Ηράκλειο: Το έθιμο της «βαρέλας» αναβιώνει στο κέντρο της πόλης (εικόνες)

Κρήτη
Ηράκλειο: Το έθιμο της «βαρέλας» αναβιώνει στο κέντρο της πόλης (εικόνες)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το έθιμο της «βαρέλας» είναι η τοποθέτηση ενός τροχονόμου σε βάθρο το οποίο μοιάζει με βαρέλι προκειμένου να ρυθμίζει την κυκλοφορία

Είναι πλέον γιορτινή παράδοση η αναβίωση στο Ηράκλειο του εθίμου της «βαρέλας». Δηλαδή η τοποθέτηση ενός βάθρου που ομοιάζει σε βαρέλι (εξ ου και το όνομα) στο κεντρικότερο σημείο του Ηρακλείου, με έναν τροχονόμο μέσα να ρυθμίζει την κυκλοφορία. Πριν τοποθετηθούν φωτεινοί σηματοδότες, με αυτόν τον τρόπο ρυθμιζόταν η κυκλοφορία στους «δύσκολους» κόμβους.

Παλιότερα η «βαρέλα» στηνόταν στον «σταυρό» του κέντρου της πόλης, ωστόσο από τότε που άρχισαν οι παρεμβάσεις με την πεζοδρόμηση πρώτα των Λιονταριών και μετά της Δικαιοσύνης, αυτό δε θα είχε και πολύ νόημα. Οπότε φέτος ο τροχονόμος θα στηθεί στον κυκλικό κόμβο της πλατείας Ελευθερίας, δηλαδή στη διασταύρωση των οδών Ανεμογιάννη- πλατεία Ελευθερίας- Ξανθουδίδου- λεωφόρο Ικάρου.

Όσοι θέλουν να χαζέψουν το σκηνικό, δεν έχουν παρά να περάσουν από τον κυκλικό κόμβο, εποχούμενοι ή πεζή, μεταξύ 9 και 10:30 το πρωί.

Η δράση αυτή της Τροχαίας εντάσσεται στο πλαίσιο μιας σειράς δράσεων που έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την οδική ασφάλεια. Μεταξύ των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν σε όλη την Κρήτη, θα είναι και η διανομή ειδικών συσκευών αλκοολομέτρησης μίας χρήσης, ενημερωτικού υλικού και η παροχή συμβουλών στους οδηγούς.

(φωτογραφία: Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News