Ανασκόπηση 2021: Ο φονικός σεισμός 6 Ρίχτερ της 27ης Σεπτεμβρίου που συγκλόνισε την Κρήτη

Κρήτη
Ανασκόπηση 2021: Ο φονικός σεισμός 6 Ρίχτερ της 27ης Σεπτεμβρίου που συγκλόνισε την Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα χιλιάδες μη κατοικήσιμα κτήρια, οι οικίσκοι, η τηλεκπαίδευση και τα κακώς κείμενα

Το 2021 μάς υπενθύμισε εμπράκτως την παντοδύναμη ισχύ της φύσης, που δε γνωρίζει φραγμούς, που δεν προλαμβάνεται από καμία ανθρώπινη παρέμβαση και που, κυρίως, δεν μπορεί να ελεγχθεί από τον άνθρωπο, όσο κι αν έχουμε εξελιχθεί τεχνολογικά και επιστημονικά.

Είναι πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου και η ενδοχώρα της Κρήτης σείεται! Λίγο μετά τις 9 το πρωί, ισχυρός σεισμός κλονίζει την ενδοχώρα του Ηρακλείου. Με επίκεντρο το Αρκαλοχώρι Μινώα Πεδιάδας, ο μεγάλος σεισμός των 6 ρίχτερ αφήνει αμέσως τα σημάδια του: Ο 61χρονος Ιάκωβος Τσαγκαράκης σκοτώνεται ακαριαία κατά τη διάρκεια εργασιών στην εκκλησία του Προφήτη Ηλία στο Αρκαλοχώρι, όταν ο τρούλος εκσφενδονίστηκε κατακόρυφα από τον σεισμό και έπεσε καθ’ όμοιο τρόπο και ισχύ επάνω του. Ο άτυχος άντρας βρισκόταν την πλέον πιο ακατάλληλη στιγμή στο πιο ακατάλληλο σημείο. Η δε κρούση ήταν τόσο δυνατή, που για τον απεγκλωβισμό του Ιάκωβου Τσαγκαράκη στήθηκε ολόκληρη επιχείρηση από άντρες της ΕΜΑΚ. Μαζί του τραυματίζεται σοβαρά ένας ακόμα άντρας, ο οποίος, όμως, δε διατρέχει κίνδυνο για τη ζωή του.

Την ίδια ώρα, τρόμος έχει κατακλύσει τους πολίτες των δήμων Μινώα Πεδιάδος, Αρχανών-Αστερουσίων και των όμορων αυτών. Ο σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που έγινε αισθητός όχι μόνο σε όλη την Κρήτη, αλλά και σε γειτονικά νησιά. Τη στιγμή του σεισμού, εκατοντάδες άνθρωποι βγαίνουν έντρομοι έξω από τα σπίτια τους. Οι δρόμοι μπλοκάρουν, γιατί οι οδηγοί αισθάνθηκαν μαζί με πεζούς τον σεισμό. Άλλοι τρέχουν, άλλοι φωνάζουν και όλοι με δέος γίνονται μάρτυρες τού πιο ισχυρού σεισμού στο νησί μας των τελευταίων δεκαετιών.

Ένα βουητό αντηχεί απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού. Δεν είναι μόνο οι φωνές, τα ουρλιαχτά, και τα κλάματα των ανθρώπων, είναι ο ίδιος ο σεισμός! Φόβος και τρόμος πλανάται στον αέρα.

Ο σεισμός σταμάτησε... Και τα δευτερόλεπτα αποκτούν άλλη διάρκεια. Αρχίζει ο απολογισμός...

Μα οι σεισμοί δε σταμάτησαν. Ακολούθησαν εκατοντάδες μετασεισμοί, έμπρακτη υπενθύμιση εκείνου που συνέβη το πρωινό της 27ης Σεπτεμβρίου. Η είδηση του σεισμού και των συνεπειών αυτού γίνεται αμέσως γνωστή σε όλη τη χώρα, αλλά και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Και για τις ημέρες που θα έρθουν θα αποτελεί σε όλη τη χώρα - και κυρίως στο νησί μας - το πρώτο θέμα.

Τι λένε οι αριθμοί

Πράγματι, δε θα ξεχάσουμε γρήγορα τον σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου, όπως ούτε και τους “σεισμογενείς” μήνες που προηγήθηκαν και ακολούθησαν της ημέρας αυτής. Φυσικά, οι συμπολίτες μας, εκείνοι που επλήγησαν περισσότερο, που είδαν τους κόπους μιας ζωής να σκορπούν σαν τραπουλόχαρτα σε διάστημα μερικών δευτερολέπτων, είναι και αυτοί που θα θυμούνται μια για πάντα τον μεγάλο σεισμό, αλλά και την αλλεπάλληλη σεισμική δραστηριότητα, η οποία, όπως ταυτοποιούν και οι αριθμοί, ήταν διαρκής και αναλόγως ισχυρή.

Στην Κρήτη, το 2020 μετρούσε μόλις 73 σεισμούς άνω των 3,5 ρίχτερ, εκ των οποίων οι 21 ήταν πάνω από 4 ρίχτερ και οι 3 άνω των 5. Για το 2021 καταγράφηκαν στο νησί μας 140 σεισμοί άνω των 3,5 ρίχτερ, εκ των οποίων οι 34 ήταν πάνω από 4 ρίχτερ και οι 3 άνω των 5. Συνολικά, στην Κρήτη το 2021 έλαβαν χώρα 2.493 σεισμοί άνω των 2 ρίχτερ (στον συγκεκριμένο γεωγραφικό προσδιορισμό).

Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα καταγράφηκαν συνολικά 5.000 σεισμοί άνω των 2 ρίχτερ (στον συγκεκριμένο γεωγραφικό προσδιορισμό).

Απολογισμός-έλεγχοι  Μη κατοικήσιμα χιλιάδες κτήρια

Ο μεγάλος σεισμός των 6 ρίχτερ στοίχισε τη ζωή ενός ανθρώπου και προκάλεσε σωματικά τραύματα σε δεκάδες άλλους, γεγονότα που γνωστοποιούνταν με το πέρας των ημερών, κατά τη διάρκεια των οποίων η μετασεισμική δραστηριότητα ήταν εντονότατη. Η δε υλική καταστροφή τεράστια!

Μέχρι τις 7 Οκτωβρίου είχαν διενεργηθεί πρωτοβάθμιες «αυτοψίες σε 9.327 κτήρια», από περίπου 120 απεσταλμένους μηχανικούς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, όπως ανέφερε στις 8 του ίδιου μήνα ο αρμόδιος υφυπουργός Γιώργος Καραγιάννης από το βήμα της Βουλής. Από τα 9.327 κτήρια που ελέγχθηκαν στις πληγείσες περιοχές, τα 4.122 χαρακτηρίστηκαν ως «κατοικήσιμα» και τα υπόλοιπα 5.205 ως «μη κατοικήσιμα».

Μηνύματα συμπαράστασης - Πολιτικοί αρχηγοί στις πληγείσες περιοχές

Την επόμενη ημέρα του μεγάλου σεισμού, κατέφτασε στο νησί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε να κάνει επισκόπηση της κατάστασης “ιδίοις όμμασι”, να συλλυπηθεί την οικογένεια του άτυχου Ιάκωβου Τσαγκαράκη και, βέβαια, να ανακοινώσει τα μέτρα στήριξης προς τους πληγέντες. «Είμαστε εδώ να βοηθήσουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός από το Χουδέτσι, τονίζοντας στη συνέχεια ότι «είχαμε πει επί τη ευκαιρία με τους αρμόδιους υπουργούς που βρέθηκαν το Αρκαλοχώρι να κάνουμε επισκόπηση της κατάστασης που επικρατεί και να πάρουμε άμεσα μέτρα».

Από την πρώτη στιγμή, πέρα από το κύμα συμπαράστασης των τοπικών φορέων και συμπολιτών, κρατικοί πολιτικοί επισκέπτονταν τις πληγείσες περιοχές, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα συμπαράστασης. Από την πρώτη μέρα βουλευτές Ηρακλείου όλων των κομμάτων επισκέφτηκαν το Εκθεσιακό Κέντρο στο Αρκαλοχώρι, ώστε να συμπαρασταθούν στους σεισμοπαθείς.

Στις 13 Οκτωβρίου έφτασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι πρέπει να αναπτυχθεί ένα ολιστικό σχέδιο αποκατάστασης των ζημιών, τονίζοντας πως η Πολιτεία πρέπει να σκύψει, ουσιαστικά, δίπλα στους κατοίκους. Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, «πρέπει να σκύψουμε στα προβλήματα των πολιτών. Ήρθα μερικές μέρες μετά τον σεισμό γιατί τις πρώτες μέρες λίγα είναι αυτά που μπορούν να γίνουν. Ήρθα τώρα και αυτό που θα κάνουμε είναι να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να μην αφήσει την περιοχή στην τύχη της - να μη γίνει το ίδιο με το Δαμάσι που οι αποζημιώσεις δόθηκαν ένα χρόνο μετά. Θα δώσουμε μάχη για να μην ερημώσει η περιοχή».

Τις πληγείσες περιοχές είχε επισκεφτεί στις 29 Σεπτεμβρίου και η αείμνηστη Φώφη Γεννηματά, παρά την προχωρημένη δύσκολη κατάσταση της υγείας της, η οποία της στοίχισε αδόκητα τη ζωή στις 25 Οκτώβρη, αλλά δεν της στέρησε τη δύναμη και τη συμπόνια. Ερχόμενη στην Κρήτη, κανείς δε γνώριζε για το δικό της πρόβλημα, καθώς η ίδια έθεσε σε προτεραιότητα τα προβλήματα των άλλων. Από το Αρκαλοχώρι, η ίδια είχε δηλώσει μεταξύ άλλων: «Η δουλειά μας δεν τελειώνει σήμερα. Θα συνεχίσουμε όταν τα φώτα και οι προβολείς θα έχουν σβήσει και δε θα κοιτούν απ' όλη την Ελλάδα το Αρκαλοχώρι».

Επιστροφή... στην τηλεκπαίδευση - “Λαβωμένες” δεκάδες σχολικές μονάδες

Με τον σεισμό των 6 ρίχτερ, αλλά και εκείνους που ακολούθησαν, μεταξύ των κτηριακών υποδομών που υπέστησαν σοβαρές ζημιές ήταν οι σχολικές μονάδες, γεγονός που οδήγησε σε περαιτέρω προβλήματα τόσο για τους πληγέντες όσο και για τις τοπικές και κρατικές Αρχές. Γιατί τα σχολεία που επλήγησαν ήταν πολλά και η εξεύρεση λύσης κρινόταν άμεσης προτεραιότητας, μιας και τα παιδιά ήταν αναγκασμένα να διανύσουν την τρίτη συνεχόμενη χρονιά μερικής και ελλιπούς εκπαίδευσης εξαιτίας της πανδημίας. Και, φυσικά, αυτά τα παιδιά ήταν αναγκασμένα, στο φως των νέων εξελίξεων, να σταματήσουν την εκπαίδευσή τους, αφού δεν είχαν πια σχολείο για να πάνε. Η αρχική πρόταση αντιμετώπισης από την κυβέρνηση ήταν η τηλεκπαίδευση.

Όμως, εκατοντάδες από τα παιδιά των σεισμόπληκτων περιοχών δεν είχαν χάσει μόνο το σχολείο τους, αλλά και το σπίτι τους, γεγονός που καθιστούσε πρακτικά αδύνατο να παρακολουθήσουν κατ’ αυτόν τον τρόπο τα μαθήματά τους. Ως ήταν φυσικό επόμενο, ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις, με τους περισσότερους - εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς - να χαρακτηρίζουν τραγελαφική τη λύση. Ωστόσο, και υπό το βάρος των επιβαρυμένων γεγονότων, αφού πρώτα στην πλειοψηφία τους τα σχολεία των πληγεισών περιοχών έκλεισαν για πάνω από μία εβδομάδα, κατόπιν συνέχισαν με τηλεκπαίδευση, με τους πάντες να προσαρμόζονται στη νέα κατάσταση, υποδεικνύοντας μαθήματα υπομονής, προσαρμογής και δύναμης σε όλους μας. Η λύση αυτή θα κρατούσε έως ότου έλθουν οι λυόμενες κινητές αίθουσες, η οποία και ήταν η επόμενη πιο γρήγορη λύση για εκπαίδευση διά ζώσης. Για αρκετό καιρό παρέμειναν κλειστά πολλά εκ των σχολείων του νομού Ηρακλείου - μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου.

Έλεγχοι διενεργήθηκαν σε 94 σχολικά συγκροτήματα και σε συνολικά 191 κτήρια στις πληγείσες περιοχές. Από τα κτήρια αυτά, 157 κρίθηκαν κατάλληλα προς χρήση, εκ των οποίων τα 53 χρήζουν επισκευών μικρής κλίμακας, και 34 κτήρια χαρακτηρίστηκαν ακατάλληλα προς χρήση, καθώς παρουσιάζουν σημαντικές βλάβες. Περισσότερες ζημιές καταγράφηκαν στα σχολεία του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, δηλαδή τα 1ο και 2ο Δημοτικά Σχολεία Αρκαλοχωρίου, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αρκαλοχωρίου-Δημοτικό Σχολείο Θραψανού, το Γενικό Λύκειο και το Επαγγελματικό Λύκειο Αρκαλοχωρίου, καθώς και το Γυμνάσιο και το Γενικό Λύκειο Καστελίου. Από τον Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων, κλειστά παρέμειναν το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Σχολείο Αγιών Παρασκιών, το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό και το Γυμνάσιο Τεφελίου, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Μελεσών, το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό Μεταξοχωρίου και το 3ο Νηπιαγωγείο Αρχανών.

Στον Δήμο Χερσονήσου, έμειναν κλειστά το Νηπιαγωγείο Γουβών, καθώς και το Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Επισκοπής.

Στον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου έκλεισαν το Γυμνάσιο και το Λύκειο Τζερμιάδου. Κλειστά έμειναν, επίσης, σχολεία στον Δήμο Ηρακλείου, όπως το 24ο, το 31ο και το 7ο Δημοτικό Σχολείο, καθώς και το 32ο, το 43ο, το 69ο, το 17ο και το 4ο Νηπιαγωγείο, αλλά και από τον Δήμο Φαιστού το Δημοτικό Σχολείο-Νηπιαγωγείο Καμαρών και το Γ. ΕΕΕΕΚ Τυμπακίου της Δημοτικής Ενότητας Τυμπακίου-Δομή ΚΔΑΠ Τυμπακίου.

Στο μεταξύ, ειδικά κλιμάκια μηχανικών θα εξέταζαν τις κτηριακές σχολικές υποδομές, κρίνοντας αναλόγως ποια ήταν μερικώς ή ολικώς ακατάλληλα, προς επιδιόρθωση ή προς αναπόφευκτη κατεδάφιση. Υπό αυτό το πρίσμα και με το επιπλέον βάρος των πανελληνίων στις πλάτες τους, οι μαθητές της Γ’ τάξης του ΓΕ.Λ. Αρκαλοχωρίου απέστειλαν ανοιχτή επιστολή προς την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, ζητώντας αντί για την τηλεκπαίδευση να υπάρξουν άμεσες λύσεις για διά ζώσης διδασκαλία, ακόμα και κοντέινερ.

Στην επιστολή ζήτησαν από την υπουργό «την επιστροφή μας στη διά ζώσης διδασκαλία και τη μοριοδότηση των φετινών υποψηφίων του δήμου Μινώα Πεδιάδας στις πανελλαδικές εξετάσεις». Παρόμοια επιστολή απέστειλαν και οι μαθητές του ΓΕ.Λ. Μελεσσών, γράφοντας στην υπουργό Παιδείας: «Ζητάμε να αφουγκραστείτε τις αγωνίες μας και να προβείτε σε αντίστοιχη νομοθετική ρύθμιση για μοριοδότηση όλων των μαθητών της Γ' λυκείου για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2021-22, ικανοποιώντας και το με αριθμ. πρωτ. 20067/26.20.2021 αίτημα του σεισμόπληκτου Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων». Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν τον μεγάλο σεισμό των 6 ρίχτερ είχαν πραγματοποιηθεί έλεγχοι από αρμόδια κλιμάκια στις σχολικές μονάδες του Δήμου Μινώα, λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, που δημιούργησε ανησυχία σε πολίτες και τοπικούς φορείς. Τα πορίσματα έκριναν ότι δεν υπήρχε ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.

Κύμα συμπαράστασης  - “Τσουνάμι” αλληλεγγύης προς τους σεισμοπλήκτους

Την ανθρωπιά, τη συμπόνια, την καλοσύνη και την αλληλεγγύη τους εξέφρασαν για άλλη μια φορά πλήθος Ελλήνων, που με την είδηση των γεγονότων παρείχαν με κάθε δυνατό τρόπο και μέσο βοήθεια προς τους συμπολίτες σεισμοπαθείς. Παράλληλα με τα χιλιάδες μηνύματα συμπαράστασης, χιλιάδες πράγματα άρχισαν να αποστέλνονται στις πληγείσες περιοχές. Εκατοντάδες σύλλογοι, φορείς, οργανισμοί - επώνυμοι και μη - προσπάθησαν να βοηθήσουν εμπράκτως τους πληγέντες, συγκεντρώνοντας καθημερινά ήδη πρώτης ανάγκης ή πηγαίνοντας καθημερινά ως εθελοντές στις πληγείσες περιοχές. Ειδικά στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου η εθελοντική βοήθεια ήταν μεγάλη. Εκεί συγκεντρώθηκαν όλα αυτά τα πράγματα και φιλοξενήθηκαν για πολλές ημέρες αρκετοί σεισμόπληκτοι.

Η ζωή στις σκηνές - Η προσωρινή στέγαση των σεισμοπλήκτων και τα κακώς κείμενα

Εκατοντάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι μετά τον μεγάλο σεισμό. Τις ημέρες που ακολούθησαν, αρχικά, όσοι δεν κατέφυγαν σε οικεία τους πρόσωπα, έμειναν σε σκηνές που στήθηκαν έξω από το Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου και στη συνέχεια και σε άλλες κοινότητες - από στρατιώτες, αστυνομικούς και πυροσβέστες μαζί με πολίτες, φορείς και εθελοντές. Στη συνέχεια, και ενόσω άρχιζαν τα πρώτα πρωτοβρόχια, η ανάγκη καλύτερων λύσεων έγινε επιτακτικότερη. Τότε μισθώθηκαν από την Περιφέρεια και το κράτος κατοικίες, αλλά και ξενοδοχεία, ώστε να φιλοξενήσουν έστω και μερικούς από τους πληγέντες. Ωστόσο, γεγονότα και καταστάσεις έρχονταν στο φως της δημοσιότητας, με τους σεισμοπαθείς να γίνονται θύματα χρηματικής ασυδοσίας ξενοδόχων, δέκτες κακής συμπεριφοράς, αλλά και άθλιων στεγαστικών συνθηκών. Έτσι πολλοί αναζήτησαν στέγαση πληρώνοντας με δικά τους χρήματα, ενώ άλλοι επέλεξαν τη διαμονή σε σκηνή. Οι προσωρινές λύσεις, σε κάθε περίπτωση, δεν ήταν ούτε ιδανικές, αλλά ούτε και υπόδειγμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Αντίθετα, επέδειξαν ότι πολλοί θα εκμεταλλευτούν καταστάσεις εύκολου πλουτισμού, πατώντας στην αδυναμία, στην ατυχία άλλων, μη λογαριάζοντας ότι θα μπορούσαν να είναι οι ίδιοι στη θέση τους. Γιατί καταστάσεις αιδούς έλαβαν χώρα καθ’ όλη τη διάρκεια των γεγονότων. Για παράδειγμα, το κύμα αλληλεγγύης ανθρώπων από όλη τη χώρα, που απέστελλαν το ένα μετά το άλλο δέμα στους σεισμοπλήκτους, έφερε στον αντίποδα καταστάσεις πλιάτσικου, με αγνώμονες να πηγαίνουν στο Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου - όπου και μαζευόταν η πλειοψηφία των πραγμάτων - και να φορτώνουν αλλεπάλληλα τα αυτοκίνητά τους με τα δωρεάν “καλούδια”.

Οι αιτήσεις - Η άφιξη των πρώτων οικίσκων

Οι πρώτοι οικίσκοι ήρθαν στο Εκθεσιακό Κέντρο του Αρκαλοχωρίου την Κυριακή 10 Οκτωβρίου, δεκατρείς σε αριθμό, μετά από τις εργασίες ασφαλτόστρωσης και άλλων αναγκαίων υποδομών για ρεύμα και νερό, για την τοποθέτησή τους. Μέχρι και τις 2 Δεκεμβρίου, 250 περίπου σεισμόπληκτοι φιλοξενούνταν σε οικίσκους, ενώ οι αιτήσεις ήταν 320. Ωστόσο, απαιτούνταν τουλάχιστον 100 επιπλέον οικίσκοι για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών. Την ίδια ώρα, μόλις 70 οικογένειες διαμέναν σε οικίσκους σε Αρκαλοχώρι και Βόνη (58 στους οικίσκους στο Αρκαλοχώρι και 12 στη Βόνη), ενώ δεκάδες άλλες εξακολουθούσαν να βρίσκονται σε αναμονή. Είκοσι έξι οικίσκοι στήθηκαν σε Αρχοντικό, Χουμέρι, Σαμπά και Ίνι.

Η πλατφόρμα αιτήσεων

Η πλατφόρμα arogi.gov.gr τέθηκε σε λειτουργία για τους σεισμοπλήκτους του νησιού την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου και είχε προθεσμία υποβολής μέχρι και την 5η Νοεμβρίου 2021.

Αργότερα, στις 22 Οκτωβρίου και μετά από έντονες αντιδράσεις του κοινωνικού και πολιτικού συνόλου, η προθεσμία υποβολής πήρε παράταση μέχρι και τη 15η Νοεμβρίου, ενώ παράλληλα επεκτάθηκαν και οι προϋποθέσεις καταβολής αποζημιώσεων. Διαμέσου της πλατφόρμας οι σεισμοπαθείς αιτήθηκαν στεγαστική συνδρομή, αποζημίωση οικοσκευής και απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ.

Οι αποζημιώσεις  - Καταβολή στεγαστικής συνδρομής

Οι πρώτες αποζημιώσεις ξεκίνησαν να χορηγούνται από τις 8 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών 389 δικαιούχοι έλαβαν 4.242.738,81 ευρώ ως προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής, 270 δικαιούχοι 1.035.779,16 ευρώ ως αποζημίωση οικοσκευής και 35 δικαιούχοι 142.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις. Στις 18 Οκτωβρίου δόθηκε η 2η αποζημίωση: Συγκεκριμένα 324 δικαιούχοι έλαβαν 1.996.874,34 ευρώ ως προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής και 331 δικαιούχοι 992.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης σε επιχειρήσεις. Στις 12 Νοεμβρίου 818 δικαιούχοι έλαβαν 6.522.902,09 ευρώ ως προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής και 547 δικαιούχοι 1.916.548,37 ευρώ ως αποζημίωση οικοσκευής. Στις 18 Νοεμβρίου 395 δικαιούχοι έλαβαν 3.183.732 ευρώ ως προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής και 275 δικαιούχοι 984.322,27 ευρώ ως αποζημίωση οικοσκευής. Μέχρι και τη 18η Οκτωβρίου είχαν δοθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «31.257.412,65 ευρώ σε 3.384 πολίτες (μοναδιαίους ΑΦΜ), που υπέβαλαν τις αιτήσεις τους». Στις 6 Δεκεμβρίου, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε, επιπρόσθετα, ότι επεκτείνει την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των ακινήτων που έχουν πληγεί, από το ένα έτος στα τρία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News