Ηράκλειο

Νέο «Εξοικονομώ» για μικρομεσαίους - Τι λένε επαγγελματίες της εστίασης για τα νέα μέτρα στήριξης

Μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις εστίασης που επλήγησαν από την πανδημία σχεδιάζει η κυβέρνηση

Ένα νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» αποκλειστικά για μικρές και για μεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 450 εκατ. ευρώ, εξετάζει η κυβέρνηση, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης σε διαδικτυακή εκδήλωση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων με θέμα την “Πανδημία και εστίαση”, όπως αυτή αποτυπώθηκε από τους προέδρους 40 και πλέον επιμελητηρίων όλης της χώρας.


Μιλώντας στη «Νέα Κρήτη», ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εστίασης και Διασκέδασης Ν. Ηρακλείου Νίκος Ρηγάκης για το συγκεκριμένο θέμα εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, ενώ επισήμανε ότι χρειάζεται μια ορθή κατανομή χρημάτων, έτσι ώστε να πάρουν περισσότερες επιχειρήσεις χρήματα.

Διαβάστε επίσης 

Κορωνοϊός: Νέα παράταση των μέτρων εισηγούνται οι ειδικοί


«Πολύ φοβόμαστε ότι, όπως έγινε και με το πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει η Περιφέρεια για τις πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τα χρήματα δόθηκαν σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων, όπως το ξενοδοχειακό κομμάτι, και έτσι η μικρή και η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα έμεινε απέξω. Πρέπει να γίνει ένας ορθολογισμός στο κομμάτι της κατανομής των χρημάτων, έτσι ώστε να μπορέσουν περισσότερες επιχειρήσεις να πάρουν χρήματα για να μπορέσουν να ανασάνουν αυτή τη νεκρή περίοδο που βιώνουμε», τόνισε.


Ο κ. Ρηγάκης πρόσθεσε, ωστόσο, ότι το κάθε μέτρο ανακούφισης του κλάδου είναι σημαντικό για την ανακούφισή του, ενώ υπογραμμίζει ότι ως σύνδεσμος έχουν συγκεκριμένα αιτήματα:
«Το κάθε μέτρο που έχει να κάνει με την ενίσχυση-υποστήριξη του κλάδου της εστίασης είναι πάρα πολύ σημαντικό για μας. Όμως, δεν είναι αυτά τα μέτρα που θα μας βγάλουν από την κρίση. Θα μπορέσουν να ανακουφίσουν για κάποιο μικρό χρονικό διάστημα τις επιχειρήσεις μας. Εμείς ζητάμε συγκεκριμένα πράγματα τα οποία είναι η απαλλαγή των ενοικίων, η απαλλαγή της επιστροφής των επιστρεπτέων προκαταβολών, η μείωση του ΦΠΑ και κάποια άλλα πράγματα, όπως είναι η απαλλαγή από τα ασφαλιστικά των εργαζομένων και η ενίσχυση της ρευστότητας. Αυτά είναι τα πιο σοβαρά μέτρα που ζητάμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή την κρίση».


Για το άτυπο lockdown που ισχύει τη δεδομένη χρονική στιγμή στην εστίαση, ο κ. Ρηγάκης τόνισε ότι έχει μπει λανθασμένα, οριζόντια στις επιχειρήσεις της εστίασης, ενώ θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί όσον αφορά με κάποιο μέτρο έντασης της μουσικής, στην εστίαση στα καφέ και στα κέντρα διασκέδασης και κλαμπ.

Πρόγραμμα 450 εκατ. ευρώ

Τι ανακοίνωσε ο Σκυλακάκης

Σύμφωνα με ανακοίνωση, σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της εστίασης, ο κ. Σκυλακάκης ανακοίνωσε ότι, σε συνεργασία με τον αρμόδιο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα, εξετάζουν ένα νέο πρόγραμμα “Εξοικονομώ” αποκλειστικά για μικρές και για μεσαίες επιχειρήσεις, ύψους 450 εκατ. ευρώ, και ότι θα υπάρξει αντίστοιχο πρόγραμμα ύψους 450 εκατ. ευρώ σε συνεργασία με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κ. Πιερρακάκη, για ψηφιακές επενδύσεις στις ΜμΕ.


Όσον αφορά στις ανάγκες για την περιοχή της Β. Εύβοιας που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές, ανακοίνωσε εξάμηνη χρονική παράταση για τις επιταγές που πρέπει οι υπόχρεοι να πληρώσουν.
Γενικότερα, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε ότι η οικονομική πολιτική της χώρας είναι συγκεκριμένη, ο περσινός προϋπολογισμός είπε ότι ήταν κλειστός, ενώ εκτίμησε πως το 2022 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά.
Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, που ανέλαβε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, μαζί με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων Γιώργο Καββαθά, είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν για τα προβλήματα του κλάδου τον αναπληρωτή υπουργό, και ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Προς το συμφέρον της κυβέρνησης είναι να λαμβάνει λιγότερα κάθε μήνα από κάθε υπόχρεο, από το να μη λαμβάνει καθόλου γιατί αυτός θα έχει βάλει λουκέτο».


Οι πρόεδροι των επιμελητηρίων, όπως αναφέρεται, «διατύπωσαν στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών με τα πιο μελανά χρώματα την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο της εστίασης και των συνεπειών της λόγω της υγειονομικής κρίσης. Η έλλειψη προσωπικού, η ανάγκη μέτρων ενίσχυσης των επιχειρήσεων για να μην κλείσουν, οι επιδοτήσεις ενοικίων και ενεργειακού εξοπλισμού, αλλά και αναπτυξιακά προγράμματα μέσω ΕΣΠΑ και Ταμείου Ανάκαμψης είναι μονόδρομος».


Ακόμη, ο κ. Χατζηθεοδοσίου υπογράμμισε πως είναι απόλυτη ανάγκη να ενισχυθεί άμεσα η ρευστότητα των επιχειρήσεων που πλήττονται και κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις υποστήριξης των επιχειρήσεων αυτών, όπως:
• Απαλλαγή ενοικίου των επιχειρήσεων όσο διαρκεί η πανδημία.
• Η μη επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής που έλαβαν οι επιχειρήσεις.
• Αύξηση του ποσοστού επιδότησης του ενεργειακού κόστους.
• Μείωση του ΦΠΑ στις τιμές των προϊόντων.
• Αύξηση των δόσεων, από τις 72 στις 120, για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν.
• Αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.


Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, που επισήμανε ότι συγκριτικά ο χώρος της εστίασης έχασε περίπου 1 δισ. ευρώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2020, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζα της Ελλάδος οι επιχειρήσεις αυτές θα χρειαστούν μεγάλη βοήθεια για να σταθούν στα πόδια τους. Ζήτησε και ο ίδιος την υποστήριξη του κράτους στις επιχειρήσεις εστίασης που αντιμετωπίζουν υψηλότατο ενεργειακό κόστος εξαιτίας των ανατιμήσεων.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Φωτογραφία: In time

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια