Στους δρόμους οι μουσικοί της Κρήτης - Διαμαρτύρονται για την απαγόρευση της μουσικής

Κρήτη
Στους δρόμους οι μουσικοί της Κρήτης - Διαμαρτύρονται για την απαγόρευση της μουσικής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί πανελλαδική κινητοποίηση, προκειμένου καλλιτέχνες και μουσικοί να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι μένουν χωρίς δουλειά - Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, στις 11 το πρωί, και στη Δημοτική Αγορά των Χανίων, στις 12 το μεσημέρι

«Αναβρασμός» επικρατεί στον χώρο της μουσικής, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τη μουσική στην εστίαση και τη διασκέδαση στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της διασποράς του κορωνοϊού. Επαγγελματίες του χώρου ζητούν να ληφθούν άμεσα μέτρα, προκειμένου να ανακουφιστούν όσοι θα πληγούν από τα νέα μέτρα.

Άλλωστε, μεθαύριο Δευτέρα 10 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί πανελλαδική κινητοποίηση, προκειμένου καλλιτέχνες και μουσικοί να διαμαρτυρηθούν για το γεγονός ότι μένουν χωρίς δουλειά. Κινητοποιήσεις θα πραγματοποιηθούν και στην Κρήτη και συγκεκριμένα στην πλατεία Ελευθερίας στο Ηράκλειο, στις 11 το πρωί, και στη Δημοτική Αγορά των Χανίων, στις 12 το μεσημέρι.

Παρέμβαση Βαρβάκη 

Την ίδια στιγμή, σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την απαγόρευση της μουσικής προχώρησαν οι βουλευτές Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, καταθέτοντας αναφορά προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού το ψήφισμα διαμαρτυρίας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου - Παράρτημα Κρήτης, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου Σωκράτη Βαρδάκη.

Στο σχετικό ψήφισμα, οι μουσικοί εκφράζουν την έντονη διαμαρτυρία τους, καθώς, όπως υποστηρίζουν, για μια ακόμη φορά ο κλάδος τους θυσιάζεται στο όνομα του περιορισμού της πανδημίας, χωρίς ωστόσο να υπάρξει μέριμνα για την αντίστοιχη στήριξη. Γι’ αυτό και αιτούνται:

Δωρεάν rapid tests σε όλους τους εργασιακούς-συναυλιακούς χώρους, με ευθύνη της κυβέρνησης. Δωρεάν χορήγηση, σε όλους, των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας. Να μη βαρύνει το κόστος της επιδημιολογικής επιτήρησης τους εργαζόμενους. Ενίσχυση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, άμεση επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων. Να δοθεί επιτέλους η αποζημίωση ειδικού σκοπού για όλους τους μήνες, από τον Αύγουστο μέχρι σήμερα, και για όσο συνεχίζεται ο περιορισμός της εργασίας τους.

Να σταματήσει ο απαράδεκτος αποκλεισμός όσων μουσικών εγγράφηκαν στο μητρώο καλλιτεχνών εκπρόθεσμα. Να δοθούν άμεσα τα δώρα Χριστουγέννων του 2020 και του 2021, καθώς και το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας, που δικαιούνται από τα ένσημα των επιδοτήσεων.

Να υπολογιστούν τα ένσημα από την επιδότηση του 2021 μέσω του “ΕΡΓΑΝΗ”, για να μπορούν να πάρουν επιδότηση ανεργίας μετά τις απολύσεις του Ιανουαρίου και να διορθωθούν τα λάθη σε ΚΑΔ και ένσημα, σε σχέση με το εποχικό βοήθημα.

Να ενταχθούν στα μέτρα στήριξης και οι μουσικοί που δουλεύουν με μπλοκάκι και οι μικροί επαγγελματίες, με εισοδηματικά κριτήρια. Να αποζημιωθούν όλοι οι μουσικοί σε περίπτωση ακύρωσης ή αναβολής παράστασης. Να αποζημιωθούν οι μουσικοί που δεν μπορούν να εργαστούν λόγω νόσησης από COVID-19.

Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς να εξετάσουν τα αιτήματα των μουσικών και να τους ενημερώσουν για τις ενέργειες στις οποίες πρόκειται να προβούν.

Συμπαράσταση από το ΕΚΗ 

Το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου συμπαραστέκεται στους μουσικούς, οι οποίοι θα βγουν για μία ακόμα φορά στους δρόμους, αντιδρώντας για τις αποφάσεις της κυβέρνησης, που τους αφήνει ξεκρέμαστους και χωρίς καμία προοπτική εισοδήματος και επιβίωσης για τουλάχιστον ένα μήνα ακόμα, έχοντας ήδη προηγηθεί πέντε μήνες, με τον κλάδο να υπολειτουργεί και χωρίς καμία μέριμνα από το κράτος για τους μουσικούς.

Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας μέτρα κατά του κορωνοϊού, δεν επιτρέπει στους μουσικούς να εργαστούν, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει υποστηρικτικά μέτρα για τον κλάδο.

Το ΕΚΗ ζητάει από την κυβέρνηση: Να ενταχθούν στην αναστολή όλοι οι ΚΑΔ και όλοι οι κωδικοί ειδικοτήτων που αφορούν τον κλάδο.

Να σταματήσει ο αυθαίρετος διαχωρισμός σε κλάδους που κλείνουν με κυβερνητική απόφαση και σε κλάδους που κλείνουν χωρίς απόφαση λόγω έξαρσης των κρουσμάτων.

Να ενταχθούν άμεσα στο Μητρώο όλοι οι συνάδελφοι που έχουν τις προϋποθέσεις που η ίδια η κυβέρνηση όρισε και που αποκλείστηκαν λόγω προθεσμίας. Να εξασφαλιστεί το εισόδημα και η επιβίωση για το σύνολο των μουσικών. Αποζημίωση από τον ΟΑΕΔ σε περίπτωση νόσησης σε όλο το διάστημα της καραντίνας. Επίλυση όλων των ζητημάτων και λαθών σε ΚΑΔ των ενσήμων για το Εποχικό Επίδομα του ΟΑΕΔ.

Το ΕΚΗ συμπαραστέκεται στον δίκαιο αγώνα των μουσικών όλης της χώρας, οι οποίοι την ερχόμενη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 (σ.σ. μεθαύριο) θα προχωρήσουν σε πανελλαδική καλλιτεχνική κινητοποίηση.

Καλλιτεχνική διαμαρτυρία στα Χανιά 

Μεθαύριο Δευτέρα 10 Ιανουαρίου και σύμφωνα με την απόφαση της ΠΟΘΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος-Ακροάματος), βασικό μέλος της οποίας είναι ο ΠΜΣ, θα λάβει χώρα πανελλαδική καλλιτεχνική κινητοποίηση. Στα Χανιά, την ίδια μέρα φυσικά (10 Ιανουαρίου), θα πραγματοποιηθεί μπροστά στην Αγορά Χανίων, στις 12 μ.

Θα λάβουν μέρος (εκτός από τους μουσικούς-τραγουδιστές) και καλλιτέχνες από όλον τον καλλιτεχνικό κόσμο, δηλαδή ηθοποιοί, εικαστικοί, τεχνικοί ήχου-εικόνας, φωτογράφοι, σκηνοθέτες κ.λπ. Θα υπάρξει και μουσικό-τραγουδιστικό μέρος. Οι μουσικοί θα λάβουν μέρος με τα όργανά τους, παίζοντας συμβολικά κάποια κομμάτια.

Στην κινητοποίηση των Χανίων, μαζί με τα καλλιτεχνικά σωματεία θα παρευρίσκονται υποστηρικτικά τα Σωματεία Επισιτισμού Χανίων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Όπως αναφέρει το Παράρτημα Χανίων, διαμαρτύρεται «για τον εμπαιγμό χιλιάδων συναδέλφων μας, που μένουν ξεκρέμαστοι και χωρίς καμία προοπτική εισοδήματος και επιβίωσης για τουλάχιστον ένα μήνα και ενώ έχουν προηγηθεί πέντε μήνες, με τους χώρους μας να υπολειτουργούν και χωρίς καμία μέριμνα από το κράτος για τους μουσικούς».

Φωτογραφία αρχείου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News