Κρήτη: Δωρεάν μαθήματα για νέους γονείς - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ταξίδι της γονεϊκότητας

Κρήτη
Κρήτη: Δωρεάν μαθήματα για νέους γονείς - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το ταξίδι της γονεϊκότητας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μαθήματα από το Δίκτυο Μαιών Κρήτης

Ετοιμάζεστε να γίνετε γονείς και έχετε απορίες για την περίοδο της εγκυμοσύνης, έχετε άγχος για τον τοκετό, θέλετε να ενημερωθείτε σωστά για τον θηλασμό και για τις πρώτες μέρες στο σπίτι με το βρεφάκι σας;

Όλα τα παραπάνω είναι απολύτως φυσιολογικά να μας απασχολούν όταν πρόκειται να αποκτήσουμε παιδί. Όπως είναι φυσιολογικό πέρα από τις απορίες, να έχουμε και ανάμεικτα συναισθήματα αγωνίας, ενθουσιασμού, φόβου και στρες.

Οι μαίες και οι μαιευτές το γνωρίζουν πολύ καλά μέσα από την εμπειρία τους και είναι οι πλέον κατάλληλοι για να μας καθοδηγήσουν και να μας βοηθήσουν να ξεκινήσουμε το ταξίδι της γονεϊκότητας με ηρεμία, γνώση και συνειδητότητα.

Στην Κρήτη έχουμε την εξαιρετική πολυτέλεια να απολαμβάνουμε τις υπηρεσίες που προσφέρει το Δίκτυο Μαιών του νησιού, μέσα από τις δομές της πρωτοβάθμιας δημόσιας υγείας, με μια σειρά μαθημάτων που γίνονται είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά, καθώς και με το πρόγραμμα των κατ’ οίκων επισκέψεων που λειτουργεί αποκλειστικά στο νησί μας.

Το πρόγραμμα προστασίας γονεϊκότητας απευθύνεται σε μαμάδες και μπαμπάδες και γίνεται σε όλα τα κέντρα υγείας τόσο στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και στην επαρχία.

Στα μαθήματα που αφορούν τον τοκετό, τα στάδια του, τη διαχείριση του πόνου με αναπνοές και άλλες τεχνικές, τον θηλασμό, την τράπεζα μητρικού γάλακτος, την περιποίηση του νεογνού καθώς και την περίοδο της λοχείας, απευθύνονται σε όλες τις γυναίκες χωρίς καμία διάκριση, αρκεί να έχουν μπει στον 7 μήνα της κύησης.

Στα πρώτα μαθήματα οι μαίες θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε τη διαδικασία του τοκετού, τι συμβαίνει στο σώμα, ποια είναι τα στάδια και ποιες πρακτικές θα εφαρμόσετε για να βιώσετε αυτή τη φυσική διαδικασία με σεβασμό στο σώμα και την ψυχή σας.

Τα μαθήματα αφορούν και τη φάση εμπέδωσης του μωρού στον 9ο μήνα αλλά και τις τεχνικές για την ώρα του τοκετού.

Τα μαθήματα για τον θηλασμό ξεκινούν και αυτά μετά τον 7ο μήνα και βοηθούν τη μαμά αλλά και τον μπαμπά να εξοικειωθούν με τη διαδικασία, να λύσουν απορίες και να είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν πρακτικά την επιλογή τους.

Η επικοινωνία με τη μαία δεν εξαντλείτε στην περίοδο των μαθημάτων. Μετά τη γέννηση του μωρό μας, οι μαμάδες έχουν συνεχή επαφή με τις μαίες τους είτε τηλεφωνικά είτε διαδικτυακά και όσες ζουν στο Ηράκλειο έχουν τη δυνατότητα να τις επισκεφθεί κατ ΄οίκον η μαία τους και να διαχειριστούν μαζί όποια πρόκληση αντιμετωπίζουν.

Η τράπεζα μητρικού γάλακτος είναι η σωτήρια λύση για πολλές μαμάδες που οι συνθήκες της καθημερινότητας τους δεν τους επιτρέπουν να βρίσκονται μαζί με το μωρό τους συνέχεια. Με τη σωστή καθοδήγηση δίνει λύσεις και διευκολύνει όλη την οικογένεια.

Οι μαίες και οι μαιευτές επί της ουσίας είναι οι φύλακες άγγελοι των γυναικών, είναι αυτοί που έχουν την εξειδίκευση και τη γνώση να φροντίσουν τη γυναίκα σε όλες τις φάσεις της ζωής της.

(Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News