Ηράκλειο

Ηράκλειο: Επείγουσα ενημέρωση για τη συμπληρωματική διάθεση self test στα σχολεία

Τι αναφέρεται στην ανακοίνωση από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ηρακλείου - Πως ανοίγουν τα σχολεία αύριο

Ενημέρωση για τη συμπληρωματική διάθεση self test στα σχολεία, εξέδωσε η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Ηρακλείου.

«Εν όψει της επανέναρξης των μαθημάτων, αύριο, Δευτέρα 10-01-2022 οι μαθητές θα πρέπει να επιδείξουν το 1ο αυτοδιαγνωστικό τεστ (self test) κατά την είσοδό τους στο σχολείο. Κατόπιν ενημέρωσης του ΥΠΑΙΘ, σας γνωρίζουμε πως αυτές τις ημέρες πάνω από το 87% των δικαιούχων έχουν πάρει από τα φαρμακεία selftest, ενώ συνήθως η απορρόφηση ήταν περίπου 70%.

Στις μεμονωμένες περιπτώσεις που κάποιοι γονείς δεν προμηθεύτηκαν έγκαιρα αυτοδιαγνωστικά τεστ (self tests), το κάθε σχολείο θα διαθέτει από το απόθεμά του στους μαθητές που είναι απαραίτητο.

Για όσες σχολικές μονάδες χρειάζονται συμπληρωματική προμήθεια αυτοδιαγνωστικών τεστ, παρακαλούνται οι Διευθυντές/ντριες - Προϊστάμενοι/νες, να προσέλθουν στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου (Πιτσουλάκη 73), σήμερα, Κυριακή 09-01-2022 και ώρα 18:00-20:00, για να προμηθευτούν, ώστε να είναι σε θέση να καλύψουν τις παραπάνω περιπτώσεις μαθητών για τη Δευτέρα 10-1-2022.

Για όσους/όσες δεν είναι εφικτό να προσέλθουν σήμερα, σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνσή μας θα είναι ανοιχτή για να τα παραλάβουν τη Δευτέρα από τις 7:00 το πρωί».

Πώς θα ανοίξουν τα σχολεία αύριο Δευτέρα 10 Ιανουαρίου - Τι αλλάζει

Κανονικά θα ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, χωρίς όμως η «κανονικότητα» αυτή να σχετίζεται και με τον τρόπο λειτουργίας τους, καθώς, όπως έχει αποφασιστεί από τα αρμόδια υπουργεία Παιδείας και Υγείας, θα υπάρξουν κάποιες αλλαγές στα πρωτόκολλα υλοποίησης της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Όπως έχει τονίσει το υπουργείο Παιδείας, έπειτα από εισήγηση της Επιτροπής Ειδικών, το πρωτόκολλο λειτουργίας των σχολείων επικαιροποιείται, ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της νέας φάσης της πανδημίας και στα χαρακτηριστικά της μετάδοσης της μετάλλαξης Όμικρον.

Οι τρεις βασικές αλλαγές που προβλέπονται είναι οι εξής:

 • Ένα επιπλέον self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς
 • Δωρεάν εβδομαδιαία self test από εμβολιασμένους και μη μαθητές και εκπαιδευτικούς
 • Οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί υποχρεούνται να προμηθευτούν ένα self test με δική τους δαπάνη, επιπλέον των δύο τακτικών τους rapid test

Τι γίνεται σε περίπτωση κρούσματος

 • Σε περίπτωση κρούσματος στην τάξη προβλέπονται αυξημένοι δωρεάν έλεγχοι σε όλο το τμήμα για πέντε ημέρες.
 • Οι μη εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν δύο rapid test και τρία self test.
 • Οι εμβολιασμένοι μαθητές θα κάνουν τρία self test την εβδομάδα.

Για πόσο καιρό προβλέπεται καραντίνα για θετικό μαθητή;

 • Αν ένας μαθητής διαγνωστεί θετικός τότε θα μπαίνει σε απομόνωση για 5 ημέρες τουλάχιστον.
 • Η απομόνωση θα διακόπτεται μετά από 5 ημέρες εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο υποχωρούν και με αρνητικό self test.
 • Εάν ο πυρετός συνεχίζει ή υπάρχει θετικό τεστ η απομόνωση θα παρατείνεται.

Γιατί ισχύει το 50%+1 για την αναστολή λειτουργίας τμήματος

Μεταξύ Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου 2021 τα υγειονομικά πρωτόκολλα λειτούργησαν με ιδιαίτερα ικανοποιητικό τρόπο, αφού δεν παρατηρήθηκε μεγάλη τάση ενδοσχολικής διάδοσης του ιού. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι σε κάθε τμήμα στο οποίο εντοπίζονταν κρούσματα COVID-19 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, εντοπίζονταν ημερησίως συνολικά 1,2 κρούσματα κατά μέσο όρο. Άρα, τουλάχιστον στο 80% των περιπτώσεων, η ύπαρξη ενός κρούσματος σε ένα τμήμα δεν συνδεόταν με την ύπαρξη ούτε καν δεύτερου κρούσματος την ίδια μέρα.

Έτσι, σε περίπτωση που παρατηρηθεί εκτεταμένη διασπορά σε κάποιο τμήμα, τότε το τμήμα αυτό θα κλείνει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Διαφορετικά, οι εντατικοί έλεγχοι που έχουν προβλεφθεί από τους επιδημιολόγους θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούνται για τον περιορισμό της διασποράς του ιού, ακριβώς όπως έγινε κατά τους πρώτους μήνες της φετινής σχολικής χρονιάς.

Πότε θα γίνεται τηλεκπαίδευση;

Τηλεκπαίδευση θα γίνεται κατ’ εξαίρεση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως:

 • Αν σε ένα σχολικό τμήμα αυτό εντοπιστούν ταυτόχρονα επιβεβαιωμένα κρούσματα COVID-19 σε παραπάνω από τους μισούς (50%+1) μαθητές του.
 • Αν εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (δάσκαλος/νηπιαγωγός, μη ειδικότητας) νοσεί, και δεν υπάρχει δυνατότητα από την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για άμεση αναπλήρωσή του αλλά προβλέπεται τηλεκπαίδευση από άλλον εκπαιδευτικό.
 • Αν εκπαιδευτικός είναι θετικός, και ενώ βρίσκεται σε απομόνωση, επιθυμεί να κάνει τηλεκπαίδευση, σε προαιρετική βάση.
 • Για τους μαθητές οι οποίοι έχουν ένα από τα σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, τα οποία αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του πρωτοκόλλου «Μέτρα προστασίας και πρόληψης διασποράς του ιού SARS– CoV-2 στις σχολικές μονάδες» και συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα

Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Περιφέρειας Κρήτης, με την οποία εκφράζουν την ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο ανοίγουν αύριο τα σχολεία.

«Μεγάλη είναι η ανησυχία αλλά και η αγανάκτηση όλων εμάς των γονέων που καλούμαστε να πάμε τα παιδιά μας στα σχολεία τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, αφού η περίοδος που διανύουμε αναδεικνύει καθημερινά την κλιμακούμενη έξαρση των κρουσμάτων και την κορύφωση της πανδημίας και της μετάλλαξης «Ο» τις επόμενες εβδομάδες.

Σε αυτές τις συνθήκες περιμέναμε η κυβέρνηση με μεγαλύτερη υπευθυνότητα να πάρει έστω κάποια παραπάνω μέτρα για να προστατευθεί η υγεία των παιδιών μας, για να μπορέσουν να κρατηθούν τα σχολεία ανοιχτά.

Ωστόσο με οργή διαπιστώνουμε ότι για μια ακόμα φορά αρνείται πεισματικά να υλοποιήσει έστω και στοιχειωδώς τα αιτήματα για ανοιχτά και ασφαλή σχολεία που εδώ και 2 χρόνια διεκδικούν όλοι οι φορείς των γονιών, των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Τα σχολεία ανοίγουν:

Χωρίς μείωση των μαθητών ανά τμήμα, που μετά τις συγχωνεύσεις που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο τρίμηνο φτάνουν σε πολλές περιπτώσεις τους 27 και 28 μαθητές μέσα στην τάξη!

Χωρίς μέτρα εξασφάλισης Μέσων Ατομικής Προστασίας ιδιαίτερα μετά την απόφαση για αντικατάσταση των πάνινων μασκών με διπλές χειρουργικές, ΚΝ95 ή FFP2.

Χωρίς την εξασφάλιση του απαραίτητου προσωπικού καθαριότητας σε πολλά σχολεία ακόμα και τώρα.

Χωρίς την εξασφάλιση δωρεάν rapid και PCR test.

Χωρίς προσλήψεις εκπαιδευτικών ώστε να καλυφθούν τα κενά που ήδη υπάρχουν και θα προκύψουν από τη νόσηση δασκάλων και καθηγητών.

Χωρίς ενισχυτική διδασκαλία και αναδιαμόρφωση της διδακτέας ύλης όλων των τάξεων για την αντιμετώπιση των μαθησιακών κενών που γιγαντώνονται τα τελευταία δύο χρόνια.

Χωρίς μέριμνα για ψυχολογική υποστήριξη των μαθητών και των οικογενειών τους.

Πιστεύουμε ότι το πρωτόκολλο που συνεχίζει να διατηρεί το απαράδεκτο 50% +1 για να κλείσει ένα τμήμα, καθώς και ο εμπαιγμός της 5θήμερης καραντίνας, που θα οδηγεί τους νοσούντες μαθητές και εκπαιδευτικούς να προσέρχονται κανονικά στα σχολεία μαζί με τα self-test, που σε πολλές περιπτώσεις δε γίνονται και δε δηλώνονται με τον σωστό τρόπο, θα εκτινάξουν τα κρούσματα. Η υπέρ-μεταδοτικότητα της Ο αποκαλύπτει πως αν μια μέρα έχεις ένα περιστατικό έχεις σχεδόν καθολική διασπορά μέσα σε 4 μέρες. Αναρωτιόμαστε με ποια λογική δεν αλλάζει το πρωτόκολλο για το στα πόσα κρούσματα κλείνουν τμήματα…

Την ίδια στιγμή μέσα σε αυτές τις εκρηκτικές συνθήκες που κρίνεται η ίδια υγεία όλων μας, υλοποιείται η τράπεζα θεμάτων και η ελάχιστη βάση εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για την Γ΄ Λυκείου όπου οι μαθητές βιώνουν έναν άνισο ανταγωνισμό μετά από δυο χρόνια τηλεκπαίδευσης που δημιούργησαν τραγικά μαθησιακά κενά. Εξωφρενικό είναι και το ενδεχόμενο διενέργειας πανελλαδικών εξετάσεων τύπου PISA σε ΣΤ΄ Δημοτικού και Γ΄ Γυμνασίου.

Βασικό ζήτημα για μας είναι η εξασφάλιση όλων των απαραίτητων όρων για να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια. Για αυτό δεν κάνουμε πίσω ούτε ένα βήμα στα δίκαια αιτήματά μας:

 • Να ληφθούν μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις, να καταγραφούν και να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες αίθουσες με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ, των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης και των Δήμων. Να ανακληθούν άμεσα όλες οι συγχωνεύσεις τμημάτων.
 • Να ενισχυθεί το προσωπικό καθαριότητας των σχολείων με μόνιμες προσλήψεις, ώστε να είναι επαρκές για την πλήρη κάλυψη των αναγκών καθαριότητας.
 • Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών για τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων και την παροχή, δωρεάν, όλων των μέσων αυξημένης ατομικής προστασίας (π.χ. μάσκες ΚΝ95) σε όλο το προσωπικό στα σχολεία.
 • Να καλυφθούν όλα τα κενά σε εκπαιδευτικούς με ευθύνη του ΥΠΑΙΘ και να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις, ώστε να καλύπτονται άμεσα τα κενά των εκπαιδευτικών που νοσούν ή βγαίνουν σε άδεια για λόγους υγείας.
 • Δωρεάν μοριακά και rapid τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ.
 • Μέτρα για τακτικά και ασφαλή δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες, προσθήκη επιπλέον δρομολογίων για να καλυφθούν οι ανάγκες στις μεταφορές των μαθητών.
 • Κατάργηση της Τράπεζας Θεμάτων και της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής.
 • Εκπαιδευτικά και παιδαγωγικά μέτρα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας σε μαθησιακό και ψυχοκοινωνικό επίπεδο. Γενίκευση των προγραμμάτων Ενισχυτικής Διδασκαλίας, Πρόσθετης Διδακτικής Στήριξης και διάθεση όλων των αναγκαίων ωρών σε φροντιστηριακά μαθήματα.
 • Προσλήψεις σε όλες τις ειδικότητες του Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού. Κάλυψη όλων των κενών σε Παράλληλη Στήριξη, Τμήματα Ένταξης και Ειδικά Σχολεία. Δημιουργία νέων τμημάτων ένταξης. Πλήρης διεπιστημονική στελέχωση των ΚΕΔΑΣΥ. Αναπροσαρμογή της σχολικής ύλης.
 • Άδεια ειδικού σκοπού σε όλους τους γονείς για όλο το χρονικό διάστημα που νοσούν τα παιδιά τους με πλήρεις αποδοχές.
 • Ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας υγείας. Δωρεάν προγράμματα προληπτικών εξετάσεων για όλους και ιατρικών εξετάσεων για όσους νόσησαν.

Καλούμε όλες τις Ενώσεις του νησιού μαζί με τους συλλόγους γονέων και τους εκπαιδευτικούς να οργανώσουν παρεμβάσεις στους αρμόδιους φορείς για τη διεκδίκηση των παραπάνω αιτημάτων και να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στην κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 11 του Γενάρη στις 13:30μμ στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης».

(φωτογραφία Intime)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια