Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για 4 δήμους σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο - Πώς εξελίσσεται η διαδικασία (βίντεο)

Κρήτη
Κτηματολόγιο: Τελευταία ευκαιρία για 4 δήμους σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο - Πώς εξελίσσεται η διαδικασία (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μειωμένο παραμένει το ενδιαφέρον των πολιτών στη διαδικασία κτηματογράφησης - Πότε εκπνέει η προθεσμία

Μειωμένο παραμένει το ενδιαφέρον των πολιτών στη διαδικασία της κτηματογράφησης, η οποία αφορά 700.000 ιδιοκτησιακά δικαιώματα στους δήμους Χερσονήσου, Μαλεβιζίου και στο υπόλοιπο περιοχών του Δήμου Ηρακλείου.

Παρά το γεγονός ότι η σχετική προθεσμία λήγει στις 22 Φεβρουαρίου, ένας πολύ μικρός αριθμός δημοτών προσέρχεται στο γραφείο της εταιρείας που δέχεται δηλώσεις στο 1ο χιλιόμετρο Ηρακλείου – Μοιρών στην περιοχή του Εσταυρωμένου. 

Λίγες μάλιστα μέρες πριν την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας, και με τον φόβο να σχηματιστούν ουρές ταλαιπωρίας, σχετικό κάλεσμα προς τους δημότες προκειμένου να σπεύσουν άμεσα να διεκπεραιώσουν την υποχρέωση αυτή, απευθύνουν οι δήμαρχοι Χερσονήσου και Μαλεβιζίου.

Παράλληλα, συμβουλές προς τους πολίτες προκειμένου να είναι προσεκτικοί στη συμπλήρωση των στοιχείων που αφορά κυρίως τις σωστές συντεταγμένες των ακινήτων τους, δίνουν οι ειδικοί.

Ακολουθεί εκτενές ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Γεωργίας Μακάκη, το οποίο προβλήθηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV: 

Καθυστερήσεις και στο Ρέθυμνο

Με αργούς ρυθμούς προχωρά και στο Ρέθυμνο η διαδικασία της κτηματογράφησης ακινήτων. 

Το Ρέθυμνο, συγκαταλέγεται στις ελάχιστες περιοχές της Ελλάδας που από την πρώτη στιγμή η συλλογή των κτηματογραφικών δηλώσεων κυμαίνονταν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, με τους παράγοντες της τοπικής αγοράς, να καλούν τους ιδιοκτήτες γης να σπεύσουν να δηλώσουν τις περιουσίες στο κτηματολόγιο πριν την λήξη της προθεσμίας.   

Αρχικά δεν ξεπερνούσε το 5%, ενώ στην συνέχεια η συμμετοχή στην διαδικασία κυμάνθηκε από 15% έως και 20%, κάτι το οποίο αναπόφευκτα θα φέρει νέα παράταση. 

Για τον δήμο Ρεθύμνου ωστόσο, η συλλογή των κτηματογραφικών δηλώσεων αφορά μόνο σε 32 περιοχές του «Καλλικρατικού» δήμου, καθώς οι υπόλοιπες έχουν ήδη κτηματογραφηθεί. 

Πρόκειται για τις περιοχές: Αμνάτο, Αρχαία Ελεύθερνα, Ελευθέρνα, Έρφους, Κυριάννα, Μέση, Παγκαλοχώρι, Πηγή, Πρίνο, Σκουλούφια,  Χαμαλεύρι, Χάρκια, Βιλανδρέδο, Κάτω Πόρο, Μυριοκέφαλα, Αγίο Κωνσταντίνο, Άνω Βαλσαμονέρο, Γωνιά, Ζουρίδι, Καλονύκτι, Κάτω Βαλσαμονέρο, Μαλάκι, Μούντρος, Ρούστικα, Σαϊτούρες,  Φραντζεσκιανά Μετόχια, Γουλεδιανά, Καρέ, Κάστελλο, Κούμους, Όρος και Σελλί. 

Οι συνέπειες για όσους αμελήσουν την όλη διαδικασία

Όσοι πάντως ιδιοκτήτες αμελήσουν την κτηματογράφηση της περιουσίας τους, δεν μπορούν να προχωρήσουν σε αγοραπωλησία, μεταβίβαση, γονική παροχή και έκδοση οικοδομικής άδειας.

Και αυτό, επειδή με το νέο καθεστώς, σε κάθε συμβόλαιο αλλά και στην άδεια οικοδομής απαραιτήτως πρέπει να επισυνάπτεται στο συμβόλαιο και το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης στο Κτηματολόγιο.

Το υπ’ αριθμόν ένα έγγραφο που χρειάζεται κάθε ιδιοκτήτης είναι το τοπογραφικό διάγραμμα της περιουσίας τους, ώστε είτε μόνος του ηλεκτρονικά, είτε με την βοήθεια των ειδικών στα κτηματογραφικά γραφεία να δηλώσει τα ακίνητά του. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News