Αρχάνες: Σύσκεψη αγροτών και κτηνοτρόφων την Δευτέρα – Τι διεκδικούν

Κρήτη
Αρχάνες: Σύσκεψη αγροτών και κτηνοτρόφων την Δευτέρα – Τι διεκδικούν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων Αστερουσίων και Ηρακλείου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου στις 7:00 στην αίθουσα του ΚΑΠΗ στις Αρχάνες

Σύσκεψη αναμένεται να πραγματοποιήσουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων και Ηρακλείου, αναφορικά, μεταξύ άλλων, με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις ζημιές στις καλλιέργειες λόγω και των καιρικών φαινομένων.

Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου στις 7:00 στην αίθουσα του ΚΑΠΗ στις Αρχάνες και καλούν τους κτηνοτρόφους και αγρότες να συμμετέχουν.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης:

«Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αστερουσίων και Ηρακλείου καλούμε σε πλατιά σύσκεψη τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής μας για να συζητήσουμε τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουμε την οργάνωση της πάλης μας απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε την ΔΕΥΤΕΡΑ 24 ΓΕΝΑΡΗ στις 7:00 στην αιθουσα του ΚΑΠΗ στις Αρχάνες

Αγρότες και αγρότισσες, κτηνοτρόφοι, Καθημερινά εμείς οι αγροτοκτηνοτρόφοι δίνουμε μάχη επιβίωσης απέναντι στα οξυμένα προβλήματα που έχουμε και που κάθε μέρα που περνάει, αντί να μειώνονται, φουντώνουν περισσότερο. Η πρωτοφανής αύξηση του κόστους παραγωγής, που προστίθεται στο ήδη αυξημένο κόστος των προηγούμενων χρόνων, μας σπρώχνει προς την έξοδο από την παραγωγή. Ενδεικτικά: Στα λιπάσματα έχουμε αύξηση ακόμα και 100%, οι λογαριασμοί ρεύματος, με το χαράτσι της ρήτρας αναπροσαρμογής έσκασαν απ’ το φούσκωμα, οι υπέρογκες αυξήσεις στις ζωοτροφές, τις κάνουν ακόμα και απαγορευτικές για τους κτηνοτρόφους, το πετρέλαιο γίνεται είδος πολυτελείας. Επιπρόσθετα η αύξηση στις ακτοπλοϊκές μεταφορές έχει ως αποτέλεσμα την μείωση τελικά της τιμής των προϊόντων στον παραγωγό.

Μαζί με αυτά έχουμε και τo θέμα της ανάρτησης των δασικών χαρτών, που παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης, μετά τις μαζικές μας κινητοποιήσεις, δεν έχει λυθεί με αποτέλεσμα να καλούμαστε να πληρώσουμε νέα χαράτσια για τις ενστάσεις.

Οι ζημιές που έγιναν φέτος στην ελαιοκαλλιέργεια λόγω του καύσωνα του Μαΐου στην παραγωγή, από τη μια δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ και από την άλλη οδήγησαν σε εξαιρετικά μειωμένη παραγωγή ελαιόλαδου στο νομό. Την χαριστική βολή σε πολλούς παραγωγούς ήρθε να δώσει και η χαλαζόπτωση των προηγούμενων ημερών.

Ταυτόχρονα η ανύπαρκτη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με τα εγκαταλελειμμένα Κέντρα Υγείας στα χωριά, την ασφυκτική κατάσταση στα νοσοκομεία στις πόλεις, μας αφήνει απροστάτευτους σε συνθήκες έξαρσης της πανδημίας, μιας και η κυβέρνηση αφήνει τα πάντα στην «ατομική ευθύνη».

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες, αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας, επικαλούμενη τις «αντοχές της οικονομίας», ενώ την ίδια ώρα σπεύδει να ικανοποιήσει κάθε αξίωση των επιχειρηματικών ομίλων.

Η απάντηση μας στην κοροϊδία, μπορεί να είναι μόνο ο αγώνας για την επιβίωσή μας! Η πείρα, μας έχει δείξει ότι μόνο με τον αγώνα καταφέραμε τα προηγούμενα χρόνια να βάλουμε εμπόδια και να αποσπάσουμε κατακτήσεις.

 Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση.

 Μείωση του κόστους παραγωγής με άμεση κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια. Επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα παραγωγής και τα αγροτικά εφόδια. Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές.

 Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

 Κατάργηση του ΦΠΑ και σε βασικά είδη για την ικανοποίηση αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

 Να μην υπάρξει καμιά επίπτωση σε ότι αφορά την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων στον ΟΣΔΕ των αγροτοκτηνοτρόφων στο νομό, σε σχέση με την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Να μην πληρώσουν κανένα χαράτσι για τις ενστάσεις!

 Εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ άμεσα.

 Να πάρει τώρα πίσω η κυβέρνηση το νομοσχέδιο το οποίο κλέβει το όνομα τσίπουρο και τσικουδιά από τους αμπελουργούς αντικαθιστώντας το με την ονομασία προϊόν απόσταξης μικρών αποσταγματοποιών (διήμερων).

 Άμεση ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με την κάλυψη όλων των κενών στα Κέντρα Υγείας και στα αγροτικά ιατρεία.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News