Στο ΠΑΓΝΗ η πρώτη «ύποπτη» νοσηλεία «Όμικρον» στην Κρήτη - Σοκ από τον επταπλασιασμό των κρουσμάτων στο νησί

Κρήτη
Στο ΠΑΓΝΗ η πρώτη «ύποπτη» νοσηλεία «Όμικρον» στην Κρήτη - Σοκ από τον επταπλασιασμό των κρουσμάτων στο νησί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναλυτικός πίνακας με την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων στην Κρήτη – 370 κρούσματα στις 21 Δεκεμβρίου, 2.338 στις 3 Ιανουαρίου

Γεγονός είναι για το ΠΑΓΝΗ και ίσως για όλη την Κρήτη η πρώτη «ύποπτη» νοσηλεία με την μετάλλαξη «Όμικρον», όπως αποκάλυψε στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» στη ΚΡΗΤΗ TV, ο καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων και διευθυντής στη παθολογική κλινική του ΠΑΓΝΗ, Διαμαντής Κοφτερίδης.

Μάλιστα ο κ. Κοφτερίδης τόνισε ότι τα χαρακτηριστικά της νοσηλείας είναι πιο ήπια σε σχέση με την «Δέλτα», με το εν λόγω ασθενή να είναι εμβολιασμένος και με υπό έλεγχο κλινική εικόνα.

«Αυτό είναι χαρακτηριστικό της Όμικρον, ότι μπορεί να διαφύγει από το ανοσοποιητικό σύστημα, μπορεί να ξεφύγει και να κάνει νόσηση, αλλά ηπιότερη. Κάτι αντίστοιχο φαίνεται να ισχύει και για την νοσηλεία, με βάση την βιβλιογραφία».

Παράλληλα, όπως τονίζει ο κ. Κοφτερίδης, για την ώρα δεν υπάρχει αύξηση νοσηλειών Covid στο ΠΑΓΝΗ, οι οποίες παραμένουν σταθερά στους 20-25 ασθενείς για την κλινική Covid.

Την ίδια ώρα σε όλα τα νοσοκομεία της Κρήτης εξακολουθούν οι νοσηλευόμενοι να αφορούν την μετάλλαξη «Δέλτα» κάτι που αποτυπώνεται καθολικά και στους διασωληνωμένους που μέχρι χθες, Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, κατέγραφαν μείωση στο νησί.

Στην Κρήτη η επιθετική μορφή της όμικρον όσον αφορά την πανδημία άρχισε να αποτυπώνεται στην επιδημιολογική εικόνα του νησιού από τις 21 Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα 4 μέρες πριν τα Χριστούγεννα το νησί κατέγραφε 370 μολύνσεις για να φτάσουμε στην παραμονή της πρωτοχρονιάς που οι μολύνσεις ξεπέρασαν το φράγμα τον 1.000 και βεβαίως την 3η Ιανουαρίου, που οι μολύνσεις που ανακοινώθηκαν στην Κρήτη ήταν 2.338.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην εκπομπή «Ώρα Αιχμής» της ΚΡΗΤΗ TV, από τις 21 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου οι μολύνσεις επταπλασιάστηκαν με την κύρια εκθετική μορφή της καμπύλης να εκτινάσσεται από τις 27 Δεκεμβρίου μέχρι και σήμερα. Μάλιστα στην υπόλοιπή Ελλάδα και κυρίως στην Αττική αυτό χρονικά τοποθετήθηκε μια εβδομάδα νωρίτερα από ότι στην Κρήτη.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι από τις 21 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 3 Ιανουαρίου στην Κρήτη είχαν ανακοινωθεί 13.022 μολύνσεις. Μάλιστα αυτό αποτυπώθηκε και στην κάθε περιφερειακή ενότητα ξεχωριστά, με το Ηράκλειο την τελευταία μέρα του χρόνου μέχρι και σήμερα να βρίσκεται σχεδόν καθημερινά πάνω από τις 1.000 μολύνσεις.

Ανάλογη η εικόνα και στα Χανιά, το Ρέθυμνο και το Λασίθι όσον αφορά τις καμπύλες των μολύνσεων ανά περιφερειακή ενότητα.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Γιώργο Σουρβίνο, η «Όμικρον» ανιχνεύτηκε αρχικά στα Χανιά και την Σητεία όμως μετά το Ηράκλειο πήρε τα «ηνία» της μετάλλαξης στην Κρήτη.

Όπως ανέφερε, υπάρχει μια προτίμηση της μετάλλαξης στα αστικά κέντρα, ενώ η εορταστική περίοδος ευνόησε στο μέγιστο την διάδοση της με την συνάθροιση και τα οικογενειακά τραπέζια.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News