Ηράκλειο: Αφιέρωμα στους παλιούς Καστρινούς – Ταξίδι στο παρελθόν μέσα από ιστορικές φωτογραφίες

Κρήτη
Ηράκλειο: Αφιέρωμα στους παλιούς Καστρινούς – Ταξίδι στο παρελθόν μέσα από ιστορικές φωτογραφίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Από την προεκλογική επίσκεψη του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ηράκλειο το 1974 έως την επίσκεψη Κένεντι το φθινόπωρο του 1976

Αφήνει τη μνήμη του να «ξεδιπλώσει» στο «χαρτί» και να «εγκλωβίσει» στις σελίδες του μόνο μερικές από τις σπουδαίες γνωριμίες του, με ξεχωριστές προσωπικότητες αλλά και λιγότερο γνωστούς ανθρώπους, που στις προηγούμενες δεκαετίες έζησαν και σημάδεψαν την κοινωνική ζωή του Μεγάλου Κάστρου.

Αυτό το βιβλίο του γνωστού συγγραφέα Δημήτρη Ν. Θεοδοσάκη, με το φιλολογικό ψευδώνυμο “Του Κάστρου Ταχυδρόμος”, έχει μία μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα. Μας “μιλάει” για τις πολύτιμες εμπειρίες και γνωριμίες του, όσα χρόνια εργαζόταν ως ταχυδρόμος στο Ηράκλειο, δημοσιεύοντας - με τίτλο “Κρητική Πεζογραφία στο Μεγάλο Κάστρο τόμος Α’” - πολύ χαρακτηριστικές ιστορικές, αλλά και ανέκδοτες ως τώρα φωτογραφίες, με την ιστορία του κάθε προσώπου και της κάθε οικογένειας, που πέρασε από τη ζωή της πόλης, κάπου, κάποτε, αφήνοντας σημάδια!

Είναι χαρακτηριστικό το απόσπασμα από τα “λόγια του συγγραφέα” για τους κεντρικούς ήρωες ετούτης της καινούργιας έκδοσης: «Οι παλιοί Ηρακλειώτες, που ανταλλάσσανε καλημέρες αγάπης στους ζωντανούς και πολυσύχναστους δρόμους του Ηρακλείου, δεν κυκλοφορούν πια. Άλλοι έφυγαν από τη ζωή, άλλοι γέρασαν και κλείστηκαν στα σπίτια τους. Σιγά-σιγά οι μνήμες για τον βίο και την πολιτεία τους αργοσβήνουν.

Θέλοντας να ανταποδώσω αισθήματα αγάπης για το φιλόξενο Κάστρο, δημοσιεύω το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας με τίτλο “Στο Μεγάλο Κάστρο”, κάνοντας ένα αφιέρωμα στους παλιούς Καστρινούς, που έχτισαν και μεγάλωσαν την πολιτεία. Ανέβασαν τον πήχη πολύ ψηλά και κράτησαν ορθή την ψυχή της πόλης. Τιμώντας τη μνήμη τους, προσφέρω και μια γλυκύτατη παραμυθία στις γενιές τού αύριο. Επίσης, ζωντανεύω και ένα κομμάτι της ιστορίας του Μεγάλου Κάστρου».

Ξενοδοχείο Ατλαντίς, φθινόπωρο 1976. Επίσκεψη του Κένεντι στο Ηράκλειο. Προσφωνεί ο αείμνηστος Μανόλης Καρέλλης, δήμαρχος Ηρακλείου.

«Του Κάστρου Ταχυδρόμος»

Καθοριστικός ήταν ο ρόλος της δουλειάς του Δημήτρη Θεοδοσάκη. «Γνώριζα καλά τους ανθρώπους και μεγάλωνα μαζί τους. Τα παιδιά που με ρωτούσαν αν έχουν γράμματα οι γονείς τους μεγάλωσαν, σπούδασαν, έγιναν αξιωματούχοι της πόλεως, μα στο συναπάντημα ανταλλάσσαμε αγάπη και εκτίμηση όπως παλιά».

Μετά λοιπόν που αποφάσισε να παραιτηθεί και να βγει στη σύνταξη... «Για να μαθαίνω τα νέα του κόσμου που γνώρισα και αγάπησα, διάβαζα τα κοινωνικά στις εφημερίδες. Η νοσταλγία μου για εκείνο τον κόσμο με είχε συνεπάρει και αναζητούσα να βρω ένα τρόπο για να επικοινωνήσω ξανά μαζί τους, να δώσω και να πάρω. Μου ήρθε κάποια σκέψη που μου έδιδε μια λύση σε εκείνο που με απασχολούσε».

Συγκεκριμένα, σκέφτηκε να φορέσει ξανά την ταχυδρομική του στολή, όμως «σκέφτηκα πως δε θα άντεχα να ακούσω για τις τόσες απουσίες, αφού πολλοί θα είχαν πεθάνει.

Στιγμιότυπο από τη γιορτή του Σωματείου Βαρελοποιών στο Ηράκλειο, το 1953.

Η νέα σκέψη μου γκρέμισε την παλιά. Το πρόσωπό μου έγινε σκυθρωπό, ξανακρέμασα την ταχυδρομική στολή μου στην ντουλάπα και λυπημένος ανέβαλα την επίσκεψη. Άρχισα να αμφιβάλλω αν θα μπορέσω να πραγματοποιήσω αυτόν τον ευχαριστήριο αποχαιρετισμό. Κοντοσιμώνουν τα είκοσι χρόνια που έχω μπει στη σύνταξη, πολλών παλαιών τη θέση έχουν πάρει νεότεροι, που με εκείνους δε με δένει ούτε φιλία, ούτε γνωριμία και αγάπη.

Μα επειδή ποτέ δεν είναι αργά, κατά τα λόγια της παροιμίας, αποφάσισα να δώσω μια μάχη για την αλησμονιά. Έγραψα το βιβλίο που κρατάτε στα χέρια σας με ιστορίες από τους παλιούς Καστρινούς, προσφέροντάς τους ένα πνευματικό τριαντάφυλλο και ένα μεγάλο ευχαριστήριο αποχαιρετισμό τόσο για την προσφορά τους στην πόλη, όσο και για την περισσή αγάπη που μου έδωσαν.

Πολλές ευχαριστίες στους αφηγητές και σε όσους μου εμπιστεύθηκαν τις ανέκδοτες οικογενειακές τους φωτογραφίες».

Ταξίδι στο παρελθόν - Το παλιό Ηράκλειο μέσα από τον φακό

Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Θεοδοσάκη, λοιπόν, περιλαμβάνει σπουδαίες για την ιστορία και την παράδοση του Ηρακλείου φωτογραφίες, και μάλιστα ανέκδοτες. Περιεχόμενα; Εύα Γκρίμμ. Του Μαστρομήτσου το βαρελάδικο. Ο Μανόλης του Μαστρομήτσου. Χριστούγεννα στο Μεγάλο Κάστρο. Δυτικά του παλιού λιμανιού. Από την Τραπεζούντα στο Μεγάλο Κάστρο. Τραπεζούντα Παναγιά. Το Παγοποιείο του Μιστίλογλου. Η “ξανθιά γόησσα” του Μεγάλου Κάστρου. Ο Πρύτανης της φιλοξενίας. Αφηγητές.

Ξενοδοχείο Ατλαντίς, 1974. Στιγμιότυπο από την προεκλογική επίσκεψη του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ηράκλειο. Άλλη μια ιστορικής σημασίας φωτογραφία.

(Φωτογραφία Αρχείου Pexels)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News