Ηράκλειο: Διαμαρτυρία οικοδόμων την Πέμπτη έξω από την 7η ΥΠΕ

Κρήτη
Ηράκλειο: Διαμαρτυρία οικοδόμων την Πέμπτη έξω από την 7η ΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για τους ανοχύρωτους χώρους εργασίας από την πανδημία διαμαρτύρονται οι οικοδόμοι Ηρακλείου έξω από την 7η ΥΠΕ – Τι διεκδικούν

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η Υ.ΠΕ., διεκδικώντας άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία και τις σχολές, προχωρούν την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου, στη 1 το μεσημέρι, ενώνοντας τη φωνή τους με άλλα σωματεία στον νομό, οι οικοδόμοι του νομού Ηρακλείου, όπως ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα 10 Ιανουάριου, μέσω του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου, καταγγέλλοντας ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει ουσιαστικά ανοχύρωτους τους χώρους εργασίας έναντι της πανδημίας.

«Θα επισκεφτούμε τους χώρους δουλειάς και θα ενημερώσουμε τους εργαζόμενους γύρω από τις διεκδικήσεις μας αυτές, ενώ θα γίνει και η παράσταση διαμαρτυρίας στην 7η Υ.ΠΕ., διότι θεωρούμε ότι οι εργαζόμενοι δεν προστατεύονται απέναντι στον κορωνοϊό. Δείτε τι έγινε με την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων. Και αυτό έγινε επειδή η κυβέρνηση δεν πήρε μέτρα προκειμένου να προστατευτούν τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί. Το ίδιο συμβαίνει γενικότερα στους εργασιακούς χώρους», αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου Γιάννης Γωνιανάκης.

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, «οι εργαζόμενοι είναι απροστάτευτοι, διότι, μεταξύ των άλλων, δεν υπάρχουν ούτε έλεγχοι. Κι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι είναι υποστελεχωμένες οι υπηρεσίες τόσο του ΕΟΔΥ όσο και της Επιθεώρησης Εργασίας».

Ο συνδικαλιστής, εξάλλου, χαρακτηρίζει και ως «προκλητικό» αυτό που λέει η κυβέρνηση, «να κάθεται ο ασθενής με COVID πέντε μέρες καραντίνα και μετά να επιστρέφει στην εργασία του. Κι αυτό, την ίδια ώρα που παγκοσμίως όλοι οι επιστήμονες λένε πως ο ιός για να επωαστεί χρειάζεται δέκα μέρες τουλάχιστον».

Μεταξύ των άλλων, το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου και τα άλλα σωματεία της δύναμης του ΠΑΜΕ διατυπώνουν τις ακόλουθες διεκδικήσεις:

  • «Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τα σχολεία και τις σχολές.
  • Συστηματικός δωρεάν προληπτικός έλεγχος (rapid test) για SARS-COV-2 σε όλους τους εργαζόμενους, χωρίς διαχωρισμούς, με ευθύνη της εργοδοσίας και του κράτους.
  • Επιδημιολογική επιτήρηση και ουσιαστική ιχνηλάτηση στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους. Με εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία. Με πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορωνοϊό.
  • Αύξηση των σημείων που διενεργούνται rapid tests, με διατήρηση των ήδη υπαρχόντων, τουλάχιστον από ένα σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα και ένα σε κάθε δήμο, με ιδιαίτερη μέριμνα στους σεισμόπληκτους δήμους. Ταυτόχρονα να διευρυνθεί το ωράριο των δειγματοληψιών από 9 π.μ. έως 9 μ.μ., με προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού στον ΕΟΔΥ».

(φωτογραφία: Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News