Υπόθεση Κατσούλη: Ξεκίνησε το Εφετείο - Τι έγινε την πρώτη ημέρα της δίκης

Κρήτη
Υπόθεση Κατσούλη: Ξεκίνησε το Εφετείο - Τι έγινε την πρώτη ημέρα της δίκης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε με την ακροαματική διαδικασία - Τη σημερινή ημέρα κατέθεσαν ενώπιον της Έδρας όλοι οι μάρτυρες του κατηγορητηρίου

Ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη η δίκη -σε δεύτερο βαθμό- για την πολύκροτη υπόθεση θανάτου του φιλάθλου του Εθνικού Πειραιώς Κώστα Κατσούλη ο οποίος είχε τραυματιστεί βαρύτατα στο γήπεδο της Νέας Αλικαρνασσού, τον Σεπτέμβριο του 2014 και είχε αφήσει την τελευταία του πνοή στο Νοσοκομείο δύο εβδομάδες αργότερα.

Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε με την ακροαματική διαδικασία. Τη σημερινή ημέρα κατέθεσαν  ενώπιον της Έδρας όλοι οι μάρτυρες του κατηγορητηρίου.

Το μεσημέρι η Έδρα διέκοψε τη συνεδρίαση η οποία θα συνεχιστεί στις 26 Ιανουαρίου με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης, και τα αναγνωστέα έγγραφα. 

Δήλωσαν «αθώοι»

Κατά την έναρξη της δίκης, και οι 3 κατηγορούμενοι δήλωσαν ότι είναι αθώοι. 

Ειδικότερα, ισχυρίστηκαν ότι βρίσκονταν στο γήπεδο στην αναμέτρηση μεταξύ Ηροδότου και Εθνικού, τον Σεπτέμβριο του 2014, ωστόσο, δεν προέβησαν στις πράξεις που τους αποδίδονται.

Παρούσα η οικογένεια Κατσούλη

Ας σημειωθεί ότι όπως και σε όλες τις προηγούμενες δίκες, έτσι και σήμερα η οικογένεια Κατσούλη έδωσε σύσσωμη το «παρών» στα δικαστήρια Ηρακλείου.

Οι ηλικιωμένοι γονείς του αδικοχαμένου 47χρονου, αλλά και ο αδερφός του βρέθηκαν στο ακροατήριο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, ζητώντας δικαίωση στη μνήμη του αγαπημένου τους ανθρώπου. 

Τρεις άνδρες κάθονται στο εδώλιο του κατηγορουμένου: Πρόκειται για έναν 31χρονο, έναν 33χρονο κι έναν 39χρονο που κατηγορούνται για «θανατηφόρα σκοπούμενη σωματική βλάβη» σε βάρος του αδικοχαμένου Κατσούλη. 

Το χρονικό 

Ο αείμνηστος Κώστας Κατσούλης άφησε την τελευταία του πνοή στις 29 Σεπτεμβρίου του 2014, έπειτα από άνιση “μάχη” που έδωσε για δύο εβδομάδες σε νοσοκομείο των Αθηνών. 

Ο φίλαθλος του Εθνικού Πειραιώς είχε τραυματιστεί πολύ σοβαρά κατά τη διάρκεια επεισοδίων που είχαν σημειωθεί στη Νέα Αλικαρνασσό, σε παιχνίδι ανάμεσα στην ομάδα του και τον Ηρόδοτο. 

Όλα συνέβησαν μέσα σε λίγα λεπτά, κατά τη διάρκεια του αγώνα ανάμεσα στις δύο ομάδες για την πρεμιέρα του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής, στις 15 Σεπτεμβρίου του 2014.  

Στο δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης, οπαδοί των γηπεδούχων έφυγαν από την κερκίδα από την οποία παρακολουθούσαν το παιχνίδι και μετέβησαν στην απέναντι εξέδρα, όπου - μεταξύ άλλων - βρίσκονταν οι φίλαθλοι του Εθνικού. 

Αρχικά, δύο από τους φίλους του Ηροδότου επιχείρησαν να κατεβάσουν μια σημαία που είχαν αναρτήσει οι φίλαθλοι του πειραιώτικου σωματείου. 

Εκδιώχθηκαν, ωστόσο, από ανθρώπους του Ηροδότου, οι οποίοι προσπάθησαν να προστατεύσουν τους οπαδούς των φιλοξενουμένων. 

Δυστυχώς, όμως, τα επεισόδια δε σταμάτησαν εκεί. 

Μια ομάδα ατόμων που έφτασε στη συγκεκριμένη κερκίδα, ερχόμενη από την εξέδρα των φανατικών οπαδών του Ηροδότου, επιτέθηκε σε κάποιους από τους φιλάθλους του Εθνικού. 

Ο Κώστας Κατσούλης δεν ήταν ο μόνος φίλος των Πειραιωτών ο οποίος τραυματίστηκε. 

Ήταν, ωστόσο, ο μοναδικός από τους τραυματίες ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση.  

Τις επόμενες ώρες, λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας τού 47χρονου, κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του σε νοσοκομείο της πρωτεύουσας. 

Ο άτυχος φίλαθλος διακομίστηκε με C-130 στην Αθήνα και μεταφέρθηκε στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο. 

Εκεί, έχοντας στο πλευρό του την οικογένειά του, ο Κώστας Κατσούλης έδωσε άνιση μάχη με τον θάνατο, από τον οποίο νικήθηκε τελικά δύο εβδομάδες αργότερα. 

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο 

Τον Μάρτιο του 2016, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου είχε κρίνει ένοχους τον 39χρονο και τον 33χρονο επιβάλλοντάς τους ποινές κάθειρξης 16 και 13 ετών, αντίστοιχα. 

Στον αντίποδα, είχε αθωωθεί ο 31χρονος συγκατηγορούμενός τους. 

Εντούτοις, μετά τη δίκη η Εισαγγελία Εφετών Ανατολικής Κρήτης είχε ασκήσει έφεση κατά της απαλλακτικής για τον 31χρονο απόφασης.  

Περίπου δυόμιση χρόνια μετά, έγινε και το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. 

Το Νοέμβριο του 2018, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο έκρινε ξανά ενόχους τον 39χρονο και τον 33χρονο. 

Και οι δύο καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 13 ετών. Ένοχος κρίθηκε, ωστόσο, και ο 31χρονος κατηγορούμενος, στον οποίο επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 12 ετών.

Αρειος Πάγος  

Ωστόσο, μετά την καταδικαστική απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου, είχε υποβληθεί αίτηση αναίρεσης της εν λόγω απόφασης στον Άρειο Πάγο από την υπεράσπιση του 33χρονου. 

Το επόμενο διάστημα αίτηση αναίρεσης υποβλήθηκε κι από την υπεράσπιση ενός ακόμη εκ των 3 καταδικασθέντων. 

Ο νόμος προβλέπει ότι σε περίπτωση που έχει υποβληθεί αίτηση αναίρεσης δικαστικής απόφασης στον Άρειο Πάγο, ο καταδικασθείς δικαιούται να ζητήσει την αναστολή της εκτέλεσης της ποινής του μέχρι την έκδοση της ετυμηγορίας του Αρείου Πάγου, ενόψει του κινδύνου πρόκλησης ανεπανόρθωτης βλάβης του ίδιου ή της οικογένειάς του. 

Με λίγα λόγια, ο καταδικασθείς έχει δικαίωμα να ζητήσει να αποφυλακιστεί μέχρι την απόφαση του Αρείου Πάγου. 

Η υπεράσπιση του 33χρονου προέβη σε αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής του και τελικά το επόμενο διάστημα ο 33χρονος αποφυλακίστηκε. 

Μέσα στο 2019, ο Άρειος Πάγος όντως προέβη στην αναίρεση της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου κι έτσι αποφυλακίστηκαν και οι άλλοι δύο καταδικασθέντες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News