Δημαιρεσίες σε περιφέρεια και δήμους με απουσίες και… εκπλήξεις

Κρήτη
Δημαιρεσίες σε περιφέρεια και δήμους με απουσίες και… εκπλήξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δημαιρεσίες με απουσίες, αναβολές και ένα έντονο παρασκήνιο στην περίπτωση του Δήμου Ηρακλείου

Σε συνθήκες πανδημίας, με αυστηρά μέτρα και πρωτόκολλα, με αρκετές απουσίες, λόγω του ότι αρκετοί σύμβουλοι είναι σε καραντίνα είτε επειδή έχουν διαγνωστεί με κορωνοϊό, είτε επειδή έχουν άμεση επαφή με βεβαιωμένο κρούσμα, και με έντονο παρασκήνιο σε ορισμένες περιπτώσεις (όπως στον δήμο Ηρακλείου όπου είχαμε 2 διαλλείματα μεγάλης διάρκειας για να γίνουν διαβουλεύσεις!), πραγματοποιήθηκαν  οι δημαιρεσίες στην περιφέρεια και στους περισσότερους δήμους της Κρήτης.

Σε κάποιες  περιπτώσεις οι δημαιρεσίες αναβλήθηκαν για τις προσεχείς ημέρες. Αναβολή είχαμε, λόγω μεγάλης έλλειψης απαρτίας στο δήμο Χανίων, όπου βεβαίως αυτό  δεν αποκλείεται  να οφείλεται και στο γεγονός ότι απουσιάζει τις ημέρες αυτές στις ΗΠΑ στο πλαίσιο αδελφοποίησης με τον δήμο Τάρπον Σπρινγκς ο δήμαρχος Παναγιώτης Σημανδηράκης.

Αναβολή δημαιρεσιών είχαμε και στον δήμο Σφακίων λόγω έλλειψης απαρτίας.

Στο δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, οι δημαιρεσίες έγιναν κατά το ήμισυ. Είχαμε δηλαδή εκλογή νέου προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου, ωστόσο η εκλογή των νέων μελών της Οικονομικής Επιτροπής μετατέθηκε για την ερχόμενη Κυριακή, καθώς κρίθηκε σκόπιμο να ζητηθούν διευκρινήσεις ως προς την εκπροσώπηση των παρατάξεων από το ΥΠΕΣ.

Περιφέρεια Κρήτης: Ομόφωνη επανεκλογή Μπαριτάκη

Στην περιφέρεια Κρήτης η διαδικασία κύλησε ομαλά και με συνοπτικές διαδικασίες.

Στην συνεδρίαση μετά από πρόταση του Περιφερειάρχη επανεκλέχτηκε ομόφωνα Πρόεδρος απ’ όλες τις παρατάξεις του Περιφερειακού συμβουλίου Κρήτης, ο Παύλος Μπαριτάκης.

Αντιπρόεδρος του Π.Σ. εκλέχτηκε επίσης από  όλες τις παρατάξεις ομόφωνα ο Περιφερειακός σύμβουλος, από την μείζονα αντιπολίτευση ο Νεκτάριος Παπαβασιλείου.

Γραμματέας του Περιφερειακού συμβουλίου εκλέχτηκε με 39 ψήφους από τους 43 ψηφίσαντες η Περιφερειακή σύμβουλος Γεωργία Μηλάκη από την παράταξη του Περιφερειάρχη Σταύρου Αρναουτάκη. Η ψηφοφορία εκλογής γραμματέα έγινε μετά την άρνηση της συγκεκριμένης θέσης από την παράταξη της «Λαϊκής συσπείρωσης».

Δεν  συμμετείχε διά ζώσης στην ειδική συνεδρίαση αλλά την παρακολούθησε μέσω τηλεδιάσκεψης  ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρανουτάκης, ο οποίος ως γνωστόν διεγνώστη με κορωνοϊό στις 5 του μήνα και έκτοτε βρίσκεται σε καραντίνα.

Η νέα Οικονομική επιτροπή  της Περιφέρειας

Τα τακτικά μέλη της νέας οικονομικής επιτροπής που εκλέχτηκαν κατά σειρά από την παράταξη του Περιφερειάρχη, είναι:

Γιάννης Παρασύρης, Λάμπρος Καμπουράκης, Νίκος Σκουλάς, Ειρήνη Χουδετσανάκη, Κυριάκος Κώτσογλου. Αναπληρωματικά μέλη Γιάννης Ανδρουλάκης, Μαρία Χανιωτάκη, Γεωργία Μηλακη, Σοφία Μαλανδράκη.

Από την παράταξη του Αλεξάνδρου Μαρκογιαννάκη στην οικονομική επιτροπή εκλέχτηκαν τακτικά μέλη ο Λευτέρης Κοπάσης και Νίκος Χρονάκης με αναπληρωματικά μέλη τον Κώστα Δανδουλάκη και Νεκτάριο Παπαβασιλείου.

Από την «Λαϊκή συσπείρωση» τακτικό μέλος εκλέχτηκε ο Νίκος Μανουσάκης και αναπληρωματικό μέλος ο Αλέξανδρος Μαρινάκης.

Δ. Ηρακλείου: Επανεκλογή Πασπάτη με μόλις 18 ψήφους και με έντονο παρασκήνιο

Στις δημαιρεσίες του δήμου Ηρακλείου, έδωσαν το παρών 39 από τους 49 συνολικά δημοτικούς συμβούλους και είχαμε επανεκλογή του απερχόμενου προεδρείου.

Επανεκλέχτηκε πρόεδρος του σώματος ο Γρηγόρης Πασπάτης με ακόμα λιγότερες όμως ψήφους συγκριτικά με το 2019. Τότε, τον Σεπτέμβριο του 2019  είχε εκλεγεί με 21, τώρα πήρε 18 ψήφους, ενώ είχαμε 20 λευκά και ένα άκυρο.

Στην αντιπροεδρία του σώματος επανεκλέχτηκε με 28 ψήφους Μαρία Ξυλούρη, από την παράταξη Ηράκλειο 3.7.5  με επικεφαλής τον Γιάννη Κουράκη, ενώ γραμματέας  του δημοτικού συμβουλίου επανεκλέχτηκε με 26 ψήφους ο  Γιώργος Μανδαλάκης, από τη παράταξη των Ενεργών Πολιτών με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό.

Κατά τη διάρκεια της  ειδικής συνεδρίασης δεν έλλειψαν οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και διεργασίες  ενώ είναι ενδεικτικό πως η συνεδρίαση διακόπηκε 2 φορές, για να πραγματοποιηθούν στα διαλλείματα αυτά διαβουλεύσεις μεταξύ  των 3 συνεργαζόμενων παρατάξεων της συμπολίτευσης αλλά και μεταξύ των μελών της παράταξης με επικεφαλής τον Γιώργο Σισσαμάκη…

Γιατί όλες αυτές οι διαβουλεύσεις;

Στο επίκεντρο της συζήτησης , με πρωτοβουλία αρχικώς του Ευρυπίδη Κουκιαδάκη έπεσε μια ιδέα-πρόταση, να θεωρηθούν οι 3 συμπολιτευόμενες παρατάξεις ως μια ενιαία παράταξη και να περιοριστεί κατά 1 έδρα η εκπροσώπηση συνολικά της δημοτικής αρχής στις επιτροπές.

Δηλαδή αντί για 7 μέλη σε σύνολο 11 π.χ στην Οικονομική Επιτροπή του δήμου, οι παρατάξεις της συμπολίτευσης να εκλέξουν 6 μέλη , ώστε να περισσέψει 1 μέλος προκειμένου να μπορέσει να εκπροσωπηθεί κάποια παράταξη από τις 4 δημοτικές παρατάξεις  που όσο κι αν ακούγεται απίστευτο δεν συμμετέχουν στην επιτροπή!

Και πάλι, όπως ειπώθηκε, η δημοτική αρχή θα διαθέτει την πλειοψηφία στις επιτροπές με έναν συσχετισμό 6 έναντι 5 μελών αντί για 7-4 που είναι ο μέχρι τώρα συσχετισμός ενώ συνάμα θα περνούσε - όπως τόνισε εμφατικά ο Γιάννης Κουράκης και άλλοι επικεφαλής  παρατάξεων- ένα μήνυμα δημοκρατικότητας και πιο διαλλακτικών πολιτικών διαθέσεων εκ μέρους της δημοτικής αρχής που συνεχίζει να αγνοεί επιδεικτικά την πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου.

Θυμίζουμε εδώ, ότι η παράταξη Κουράκη  μόνη της έχει περισσότερους δημοτικούς συμβούλους, εν προκειμένω 18 από τις 3 μαζί συνεργαζόμενες παρατάξεις της δημοτικής αρχής που μετά την ανεξαρτητοποίηση Αγγελάκη έχουν  αθροιστικά όλους κι όλους 16 συμβούλους).

Αρχικώς από πλευράς δημοτικής αρχής εκφράστηκαν επιφυλάξεις επί της πρότασης .  Μετά είχαμε διαδοχικές διακοπές για να γίνουν διαβουλεύσεις.

Μάλιστα είχαμε διαβουλεύσεις και στο εσωτερικό της παράταξης του Γιώργου Σισσαμάκη, η οποία κλήθηκε να κάνει μια υποχώρηση για την επίμαχη παραχώρηση  του 1 μέλους δεδομένου άλλωστε ότι έχει ισχυρή συμμετοχή στο διοικητικό σχήμα του δήμου σε όλα τα επίπεδα.

Η αρνητική αυτή αντίδραση από τη πλευρά Σισσαμάκη, οδήγησε και στην αρνητική στάση της παράταξης Λαμπρινού και του ίδιου του δημάρχου, παρά το γεγονός ότι υπήρξε μια αποκαλυπτική παρέμβαση του επικεφαλής των Ενεργών Πολιτών Ηλία Λυγερού που έδωσε «παράθυρο».

Ο Ηλίας Λυγερός παρουσίασε μια εγκύκλιο, βάσει της οποίας ο δήμαρχος είχε τη δυνατότητα, αν ήθελε, να βάλει τον Γιώργο Σισσαμάκη στα 3 πρόσωπα που ο ίδιος  ως δήμαρχος μπορεί να ορίσει απευθείας στην οικονομική επιτροπή(προ δηλαδή ψηφοφορίας). Με τον τρόπο αυτό δεν θα χάνονταν για την παράταξη Σισσαμάκη η εκπροσώπηση και άρα θα λύνονταν τα χέρια όλων, ωστόσο όπως έγινε αντιληπτό, υπό τον φόβο μάλλον της… διατάραξης των ισορροπιών στο εσωτερικό της παράταξης Λαμπρινού με έναν τέτοιο απευθείας ορισμό αφού θα έπρεπε να κοπεί από τους απευθείας ορισθέντες κάποιος άλλος αντιδήμαρχος και στενός συνεργάτης του δημάρχου, η πρόταση -«παραθυράκι» δεν εισακούστηκε ούτε αυτή.

Με τα πολλά λοιπόν, οι εντατικές  διαβουλεύσεις δεν κατέληξαν κάπου. Τελικά δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση, παρά το ότι από πλευράς αντιπολίτευσης  αφέθηκε ευθέως να εννοηθεί ότι αν γινόταν αποδεκτό κάτι τέτοιο, τότε σε ένδειξη καλής θέλησης και πολιτικής συνεννόησης θα μπορούσε να ψηφιστεί και από την αντιπολίτευση η υποψηφιότητα Πασπάτη για την προεδρία του σώματος.

Επίσης δεν έγινε αποδεκτή η πρόταση που έριξε ο Μανόλης Βασιλάκης από την Ηράκλεια Πρωτοβουλία να αναβληθεί η συνεδρίαση, προκειμένου να αναζητηθούν περαιτέρω διευκρινήσεις για το τί θεσμικά μπορεί να γίνει ()(και βεβαίως να εξασφαλιστεί χρόνος για περαιτέρω διαβουλεύσεις και ζυμώσεις).

Κάπως έτσι, ή πρόταση της αντιπολίτευσης απορρίφθηκε. Κάπως έτσι, η προοπτική μιας μίνιμουμ πολιτικής συνεννόησης που ενδεχομένως θα σήμαινε και την απαρχή, ενδεχομένως,  για μια αλλαγή σελίδας στο σφόδρα  συγκρουσιακό σκηνικό μεταξύ συμπολίτευσης -αντιπολίτευσης βυθίστηκε, με αποτέλεσμα, 4 δημοτικές παρατάξεις να συνεχίζουν να είναι αποκλεισμένες από τις δημοτικές επιτροπές και τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου να επανεκλέγεται με την... πενιχρή συγκομιδή μόλις 18 ψήφων σε ένα 49μελές δημοτικό συμβούλιο!

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News