Ηράκλειο: Κακοκαιρία και κορωνοϊός «ανέβαλαν» την πρεμιέρα των εκπτώσεων - Αισιοδοξία στην αγορά (βίντεο)

Κρήτη
Ηράκλειο: Κακοκαιρία και κορωνοϊός «ανέβαλαν» την πρεμιέρα των εκπτώσεων - Αισιοδοξία στην αγορά (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βροχόπτωση και η ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων της νέας παραλλαγής κράτησαν μακριά τους καταναλωτές από τα καταστήματα σήμερα Δευτέρα 10 Ιανουαρίου - πρώτη μέρα χειμερινών εκπτώσεων

Η βροχόπτωση και η ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων της νέας παραλλαγής κράτησαν μακριά τους καταναλωτές από τα καταστήματα σήμερα Δευτέρα 10 Ιανουαρίου - πρώτη μέρα χειμερινών εκπτώσεων στο Ηράκλειο. 

Ωστόσο, οι έμποροι εκφράζουν αισιοδοξία, καλώντας τους Ηρακλειώτες να στηρίξουν τις τοπικές επιχειρήσεις.  

Μάλιστα, κάνουν λόγο για μεγάλες εκπτώσεις που αγγίζουν ακόμη και το 60% « Όλα τα καταστήματα έχουν προετοιμαστεί για τις χειμερινές εκπτώσεις. Υπάρχουν προϊόντα και εξαιρετικές τιμές» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Αλέξανδρος Χουστουλάκης, ο οποίος εκτιμά ότι η εμπορική κίνηση θα αυξηθεί τις επόμενες μέρες.

Σημειώνεται πως οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως και τις 28 Φεβρουαρίου, ενώ την Κυριακή 16/1, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά από τις 11.00 έως τις 18.00.

Πρώτη ημέρα των χειμερινών εκπτώσεων, συναντήσαμε καταναλωτές οι οποίοι προχώρησαν σε έρευνα αγοράς, ενώ άλλοι συνδύασαν …ματιές στις βιτρίνες και καφεδάκι στην καρδιά του Ηρακλείου. 

Με εξαίρεση την περίοδο των γιορτών, η κίνηση στην αγορά του Ηρακλείου είναι μειωμένη, με μια μεγάλη μερίδα εμπόρων να υποστηρίζει ότι τα πρόσφατα μέτρα στον χώρο της εστίασης και διασκέδασης …συμπαρασύρουν κατά κάποιο τρόπο και τον δικό τους κλάδο καθώς αρκετοί πολίτες δεν κατεβαίνουν στο κέντρο.  «Όποτε ανακοινώνονται νέα μέτρα κατά της διασποράς του Κορωνοϊού, την επόμενη μέρα δεν έχουμε δουλειά.  Αυτό δεν είναι τυχαίο», υπογραμμίζει στο neakriti.gr επιχειρηματίας στην αγορά του Ηρακλείου.

Σημειώνεται πως η αγορά του Ηρακλείου κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κινήθηκε σε ικανοποιητικούς ρυθμούς, εντός του πλαισίου των προσδοκιών των εμπόρων.

Συμβουλές προς καταναλωτές 

H Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης συμβουλεύει τους καταναλωτές τι πρέπει να προσέχουν στις εκπτώσεις, ώστε να κάνουν έξυπνες αγορές: 

  • Υιοθετούμε συνετή καταναλωτική συμπεριφορά. 
  • Αγοράζουμε έχοντας υπόψη τον οικογενειακό προϋπολογισμό μας και τις οικονομικές δυνατότητές μας. Καταρτίζουμε λίστα με τα απαραίτητα είδη. 
  • Δεν αγοράζουμε υπό πίεση. Οι εκπτώσεις θα διαρκέσουν έως τις 28-2- 2022, οπότε καλό είναι να κάνουμε έρευνα αγοράς και σύγκριση τιμών και ποιότητας, σε συνάρτηση βέβαια με τις ανάγκες μας. 
  • Στην περίπτωση της αγοράς με πίστωση (πιστωτική κάρτα με δόσεις ή καταναλωτικό δάνειο), ελέγχουμε προσεκτικά τους επιμέρους όρους και λαμβάνουμε υπόψη τις χρεώσεις που συνεπάγεται και κυρίως τους τόκους, τον αριθμό των δόσεων κ.λπ. σε σχέση με το οικογενειακό εισόδημά μας». 

    «Αποφεύγουμε τις παγίδες» 

    Παράλληλα, η Ένωση Καταναλωτών αναφέρεται και στις παγίδες που κρύβει η συγκεκριμένη περίοδος και συμβουλεύει: 

  • Ελέγχουμε προσεκτικά τα προϊόντα που αγοράζουμε, ώστε να μην είναι ελαττωματικά, δεύτερης διαλογής κ.λπ. Σε περίπτωση που ένα προϊόν είναι ελαττωματικό, μπορούμε να ζητήσουμε από το κατάστημα επισκευή ή αντικατάσταση ή επιστροφή χρημάτων. Αυτό δεν ισχύει αν η ελκυστική τιμή του προϊόντος οφείλεται στο γεγονός ότι είναι ελαττωματικό και υπάρχει σχετική ενημέρωσή μας. 
  • Συγκρίνουμε τις τιμές των προϊόντων και δεν παρασυρόμαστε από την τυχόν χαμηλή τιμή κάποιου μεμονωμένου προϊόντος του καταστήματος (προϊόν- κράχτης) ή από υψηλά ποσοστά εκπτώσεων που αναγράφονται γενικώς και αορίστως στις βιτρίνες και δεν αφορούν το σύνολο των προϊόντων που διαθέτει. 
  • Κρατάμε πάντοτε την απόδειξη αγοράς. Θα τη χρειαστούμε στην περίπτωση που το προϊόν αποδειχτεί ελαττωματικό ή ως απόδειξη για την εγγύηση. 
  • Επισκεπτόμαστε, εάν είναι δυνατόν, τα καταστήματα πριν από τις εκπτώσεις και εντοπίζουμε τα προϊόντα που μας ενδιαφέρουν, ώστε να ελέγξουμε αν οι εκπτώσεις είναι πραγματικές και σε τι ποσοστό. 
  • Ρωτάμε για την πολιτική του καταστήματος για τυχόν αλλαγές, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεως. Συνήθως, στις προσφορές τα καταστήματα δεν κάνουν αλλαγές». 
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News