Άγιος Νικόλαος: Μόνος με αντίπαλο τη φθορά του χρόνου ο φάρος Αφορεσμένου

Κρήτη
Άγιος Νικόλαος: Μόνος με αντίπαλο τη φθορά του χρόνου ο φάρος Αφορεσμένου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο ακρωτήρι του βόρειου Μιραμπέλλου, αργοσβήνει ο φάρος του Αφορεσμένου που κοντεύει να γίνει ένας σωρός από χαλάσματα παλεύοντας με τον χρόνο και την αλμύρα

Ο φάρος του Αγίου Ιωάννη γνωστού ως Αφορεσμένου, πάνω από το χωριό Βρουχάς της Ελούντας διαλύεται μέρα με τη μέρα σε μία μάχη με το χρόνο.

Μπορεί ο Δήμος Αγίου Νικολάου να έχει κάνει πολλές προσπάθειες για να σωθεί το στολίδι με την σπάνια αρχιτεκτονική, ενώ, μάλιστα, υπάρχει και χρηματοδότηση των εργασιών από εργοδότη, ωστόσο, μέχρι να δοθεί από την πολιτεία το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης, το μνημείο κινδυνεύει να καταστραφεί ολοσχερώς.  

Το άνοιγμα του δρόμου για τις διαδικασίες αναστύλωσης του μνημείου, φαίνεται να ... «κολλάει» στα γρανάζια της γραφειοκρατίας,  με την κατάσταση να είναι πλέον οριακή ενόψει και του χειμώνα.  Ακόμα κι όταν σε όλο το νησί επικρατεί άπνοια και γαλήνη, σε εκείνο το σημείο ο άνεμος φυσάει μανιασμένα. 

Έτσι, στο ακρωτήρι του βόρειου Μιραμπέλλου, εκεί όπου σύμφωνα με την παράδοση, θάφτηκε ο Καϊάφας, αυτός που σταύρωσε τον Χριστό και η θάλασσα στο σημείο αυτό δεν ηρέμησε ποτέ, αργοσβήνει ο φάρος του Αφορεσμένου που κοντεύει να γίνει ένας σωρός από χαλάσματα παλεύοντας με τον χρόνο και την αλμύρα.

Ο φάρος του Αγίου Ιωάννη ή όπως ευρέως είναι γνωστός του Αφορεσμένου κατασκευάστηκε το 1864 και κάποτε εξέπεμπε φως για τα διερχόμενα πλοία. Σήμερα, αν και προστατεύεται από τον νόμο περί Αρχαιοτήτων και εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς, δυστυχώς είναι πλήρως εγκαταλελειμμένος. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News