Ηράκλειο

Κορωνοϊός: Δυναμικό παρών από τους μουσικούς του Ηρακλείου (εικόνες)

Στην πλατεία Ελευθερίας οι καλλιτέχνες του Ηρακλείου που διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη μουσική στην εστίαση και τη διασκέδαση

Δυναμικό παρών δίνουν σήμερα Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, οι μουσικοί καλλιτέχνες  του Ηρακλείου, οι οποίοι κατέβηκαν στους δρόμους στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης που έχει προγραμματιστεί και διαμαρτύρονται για την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη μουσική στην εστίαση και τη διασκέδαση, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού.

Επαγγελματίες του χώρου, που όπως λένε αναγκάζονται υπό αυτές τις συνθήκες να μείνουν χωρίς δουλειά, ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα, προκειμένου να ανακουφιστούν όσοι θα πληγούν από τα μέτρα αυτά.

Κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, στις 11 το πρωί, και στη Δημοτική Αγορά των Χανίων, στις 12 το μεσημέρι.

Σε σχετικό μάλιστα ψήφισμα, οι μουσικοί εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους, καθώς, όπως υποστηρίζουν, για μια ακόμη φορά ο κλάδος τους θυσιάζεται στο όνομα του περιορισμού της πανδημίας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει μέριμνα για την αντίστοιχη στήριξη. Σε σχετική ανακοίνωσή του, το Παράρτημα Κρήτης του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου αναφέρει: «Με την αρχή της νέας χρονιάς, η πανδημία μάς ξανακλείνει μέσα και η κυβέρνηση μάς βγάζει έξω στον δρόμο.

Τα νέα μέτρα και οι δεσμεύσεις που ακούσαμε μέσα στις “γιορτές”, με το “καλημέρα” προδίδουν για ακόμη μια φορά τη στάση που επιλέγει η κυβέρνηση να έχει τόσο στη διαχείριση της πανδημίας, όσο και στον κλάδο του Πολιτισμού και των μουσικών. Καπηλευόμενη το γεγονός ότι έδωσε κάποια επιδόματα από την αρχή της πανδημίας, προσπαθεί τώρα με πλάγιους τρόπους να κόψει από παντού (!), απ’ όλα τα επιδόματα και απ’ ό,τι δικαιούμαστε! Χαρακτηριστικό παράδειγμα: οι αιτήσεις αποζημίωσης Γενάρη και ο “κόφτης” που μπήκε για κάποιες ειδικότητες. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για αποζημιώσεις που βλέπουμε στην τσέπη μας - όσοι τις παίρνουμε - ένα και δύο μήνες μετά την αίτηση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη διαβίωσή μας. Ζητούμενο αυτή την περίοδο που διανύουμε είναι η στάση μας μπροστά σε όλα αυτά τα προβλήματα που έχουμε και θα έχουμε από εδώ και στο εξής, ως καλλιτεχνικός κλάδος, ως καλλιτέχνες και ως εργαζόμενοι μουσικοί. Η ανοχή μας έχει σταματήσει εδώ και πολύ καιρό. Τίποτα δε μας χαρίζεται, και αυτό που πρέπει εμείς να κάνουμε είναι να δείξουμε ακόμη μια φορά ότι δεν ανεχόμαστε άλλο αυτή την κατάσταση, η οργή μας να γίνει φωνή διεκδίκησης και απάντησης στα σχέδιά τους!

Όπως σε όλη την Ελλάδα, έτσι και στο Ηράκλειο τη Δευτέρα 10 Γενάρη (σ.σ. σήμερα) θα δείξουμε έμπρακτα ότι βάζουμε ένα τέλος στην ατομική ευθύνη που συνεχώς επικαλείται η κυβέρνηση! Τους στέλνουμε μήνυμα μαζικό, ότι δε θα γινόμαστε συνεχώς ο αποδιοπομπαίος τράγος για να καλύπτουν τις εγκληματικές ευθύνες που έχουν σχετικά με την όλη διαχείριση της πανδημίας».

Τα αιτήματα

Οι μουσικοί της Κρήτης και όλης της χώρας ζητούν, όπως λένε, εδώ και τώρα: «Να δοθεί επιτέλους η αποζημίωση ειδικού σκοπού για όλους τους μήνες, από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα και για όσο ουσιαστικά συνεχίζεται ο περιορισμός/αποκλεισμός της εργασίας μας. Να δοθούν άμεσα τα δώρα Χριστουγέννων του 2020 και 2021, καθώς και το δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας του 2021, που δικαιούμαστε από τα ένσημα των επιδοτήσεων. Να σταματήσει ο απαράδεκτος αποκλεισμός όσων συναδέλφων εγγράφηκαν στο μητρώο καλλιτεχνών εκπρόθεσμα. Να υπολογιστούν τα ένσημα από την επιδότηση του 2021 μέσω του “ΕΡΓΑΝΗ”, για να μπορούμε να πάρουμε επιδότηση ανεργίας μετά τις απολύσεις του Ιανουαρίου, και να διορθωθούν τα λάθη σε ΚΑΔ και ένσημα σε σχέση με το εποχικό επίδομα. Να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης και οι συνάδελφοι που δουλεύουν με μπλοκάκι και οι μικροί επαγγελματίες με εισοδηματικά κριτήρια. Να αποζημιωθούν όλοι οι συνάδελφοι σε περίπτωση ακύρωσης ή αναβολής παράστασης, καθώς και οι συνάδελφοι που δεν μπορούν να εργαστούν λόγω νόσησης. Δωρεάν rapid tests σε όλους τους εργασιακούς-συναυλιακούς χώρους με ευθύνη της κυβέρνησης. Δωρεάν PCR test. Κανείς να μην πληρώνει από την τσέπη του για την απαραίτητα tests διάγνωσης!».

Στο πλευρό τους οι μουσικοί έχουν την αμέριστη στήριξη αρκετών φορέων, όπως του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, το οποίο, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, συμπαραστέκεται στους μουσικούς, «οι οποίοι θα βγουν για μία ακόμη φορά στους δρόμους, αντιδρώντας για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, που τους αφήνει ξεκρέμαστους και χωρίς καμία προοπτική εισοδήματος και επιβίωσης για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμα, έχοντας ήδη προηγηθεί πέντε μήνες, με τον κλάδο να υπολειτουργεί και χωρίς καμία μέριμνα από το κράτος για τους μουσικούς», καταλήγοντας στο ότι «η κυβέρνηση, λαμβάνοντας μέτρα κατά του κορωνοϊού, δεν επιτρέπει στους μουσικούς να εργαστούν, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει υποστηρικτικά μέτρα για τον κλάδο».

Στην αγορά - Καλλιτεχνική διαμαρτυρία στα Χανιά

Σύμφωνα με την απόφαση της ΠΟΘΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος), βασικό μέλος της οποίας είναι ο ΠΜΣ, σήμερα Δευτέρα θα λάβει χώρα καλλιτεχνική κινητοποίηση και στα Χανιά και συγκεκριμένα μπροστά στην Αγορά Χανίων, στις 12 το μεσημέρι. Σε αυτή θα λάβουν μέρος (εκτός από τους μουσικούς-τραγουδιστές) και καλλιτέχνες απ’ όλον τον καλλιτεχνικό κόσμο, δηλαδή ηθοποιοί, εικαστικοί, τεχνικοί ήχου-εικόνας, φωτογράφοι, σκηνοθέτες κ.λπ. Θα υπάρξει και μουσικο-τραγουδιστικό μέρος και οι μουσικοί θα λάβουν μέρος με τα όργανά τους, παίζοντας συμβολικά κάποια κομμάτια.

Στην κινητοποίηση των Χανίων, μαζί με τα καλλιτεχνικά σωματεία θα παρευρίσκονται υποστηρικτικά τα Σωματεία Επισιτισμού Χανίων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Όπως αναφέρει το Παράρτημα Χανίων, διαμαρτύρεται «για τον εμπαιγμό χιλιάδων συναδέλφων μας, που μένουν ξεκρέμαστοι και χωρίς καμία προοπτική εισοδήματος και επιβίωσης για τουλάχιστον ένα μήνα και ενώ έχουν προηγηθεί πέντε μήνες, με τους χώρους μας να υπολειτουργούν και χωρίς καμία μέριμνα από το κράτος για τους μουσικούς».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια