Κουκιαδάκης για δημαιρεσίες Ηρακλείου: «Υφαρπάζετε μια ακόμα έδρα στις επιτροπές»

Κρήτη
Κουκιαδάκης για δημαιρεσίες Ηρακλείου: «Υφαρπάζετε μια ακόμα έδρα στις επιτροπές»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκληρή δήλωση και βολές κατά της δημοτικής Αρχής Ηρακλείου, με φόντο τις δημαιρεσίες, από τον Ευριπίδη Κουκιαδάκη, που θέτει προ των ευθυνών της και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης

«Υφαρπαγή μίας ακόμα έδρας στις επιτροπές του Δήμου Ηρακλείου από τη δημοτική Αρχή με “όχημα” την καταχρηστική αξιοποίηση των ευεργετικών κενών μιας θεσμοθετημένης μεν, αλλά καθαρά αντισυνταγματικής διαδικασίας» καταγγέλλει ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο οποίος σε συνέχεια των όσων διαδραματίστηκαν προχθές Κυριακή κατά τις δημαιρεσίες στη Λότζια, που συνοδεύτηκαν - όπως γράψαμε αναλυτικά - από έντονο παρασκήνιο και διαβουλεύσεις, απέστειλε χθες Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, δήλωση εκ μέρους της παράταξής του.

Με τη δήλωσή του, για την οποία ο ίδιος - σημειωτέον - ζητά με νόημα να μπει στα πρακτικά της απόφασης της ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου για την ανάδειξη του νέου προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου αλλά και των νέων μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ο κ. Κουκιαδάκης δεν περιορίζεται στην εκτόξευση πολιτικών βολών κατά της δημοτικής Αρχής. Ταυτόχρονα, θέτει προ των ευθυνών της και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ως αρμόδιο ελεγκτικό όργανο των αποφάσεων του Δήμου, καλώντας την να ελέγξει και να ερευνήσει το αν υπήρξε καταστρατήγηση στην εφαρμογή των προβλεπόμενων διατάξεων.

Η δήλωση Κουκιαδάκη

«Με την “αποτελεσματική”, ομολογουμένως ευρηματική, αντισυνταγματική όπως έχει ήδη κριθεί, διαδικασία που ακολουθείτε, αξιοποιείτε καταχρηστικά τα ευεργετικά κενά του αντισυνταγματικού νόμου και υφαρπάζετε μία ακόμη έδρα, την οποία καταλαμβάνει νομιμοφανώς, αλλά καταχρηστικά, η συμπράττουσα παράταξη “Ηράκλειο Για Όλους” με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, της Οικονομικής Επιτροπής και πρόεδρο της Αναπτυξιακής Εταιρείας “Ηράκλειο Α.Ε.”. Εκτός του ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου Επικρατείας ενδέχεται να συνταχθεί με τις αποφάσεις που απηχούν τις απόψεις μας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πόλη, τη λειτουργία του Δήμου και τις συναλλαγές του με τρίτους, είναι φανερό ότι η παραβίαση έξι τουλάχιστον διατάξεων του Συντάγματος, όπως ήδη έκρινε το Συμβούλιο Επικρατείας, δεν είναι συμβατή με τις δημοκρατικές παραδόσεις της πόλης και των πολιτών της.

Η δημοτική Αρχή, την οποία συναπαρτίζουν φιλελεύθεροι δημοκράτες, στελέχη της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, του δημοκρατικού κέντρου και της ριζοσπαστικής Αριστεράς όπως ενίοτε δηλώνουν, πιστεύαμε, όπως απεδείχθη “αφελώς”, ότι θα αναγνωρίσει το αυτονόητο δικαίωμά μας να συμμετάσχουμε με πλήρη δικαιώματα στην εκλογική διαδικασία, αποδεχόμενοι ότι έχουμε τουλάχιστον τα ίδια δικαιώματα με τους κατά δήλωση ανεξάρτητους υποψηφίους.

Δυστυχώς, αντί να πάρει η ίδια την πρωτοβουλία της συνεννόησης προκειμένου να διασφαλιστεί η αντιπροσωπευτικότητα και η εγκυρότητα της εκλογής των έμμεσων συλλογικών οργάνων, αρνήθηκε ως ανεπίτρεπτη ακόμη και τη διαδικαστική πρόταση της συνεργαζόμενης (συμπράττουσας καθ’ ημάς) παράταξης της “Ηράκλειας Πρωτοβουλίας” για αναβολή ολίγων ημερών προκειμένου να συνεννοηθούν μεταξύ τους. Με τη στάση της αυτή απέδειξε ότι το ενδιαφέρον της μειοψηφίας η οποία διοικεί τον Δήμο περιορίζεται στο αδιατάρακτο των εύθραυστων εσωτερικών ισορροπιών και αντιφάσεων», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στη δήλωσή του εκ μέρους της παράταξης “Συν-Εργασία για το Ηράκλειο” ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης και σημειώνει:

«Η στείρα άρνηση της δημοτικής Αρχής για ουσιαστικό διάλογο, συνεννόηση και αλλαγή σελίδας δε μας επιτρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για συνεννόηση. Όμως τώρα γνωρίζει ότι η νομιμότητα της εκλογής μπορεί να αμφισβητηθεί άμεσα από τον ελεγκτή νομιμότητας κατά τον αυτεπάγγελτο ή και παρεμπιπτόντως με προσφυγές τρίτων. Η ισορροπημένη πρότασή μας εξασφάλιζε την απαιτούμενη πλειοψηφία στην παράταξη της δημοτικής Αρχής, τη στοιχειώδη αντιπροσωπευτικότητα στις επιτροπές και διασφάλιζε τη νομιμότητα των διαδικασιών.

Τέλος, ιδίως μετά την έκδοση των παραπάνω αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας, η εκτελούσα χρέη ελεγκτή νομιμότητας Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι αναρμόδια να ασχοληθεί με τη συνταγματικότητα ή μη του νόμου, όχι μόνον γιατί δεν ενεργεί ως διοίκηση αλλά ως ελεγκτής νομιμότητας, αλλά κυρίως γιατί ήδη η διοικητική δικαιοσύνη έχει κρίνει τις διατάξεις αυτές αντίθετες με έξι διατάξεις του Συντάγματος.

Πρωτίστως όμως οφείλει να ερευνήσει αν καταστρατηγήθηκαν, σύμφωνα με τα παραπάνω, οι διατάξεις που εφαρμόστηκαν. Ο έλεγχος αυτός είναι επιβεβλημένος και αναπόφευκτος, γιατί δεν μπορεί να αγνοηθεί ότι, με τις νομιμοφανείς αυτές μεθοδεύσεις, οι τρεις έδρες που αναλογούσαν, με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα, στις παρατάξεις που συγκροτούν την “κυβερνώσα μειοψηφία” αυξήθηκαν ταχυδακτυλουργικά σε 7. Ο νομοθέτης με την άκαιρη και αντισυνταγματική παρέμβασή του θέλησε μεν να δώσει απλή πλειοψηφία στις συνεργαζόμενες (συμπράττουσες ή μη παρατάξεις των δημάρχων), δεν πρόβλεψε όμως, αλλά και δεν επεδίωξε να ευνοήσει την καταστρατήγηση αυτών από τους ευρηματικούς ερμηνευτές τους, γι’ αυτό, ενώ προστάτευσε τα δικαιώματα των ανεξαρτήτων συμβούλων (μονοπρόσωπων παρατάξεων), δεν πρόβλεψε να διασφαλίσει τα δικαιώματα των αποκλειόμενων παρατάξεων με περισσότερους τού ενός συμβούλους. Το κενό αυτό του νόμου, το οποίο προφανώς δεν περιλαμβανόταν στις επιδιώξεις του νομοθέτη, καλύπτεται στην περίπτωσή μας με την αναλογική εφαρμογή της διατάξεως για τους ανεξάρτητους δημοτικούς συμβούλους και για τις παρατάξεις με περισσότερους τού ενός συμβούλους. Άλλωστε, ο έλεγχος αυτός, στα πλαίσια του υποχρεωτικού ελέγχου, ενδεχομένως θα διασφαλίσει έγκαιρα και έγκυρα τη νομιμότητα των αποφάσεων των νεοεκλεγμένων συλλογικών οργάνων», αναφέρει ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

«Με τη θέση μας αυτή, την οποία θα υποστηρίξουμε και με την υποβολή σχετικού υπομνήματος, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα, μετά την έκδοση αποφάσεων από την Ολομέλεια του ΣτΕ, δε διεκδικούμε με κάθε τρόπο μία θέση στις επιτροπές αλλά επιθυμούμε να συμβάλουμε στην εύρυθμη, συμβατή με τις δημοκρατικές παραδόσεις της πόλης, λειτουργία του Δήμου», καταλήγει η δήλωση του κ. Κουκιαδάκη.

Η ανακοίνωση του Δήμου Ηρακλείου - Τα αποτελέσματα των δημαιρεσιών

Εντωμεταξύ, τα αναλυτικά αποτελέσματα των κυριακάτικων δημαιρεσιών έδωσε χθες στη δημοσιότητα ο Δήμος Ηρακλείου.

Όπως αναφέρει, «ο Γρηγόρης Πασπάτης θα παραμείνει πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου μετά τις δημαιρεσίες που πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2022 (σ.σ. προχθές). Ο κ. Πασπάτης συγκέντρωσε 18 ψήφους (20 λευκά). Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. εκλέχθηκε η κ. Μαρία Ξυλούρη-Ξημέρη της παράταξης “Ηράκλειο 3.7.5”) με 28 ψήφους (11 λευκά) και γραμματέας ο κ. Γιώργος Μανδαλάκης της παράταξης “Ενεργοί Πολίτες” με 26 ψήφους (13 λευκά).

Τα μέλη των επιτροπών

Στην προχθεσινή συνεδρίαση αναδείχθηκαν επίσης τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, καθώς και αυτά της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.

→ Οικονομική Επιτροπή

Πρόεδρος: Μαρία Καναβάκη

Τακτικά μέλη:

Κώστας Βαρδαβάς

Γιάννης Αναστασάκης

Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη

Στέλα Καλογεράκη-Αρχοντάκη

Γιώργος Βουρεξάκης

Δημήτρης Αγαπάκης

Γιώργος Αγριμανάκης

Νίκος Γιαλιτάκης

Σπύρος Δοκιανάκης

Γιώργος Σισαμάκης.

Αναπληρωματικά μέλη:

Αριστέα Πλεύρη

Μαρίνος Παττακός

Γιώργος Καραντινός

Δημήτρης Γιαουρτάς

Νίκος Δημόπουλος

Γιάννης Δροσίτης

Ηλίας Λυγερός

Αντώνης Περισυνάκης.

→ Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Πρόεδρος: Γιώργος Καραντινός

Τακτικά μέλη:

Μαρία Καναβάκη

Γιάννης Αναστασάκης

Θεοδώρα Λεμονή

Στέλα Καλογεράκη-Αρχοντάκη

Μαρίνος Παττακός

Ιωάννα Καλονάκη

Μανόλης Χαιρέτης

Γιάννης Ψαρράς

Γιώργος Μανδαλάκης

Γιώργος Νιωτάκης.

Αναπληρωματικά μέλη:

Αριστέα Πλεύρη

Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη

Γιώργος Βουρεξάκης

Γρηγόρης Μακαρώνας

Μαρία Ξυλούρη-Ξημέρη

Ειρήνη Σενετάκη

Ηλίας Λυγερός

Χρήστος Κώνστας.

Μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών, ο δήμαρχος συνεχάρη τους εκλεγέντες και τους ευχήθηκε καλή θητεία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News