Ηράκλειο: Λυόμενες σχολικές αίθουσες στο πρώην στρατόπεδο Μπετεινάκη

Κρήτη
Ηράκλειο: Λυόμενες σχολικές αίθουσες στο πρώην στρατόπεδο Μπετεινάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλιμάκιο της ΚΤΥΠ έρχεται να ελέγξει τα 14 στρέμματα του πρώην στρατοπέδου στον Καρτερό που έχουν παραχωρηθεί στον Δήμο Ηρακλείου, ώστε να τοποθετηθούν λυόμενες αίθουσες μέχρι να ανεγερθούν τα νέα σχολεία

Στην έμπρακτη αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Μπετεινάκη σε επίπεδο σχολικής στέγης, με σκοπό την αποσυμφόρηση των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της Νέας Αλικαρνασσού και συνάμα την εξυπηρέτηση των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής Καρτερού-Πρασά, ετοιμάζεται να προχωρήσει τώρα ο Δήμος Ηρακλείου.

Σε πρώτη φάση, και μέχρι να προχωρήσει στο διάβα των επόμενων ετών η κατασκευή των νέων σχολικών κτηρίων, δρομολογείται η φιλοξενία των μαθητών, είτε του νηπιαγωγείου είτε του δημοτικού σχολείου (είτε συνδυαστικά και των δύο, αν και είναι πολύ δύσκολο), σε λυόμενες αίθουσες. Μάλιστα, στα τέλη του μήνα αναμένεται να κατέβει εδώ κλιμάκιο της ΚΤΥΠ (Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.) προκειμένου να διενεργήσει αυτοψία και τους απαραίτητους ελέγχους στον χώρο των 14 στρεμμάτων εντός του πρώην στρατοπέδου που έχουν παραχωρηθεί στον Δήμο Ηρακλείου, ώστε να προχωρήσει η εγκατάσταση των λυόμενων αιθουσών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο Παιδείας Στέλλα Αρχοντάκη-Καλογεράκη, στις 31 Ιανουαρίου αναμένεται εδώ κλιμάκιο της εταιρείας ΚΤΥΠ, προκειμένου να ελέγξει τους χώρους στα 14 στρέμματα εντός του πρώην στρατοπέδου Μπετεινάκη που έχουν παραχωρηθεί στον Δήμο Ηρακλείου, με σκοπό να ετοιμαστεί η τοποθέτηση λυόμενων σχολικών αιθουσών.

Στόχος είναι να ξεκινήσει σιγά-σιγά η λειτουργία του νηπιαγωγείου ή του δημοτικού σχολείου (ανάλογα τι θα κριθεί πιο εφικτό) όπως προβλέπεται να λειτουργεί στην περιοχή του Καρτερού, σε μια προσωρινού χαρακτήρα λύση βεβαίως, μέχρι να προχωρήσει η ανέγερση του νέου σχολικού συγκροτήματος στην παραχωρούμενη έκταση.

Δύο «αναγνώσεις»

Η εξέλιξη με την κάθοδο του κλιμακίου της ΚΤΥΠ και την επικείμενη τοποθέτηση λυόμενων σχολικών αιθουσών στο πρώην στρατόπεδο Μπετεινάκη έχει δύο «αναγνώσεις». Από τη μια πλευρά προξενεί σίγουρα ικανοποίηση διότι φαίνεται ότι ξεκινά επί του πρακτέου το εγχείρημα της αξιοποίησης ενός εγκαταλελειμμένου επί δεκαετίες χώρου σε επίπεδο σχολικής στέγης, που αποτελεί μεγάλη «πληγή» για το Ηράκλειο. Και μεγάλη «πληγή», ειδικότερα, για την ευρύτερη περιοχή Καρτερού-Πρασά, όπου οι κάτοικοι, υπενθυμίζεται, περιμένουν εναγωνίως να προωθηθεί η λειτουργία νηπιαγωγείου και εξατάξιου δημοτικού σχολείου, που έχει εγκρίνει από το 2011 το υπουργείο Παιδείας.

Ομοίως περιμένουν εναγωνίως την κατασκευή και λειτουργία του δημοτικού σχολείου και οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι έχουν τονίσει την επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία δημοτικού σχολείου στον Καρτερό, καθώς υπάρχει αρκετά μεγάλος αριθμός μαθητικού δυναμικού στην ευρύτερη περιοχή. Επίσης, η λειτουργία δημοτικού σχολείου στον Καρτερό θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των δημοτικών σχολείων της Αλικαρνασσού, στα οποία φοιτούν οι μαθητές της περιοχής αυτής. Συνάμα, υπογραμμίστηκε πως το γεγονός αυτό θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις σχολικές αυτές μονάδες.

Δεδομένη λοιπόν η ικανοποίηση, από την άλλη πλευρά όμως δεν μπορεί να προσπεράσει κανείς το γεγονός ότι, αν και η λειτουργία 6τάξιου δημοτικού σχολείου στον Καρτερό έχει θεσμοθετηθεί εδώ και πάνω από μια δεκαετία, συγκεκριμένα από το 2011, μόλις τώρα ετοιμάζεται η λειτουργία του και δη με έναν τρόπο όχι ενδεδειγμένο, αφού πρόκειται για λυόμενες αίθουσες.

Δεδομένου ότι η προετοιμασία διαγωνιστικών διαδικασιών για το έργο κατασκευής των σχολικών μονάδων στο στρατόπεδο Μπετεινάκη βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο προετοιμασίας, ότι χρειάζεται μακρά προετοιμασία για να προκηρυχθεί το έργο και ότι όταν ξεκινήσει θα έχει σίγουρα ένα κατασκευαστικό ορίζοντα 2-3 ετών, τότε είναι προφανές ότι οι μικροί μαθητές που θα μπουν στα λυόμενα - καλώς εχόντων από τη νέα σχολική σεζόν - θα είναι αναγκασμένοι να κάνουν μάθημα σε αυτά για την επόμενη τουλάχιστον 5ετία.

Μια μακρά αναμονή θα υπάρχει, επίσης, και για τους μαθητές του Καλλιτεχνικού Σχολείου, που εδρεύει σήμερα στις Γούρνες, μέσα στην έκταση της πρώην αμερικανικής Βάσης.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου έχει ζητήσει σε κεντρικό επίπεδο να μεταφερθεί μελλοντικά στα 14 στρέμματα του πρώην στρατοπέδου Μπετεινάκη, στον Καρτερό, και το Καλλιτεχνικό Σχολείο, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις.

Επειδή η έκταση είναι εκτός σχεδίου, αρχικώς μπορεί να προχωρήσει η ανέγερση μονάχα νέου νηπιαγωγείου και δημοτικού, ενώ, για να ανοίξει ο δρόμος για την ανέγερση νέου καλλιτεχνικού σχολείου, θα πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα η πολεοδόμηση της περιοχής. Η διαδικασία αυτή έχει βεβαίως ξεκινήσει, ωστόσο είναι πολύ μακρύς ακόμα ο δρόμος μέχρι να ολοκληρωθεί. Όπως λοιπόν γίνεται αντιληπτό, αν θα ευοδωθεί η προσπάθεια για το καλλιτεχνικό, αυτό θα γίνει σε βάθος αρκετών ετών από σήμερα.

Το χρονικό - Από τις διαβουλεύσεις στην επισφράγιση της συμφωνίας

Η διεκδίκηση του εγκαταλελειμμένου στρατοπέδου Μπετεινάκη, όπως και των άλλων δύο κοντινών ανενεργών στρατοπέδων, Θεοδοσάκη και Γιακουμάκη, είχε ξεκινήσει σε συστηματική βάση, αρκετά χρόνια πριν, επί δημαρχίας Γιάννη Κουράκη. Είχαν γίνει πολλές πιέσεις, επαφές και διαβουλεύσεις στην Αθήνα με τους συναρμόδιους κεντρικά φορείς.

Οι διαβουλεύσεις συνεχίστηκαν επί δημαρχίας Βασίλη Λαμπρινού και η αντίστροφη μέτρηση σήμανε ουσιαστικά στα μέσα Απριλίου του 2019. Όταν και επισφραγίστηκε, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στη Λότζια, συμφωνία παραχώρησης μέρους του στρατοπέδου Μπετεινάκη από το Ταμείο Εθνικής Αμύνης προς τον Δήμο Ηρακλείου. Το σχετικό μνημόνιο υπέγραψαν ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δημοτική Αρχή και προσωπικά ο δήμαρχος αρχικά είχαν ζητήσει την παραχώρηση 6 στρεμμάτων. Στην πορεία των διαπραγματεύσεων με το Ταμείο Εθνικής Αμύνης εξασφάλισαν την παραχώρηση 14 στρεμμάτων και μάλιστα στο σημείο που είχαν υποδείξει οι κάτοικοι του Καρτερού ως το καταλληλότερο για την κατασκευή του νέου σχολείου. Οι τελικές υπογραφές της συμφωνίας παραχώρησης έπεσαν τον Φεβρουάριο του 2020 στην Αθήνα.

Την τελική σύμβαση για την παραχώρηση μέρους του στρατοπέδου Μπετεινάκη, από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας προς τον Δήμο Ηρακλείου, υπέγραψαν το μεσημέρι της Παρασκευής 28 Φεβρουαρίου ο δήμαρχος Βασίλης Λαμπρινός και ο διευθυντής του Ταμείου Εθνικής Άμυνας, αντιστράτηγος Αντώνης Κονδύλης.

Λίγο αργότερα, στις 16 Μαρτίου 2020, σε μια σύντομη, λιτή και σχετικά ασυνήθιστη τελετή (αφού λόγω κορωνοϊού έλειπαν οι χειραψίες, οι εναγκαλισμοί και τα κοντινά τετ-α-τετ), παραδόθηκαν επισήμως στον Δήμο Ηρακλείου από το Ταμείο Εθνικής Αμύνης 14 στρέμματα εντός του πρώην στρατοπέδου Μπετεινάκη στον Καρτερό.

Στην παράδοση-παραλαβή συμμετείχαν, βάζοντας τις υπογραφές τους, ο αντιδήμαρχος Δημοτικής Περιουσίας Μανόλης Βασιλάκης εκ μέρους της Λότζιας και ο αντισυνταγματάρχης Γιάννης Δαριβιανάκης από πλευράς υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Τον Νοέμβριο του 2021, ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και ο βουλευτής Ηρακλείου της Ν.Δ. Μάξιμος Σενετάκης είχαν σύσκεψη με τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Κτηριακές Υποδομές Α.Ε.» κ.κ. Τιμολέοντα Κατσίπη και Αθανάσιο Γιάνναρη, αντίστοιχα. Συμμετείχαν και ο διευθυντής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Κρήτης Εμμανουήλ Καρτσωνάκης και υπηρεσιακά στελέχη της ΚΤΥΠ. Όσον αφορά στα σχολεία που πρόκειται να ανεγερθούν στην έκταση του πρώην στρατοπέδου Μπετεινάκη, ο δήμαρχος ζήτησε να γίνουν όλες οι βαθμίδες (νηπιαγωγείο-δημοτικό - γυμνάσιο-λύκειο), καθώς - και εφόσον αυτό είναι εφικτό - και το νέο καλλιτεχνικό σχολείο. Αποφασίστηκε να διερευνηθεί η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί το έργο μέσω ΣΔΙΤ, ενώ σε κάθε περίπτωση τη χρηματοδότηση της μελέτης αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου η ΚΤΥΠ.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου ζήτησε, επίσης, να αποτελέσει προτεραιότητα η δημιουργία νηπιαγωγείου και δημοτικού στο συγκεκριμένο σημείο, ακόμα και σε προσωρινές εγκαταστάσεις, έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News