Ηρακλείου, Βιάννου, Μίνωα Πεδιάδας, Χερσονήσου, Αγ. Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου,

* 35.500 τόνους σύμμεικτων ΑΣΑ από τους δήμους Βιάννου, Μίνωα Πεδιάδας, Χερσονήσου, Αγ. Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου.

Η εγκατάσταση θα περιλαμβάνει, κατ’ ελάχιστον, τις ακόλουθες μονάδες/χώρους:

- Μονάδα/χώρος υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων ΑΣΑ, που υπολείπονται μετά από εφαρμογή δράσεων διαλογής στην πηγή.

- Μονάδα/χώρος υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης των εισερχόμενων προδιαλεγμένων οργανικών.

- Μονάδα/χώρος υποδοχής και προσωρινής αποθήκευσης προδιαλεγμένων στην πηγή ανακυκλώσιμων υλικών.

- Μονάδα/χώρος μηχανικής επεξεργασίας των σύμμεικτων ΑΣΑ, προς διαχωρισμό οργανικού/βαρέως και μη οργανικού/ελαφρού κλάσματος, με στόχο την ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών και τον διαχωρισμό του οργανικού κλάσματος προς κομποστοποίηση.

- Μονάδα/χώρος μηχανικής επεξεργασίας του προδιαλεγμένου κλάσματος ανακυκλώσιμων υλικών, προς ανάκτηση ανακυκλώσιμων υλικών.

- Μονάδα κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος των ΑΣΑ και των προδιαλεγμένων οργανικών προς παραγωγή CLO και compost, αντίστοιχα.

- Μονάδα εξευγενισμού-ραφιναρίας του κομποστοποιημένου υλικού, ώστε να παραχθεί κομπόστ συγκεκριμένων προδιαγραφών.

- Μονάδα ωρίμασης του κομποστοποιημένου υλικού (CLO και compost).

- Χώρο προσωρινής αποθήκευσης παραγόμενων προϊόντων.

- Μονάδες περιβαλλοντικής προστασίας, για την επεξεργασία των παραγόμενων αερίων ρύπων.

Το αντικείμενο - Η διάρκεια της εργολαβικής σύμβασης

Αντικείμενο της σύμβασης είναι το σύνολο των εργασιών κατασκευής, συντήρησης, τεχνικής διαχείρισης και δοκιμαστικής λειτουργίας της Μονάδας Μηχανικής Διαλογής Σύμμεικτων Αστικών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και Κομποστοποίησης του Οργανικού Κλάσματος, καθώς και η λειτουργία και συντήρηση της Μονάδας Μηχανικής Διαλογής Σύμμεικτων Αστικών Αποβλήτων (ΑΣΑ) και Κομποστοποίησης του Οργανικού Κλάσματος και του ΧΥΤΑ/Υ, για τρία έτη, με δικαίωμα της αναθέτουσας Αρχής προαίρεσης για επιπλέον τρία έτη. Όσον αφορά αναλυτικότερα στα χρονοδιαγράμματα υλοποίησης, «η διάρκεια της εργολαβικής σύμβασης ορίζεται σε: α) 18 μήνες για την ολοκλήρωση όλων των κατασκευαστικών εργασιών της μονάδας, β) 6 μήνες για τη δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας, γ) 3 έτη για τη λειτουργία της μονάδας, δ) επιπλέον 3 έτη για τη λειτουργία της μονάδας», εφόσον η αναθέτουσα Αρχή ασκήσει το παραπάνω δικαίωμα προαίρεσης.

(Φωτογραφία Αρχείου Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News