Ηράκλειο

Ηράκλειο: Μείωση έως 70% στους τζίρους της εστίασης - Αντιμέτωποι με νέα χρέη

Έντονος προβληματισμός σε επιχειρηματίες και εργαζόμενους από την παράταση των μέτρων κατά του κορωνοϊού - Ζητούν επέκταση των αναστολών εργασίας

Προβληματισμός επικρατεί στον χώρο της εστίασης, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για τους επιχειρηματίες, μετά την παράταση των μέτρων που θα συνεχίσουν να ισχύουν κατά μία εβδομάδα, βάσει της απόφασης που βγήκε από τη συνεδρίαση των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προχθές Τετάρτη 12 Ιανουαρίου.

Διαβάστε επίσης

Τρία νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων - Ποιοι δικαιούνται 534 ευρώ

Εκπρόσωποι του χώρου εκπέμπουν SOS για τη μείωση του τζίρου που έχουν επιφέρει τα νέα μέτρα. Σχετικά με τις εξελίξεις και την κρισιμότητα της κατάστασης μίλησαν εκπρόσωποι φορέων από τον χώρο της εστίασης.

Ο πρόεδρος στο Συνδικάτο Εργαζόμενων Επισιτισμού-Τουρισμού Νομού Ηρακλείου, Μιχάλης Ριζικιανάκης, εξέφρασε την ανάγκη να εφαρμοστεί άμεσα το μέτρο αναστολής ανεξαρτήτως του είδους της επιχείρησης, ενώ επισήμανε ότι πολλοί εργαζόμενοι βρίσκονται υπό την απειλή της ανεργίας λόγω του ότι οι επιχειρήσεις υπολειτουργούν και δεν έχουν τα αναμενόμενα έσοδα.

«Είναι κάτι το οποίο και ο πιο καλόπιστος δεν πίστευε, ότι δηλαδή τα μέτρα δε θα παραταθούν. Ωστόσο η εστίαση περνάει την πιο βαθιά κρίση της τελευταίας δεκαετίας. Ανά δύο μήνες βυθιζόμαστε. Δουλεύουμε ανά δύο μήνες και μετά βυθιζόμαστε. Ερχόμαστε μετά από τις γιορτές, που είναι η καλύτερη περίοδος για την εστίαση, και δε τις δουλέψαμε αυτές τις μέρες. Είμαστε στο φάσμα της ανεργίας, διότι οι τζίροι των καταστημάτων είναι 60% κάτω, και αυτό που φωνάζουμε και διεκδικούμε, διότι καταλαβαίνουμε ότι η εστίαση έχει άδικα στοχοποιηθεί, είναι ότι, μαζί με την παράταση των μέτρων, πρέπει να ενεργοποιηθούν και τα μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων, να ενεργοποιηθεί το μέτρο των αναστολών».

«Υπάρχει ένα άτυπο lockdown»

Παράλληλα, ο κ. Ριζικιανάκης επισήμανε ότι ουσιαστικά η σημερινή κατάσταση αφορά ένα άτυπο lockdown και υπογράμμισε ότι πολλοί επιχειρηματίες είναι αναγκασμένοι να προβούν σε απολύσεις, καθώς ο τζίρος έχει πέσει κατά 60%: «Αυτή τη στιγμή το μόνο μέτρο που έχει ενεργοποιηθεί είναι να μπουν σε αναστολή οι εργαζόμενοι στα κέντρα που παίζουν μουσική, δηλαδή στα συγκεκριμένα μόνο κέντρα. Επί της ουσίας υπάρχει lockdown στις επιχειρήσεις. Υπάρχει όμως και ένα άτυπο lockdown, το οποίο αφορά τις επιχειρήσεις που δουλεύουνε αλλά υπολειτουργούν. Αυτές δεν μπορούν να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας των συναδέλφων γιατί έχει πέσει ο τζίρος τους κατά 60% και είναι αναγκασμένοι άμεσα να προβούν σε απολύσεις. Εμείς έχουμε ζητήσει - γιατί ξέραμε ότι τα μέτρα θα πάρουν παράταση - να ενεργοποιηθεί το μέτρο των αναστολών, για να μη βγουν οι συνάδελφοί μας στην ανεργία. Ακόμα και σε ανεργία να βγουν οι συνάδελφοι, το γρηγορότερο που μπορεί να πληρώσει ο ΟΑΕΔ είναι 60 ημέρες. Δηλαδή ένας συνάδελφος που, υποθετικά, θα απολυθεί αύριο, το πρώτο επίδομα από τον ΟΑΕΔ θα το πάρει τέλη Μαρτίου!».

«Η εστίαση έχει στοχοποιηθεί»

Επιπλέον, ο κ. Ριζικιανάκης υποστήριξε ότι η εστίαση έχει στοχοποιηθεί κατά την περίοδο της πανδημίας και επανέλαβε την ανάγκη για την ενεργοποίηση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων, ανεξάρτητα από το είδος της επιχείρησης.

«Δεν παίζει η μουσική, κλείνουν τα καταστήματα από τις 12 τα μεσάνυχτα και υπάρχει ο φόβος των κρουσμάτων. Ο φόβος που πλανάται είναι ο χειρότερος εχθρός αυτή τη στιγμή. Δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι με το που επανέλθει η μουσική η εστίαση θα ξαναζωντανέψει, ο κόσμος θα επανέλθει και θα ξαναγίνει αυτή που ήταν πριν τις γιορτές. Ναι μεν είναι συστατικό η μουσική, αλλά επί της ουσίας η εστίαση έχει στοχοποιηθεί, πληρώνει “το μάρμαρο”. Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς ο κόσμος στοιβάζεται γιατί αναγκάζεται να στοιβάζεται, αλλά στην εστίαση ο κόσμος φοβάται να πάει για ένα καφέ, μην τυχόν και κολλήσει. Έχει δαιμονοποιηθεί ο χώρος».

Πάνε για «λουκέτο»

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης Νομού Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη, αναφέρθηκε στις επιπτώσεις από τα μέτρα στον χώρο της εστίασης: «Οι επιπτώσεις είναι πάρα πολύ σοβαρές. Δυστυχώς έχουμε παρά πολλά "λουκέτα”, τα οποία δεν έχουν ουσιαστικά φανεί, αλλά τις επόμενες μέρες θα τα ακούσουμε. Είναι πάρα πολλοί συνάδελφοι που σκοπεύουν να μην ανοίξουν ξανά, όπως επίσης και πάρα πολλές αλυσίδες διανομής καφέ ή διαφόρων άλλων προϊόντων που έχουν εργαζόμενους που έχουν νοσήσει, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της επιχείρησης. Η μείωση του τζίρου φτάνει το 70% αυτή τη στιγμή. Το γεγονός, μάλιστα, ότι τις μέρες των γιορτών, ενώ περιμέναμε να δουλέψουμε, ξαφνικά μας καθήλωσαν και μας έκλεισαν, συνέβαλε ώστε να χαθούν πάρα πολλά χρήματα που είχαν διαθέσει οι επιχειρηματίες για τους εορτασμούς».

Επιπλέον, σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι, η κ. Αντωνακάκη υποστήριξε ότι πρόκειται να γίνει άρση του μέτρου της απαγόρευσης της μουσικής, ενώ ενημέρωσε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο το μέτρο των αναστολών εργασίας να ισχύσει και για τα απλά καφέ και εστιατόρια, λόγω του ότι υπολειτουργούν.

«Το θέμα της παράτασης των μέτρων, βάσει της πορείας της πανδημίας, ήταν αναμενόμενο, διότι θέλουν να μετρήσουν, σύμφωνα και με τα σχολεία, το αν θα πρέπει η εστίαση να λειτουργεί με βάση τα μέτρα. Το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει άρση του μέτρου της απαγόρευσης της μουσικής σαν μέτρο. Σε ό,τι αφορά το μέτρο της λειτουργίας μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα, έχουν σκοπό να το κρατήσουν μέχρι να δουν τα κρούσματα να πέφτουν. Για τα κέντρα μαζικής εστίασης έχουμε την πληροφόρηση ότι θα τους δοθεί κάποια επιδότηση λόγω του γεγονότος ότι ήταν για παρατεταμένο διάστημα κλειστά. Ήταν ένα αίτημα που είχαμε καταθέσει εδώ και πάρα πολύ καιρό στα αρμόδια υπουργεία. Όπως επίσης το θέμα των αναστολών, για το οποίο, από ό,τι μας ενημέρωσαν από την Ομοσπονδία, έχουν το δικαίωμα όχι μόνο τα μεγάλα μαγαζιά, αλλά και τα απλά καφέ και εστιατόρια, λόγω του ότι υπολειτουργούν, είναι, δηλαδή, σε ένα άτυπο lockdown. Για τα ενοίκια και τις απαλλαγές δε μας έχουν πει σίγουρα ότι θα κάνουν κάτι, λόγω του ότι είναι ήδη επιβαρυμένη οικονομικά η κατάσταση για το κράτος και λένε ότι το πιθανότερο είναι να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μην επιστραφούν οι επιστρεπτέες, κάτι που κι αυτό είναι στα αιτήματά μας και πιέζουμε για να μας πουν αν αυτό θα γίνει σίγουρα ή όχι».

Ορατός ο φόβος απολύσεων - «Από τα έξι μεροκάματα, έπεσαν στα δύο»

Όπως ενημέρωσε ο κ. Ριζικιανάκης, λόγω της σημερινής κατάστασης, πολλοί εργαζόμενοι από τον χώρο της εστίασης αναγκάζονται να κάνουν πολύ λιγότερα μεροκάματα, ενώ τόνισε ότι η εξαίρεση των ανεμβολίαστων από τους εσωτερικούς χώρους δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τα καταστήματα εστίασης, καθώς χάνεται περίπου 30% του αγοραστικού κοινού.

«Υπάρχει το φάσμα της φτωχοποίησης το οποίο είναι μπροστά μας. Ξέρω πολλούς συναδέλφους που πριν κάνανε 5 και 6 μεροκάματα και τώρα κάνουν δύο. Αν συνεχίσουν τα μέτρα, είναι σίγουρο ότι κάποιοι συνάδελφοι θα αναγκαστούν να απολυθούν. Να τους πουν “έλα τον άλλο μήνα”. Επίσης, είναι κακές οι καιρικές συνθήκες, με αποτέλεσμα να δουλεύουν μόνο οι εσωτερικοί χώροι, που ως γνωστόν είναι μόνο για τους εμβολιασμένους, κάτι που οδηγεί τους ανεμβολίαστους εκτός του κοινού που μπορεί να επισκεφτεί τα καταστήματα. Έτσι όμως πέφτει το αγοραστικό κοινό τουλάχιστον κατά 30% επιτόπου».

(φωτογραφία Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια