Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο η υφυπουργός Υγείας Ζωή Ράπτη για το Κέντρο Ημέρας Αλτσχάϊμερ

Η υφυπουργός θα εγκαινιάσει το Κέντρο Ημέρας Αλτσχάϊμερ, το οποίο θα λειτουργήσει πιλοτικά στο ΠΑΓΝΗ και στη συνέχεια θα μετεγκατασταθεί στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου Ολοκληρωμένο Κέντρο Ημέρας για ηλικιωμένους ασθενείς με άνοια - νόσο Alzheimer, στο νομό Ηρακλείου.

Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) βρέθηκε η υφυπουργός Υγείας με αρμοδιότητα στην ψυχική υγειά και τις εξαρτήσεις, Ζωή Ράπτη, στο πλαίσιο της υλοποίησης έργων, κατόπιν προτάσεων της 7ης ΥΠΕ στο τομέα της ψυχικής υγείας και των εξαρτήσεων.

Η υφυπουργός εγκαινίασε το Κέντρο Ημέρας Αλτσχάϊμερ, το οποίο θα λειτουργήσει πιλοτικά στο ΠΑΓΝΗ και στη συνέχεια θα μετεγκατασταθεί στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου, στο πρώην ΠΙΚΠΑ.

«Η προσπάθεια για καλύτερες υπηρεσίες προς όλους, συνεχίζεται. Σήμερα παρουσία της Υφυπουργού Υγείας κ. Ζωής Ράπτη εγκαινιάστηκε το πρώτο δημόσιο Κέντρο Ημέρας για ηλικιωμένους ασθενείς με άνοια - νόσο Alzheimer, στο νομό Ηρακλείου. Ένα όνειρο ζωής, έγινε πραγματικότητα», δήλωσε η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη.

Η 7η ΥΠΕ Κρήτης, αξιολόγησε την αναγκαιότητα για την δημιουργία του και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, μετά από σχετική πρόταση της Εταιρείας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών Νομού Ηρακλείου «Αλληλεγγύη», δρομολόγησε όλες τι απαιτούμενες ενέργειες για τη δημιουργία Ολοκληρωμένου Κέντρου Ημέρας για ηλικιωμένους ασθενείς με άνοια - νόσο Alzheimer, στο νομό Ηρακλείου.

Το Κέντρο Ημέρας αποτελεί μία δομή που καλύπτει τις ανάγκες διάγνωσης, φροντίδας, κινητοποίησης, εκπαίδευσης, δημιουργικής απασχόλησης και συνέχειας της θεραπείας των ασθενών με νόσο Alzheimer και συναφείς διαταραχές. Αποσκοπεί στην ενίσχυση της γενικότερης αλλαγής στην περίθαλψη και φροντίδα των ασθενών με άνοια.

Οι βασικοί στόχοι του Κέντρου Ημέρας είναι:

  1. Η έγκαιρη διάγνωση και η εκτίμηση των αναγκών των ασθενών, για να τους προσφέρουμε εξατομικευμένη φροντίδα.
  2. Η εκπαίδευση των ασθενών σε κοινωνικές και καθημερινές δεξιότητες διαβίωσης
  3. Οι θεραπευτικές παρεμβάσεις διεπιστημονικού χαρακτήρα, σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο
  4. Η διευκόλυνση της παραμονής των ασθενών στο οικογενειακό τους περιβάλλον
  5. Η ανάπτυξη και υλοποίηση προγραμμάτων θεραπευτικών παρεμβάσεων
  6. Η ανάπτυξη και η υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης για το προσωπικό και τους νέους επαγγελματίες στην κοινότητα
  7. Η ανάπτυξη προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινότητας για την καταπολέμηση του κοινωνικού στίγματος και των προκαταλήψεων, που σχετίζονται με την άνοια και τις αλλαγές στη συμπεριφορά και τη λειτουργικότητα που αυτή επιφέρει
  8. Η δημιουργία ενός δικτύου υπηρεσιών και η διευκόλυνση της πρόσβασης των ενδιαφερομένων σε αυτές.

Υπενθυμίζεται ότι σειρά επισκέψεων σε ψυχιατρικές δομές του Ηρακλείου Κρήτης είχε πραγματοποιήσει η υφυπουργός πριν από περίπου ένα χρόνο, οπότε παρουσιάστηκε και εξετάστηκε το έργο και οι προτάσεις της 7ης ΥΠΕ στον τομέα της Ψυχικής Υγείας και των εξαρτήσεων, όπως η επέκταση της Ψυχιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ), η ίδρυση Κέντρου Ημέρας Αλτσχάιμερ, η ίδρυση Κέντρου Ημέρας για τον Αυτισμό, η δημιουργία one day clinic στο Πανάνειο, καθώς και Μονάδας αντιμετώπισης του αλκοολισμού.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια