Ηράκλειο

Ηράκλειο: Υπεγράφη σύμβαση για την ιστορική και εθνογραφική έρευνα

Δήμος Ηρακλείου, ΙΤΕ και Ακαδημία Αθηνών, υπέγραψαν σύμβαση για την ιστορική και εθνογραφική έρευνα στο Ηράκλειο του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα

Υπεγράφη σήμερα στο πλαίσιο της πολιτισμικής και τουριστικής πολιτικής του δήμου Ηρακλείου, η προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στον δήμο, την Ακαδημία Αθηνών (Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας) και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (Ινστιτούτο Πληροφορικής - Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή) με αντικείμενο την ιστορική και εθνογραφική έρευνα στο Ηράκλειο του τέλους του 19ου και των αρχών του 20ου αιώνα.  

Στόχος αυτής της τριμερούς συνεργασίας είναι η καταγραφή, αξιοποίηση και προβολή με τεχνολογίες αιχμής, της εποχής εκείνης.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του δήμου, στο Ηράκλειο των αρχών του 20ου αιώνα συντελέστηκαν πλήθος αλλαγών σε κάθε έκφανση της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτισμικής ζωής του τόπου. Στο πλαίσιο της προγραμματικής σύμβασης θα μελετηθούν όλα τα παραπάνω, όπως επίσης και η παρουσία των Μικρασιατών προσφύγων στην πόλη, καθώς και η ενσωμάτωσή τους στον ντόπιο πληθυσμό. Το Κέντρον Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών με το ειδικό επιστημονικό προσωπικό του, θα ερευνήσει και θα καταγράψει ιστορικά γεγονότα, μαρτυρίες, οπτικοακουστικό υλικό, εθνογραφικά, οικονομικά αλλά και κοινωνικά στοιχεία σχετικά με τη δομή και διάρθρωση της κοινωνίας και της οικονομίας στο Ηράκλειο του τέλους του 19ου αιώνα και της αρχής του 20ου. Στη συνέχεια, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας αναλαμβάνει την ψηφιοποίηση του υλικού που θα συγκεντρωθεί, την αναπαράσταση και μοντελοποίησητων στοιχείων της έρευνας σε συνεργασία με την Ακαδημία Αθηνών. Ο δήμος Ηρακλείου θα αναλάβει την προβολή και την διάχυση όλων των παραπάνω, με τη χρήση νέων τεχνολογιών και ειδικών εφαρμογών και τελικό αποδέκτη, τον κάτοικό και επισκέπτη της πόλης. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος μετά την υπογραφή της σύμβασης «είναι η πρώτη φορά που κορυφαία επιστημονικά ιδρύματα της χώρας, η Ακαδημία Αθηνών με το Κέντρο Ερεύνης Ελληνικής Λαογραφίας και το Ινστιτούτο Πληροφορικής - Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή συμπράττουν και μελετούν- αναδεικνύουν την νεότερη οικονομική και κοινωνική ζωή του Ηρακλείου».

Ο κ. Πλεξουσάκης από την πλευρά του, τόνισε ότι «το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΠ-ΙΤΕ), καλωσορίζει την πρωτοβουλία του δήμου Ηρακλείου που συμβάλλει στην εμπέδωση της μεταξύ μας στρατηγικής συνεργασίας. Κοινός στόχος είναι η σύμπραξή μας να αξιοποιήσει την ιστορική και εθνογραφική έρευνα που θα εκπονηθεί από το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, ώστε να διαφυλάξουμε και να διαδώσουμε την πολιτισμική κληρονομιά της πόλης μας. Το ΙΠ-ΙΤΕ θα αξιοποιήσει καινοτόμα ερευνητικά αποτελέσματα του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου Υπολογιστή για την διάχυση των αποτελεσμάτων της σύμπραξης στην κοινωνία». Τέλος, ο Ευάγγελος Καραμανές, διευθύνων του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας, επεσήμανε ότι «το Κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών χαιρετίζει την πρωτοβουλία του δήμου Ηρακλείου να συνεργαστεί με δύο επιστημονικά Ιδρύματα για την μελέτη και ανάδειξη της ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς και καλωσορίζει την εμπέδωση της μεταξύ μας στρατηγικής συνεργασίας. Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, το οποίο από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα υπηρετεί την έρευνα, μελέτη, διάσωση και αξιοποίηση της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς, έχει αναπτύξει μια μακροχρόνια σχέση συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες και την αυτοδιοίκηση. Στόχος είναι η σύμπραξη μας να αξιοποιήσει το ειδικό επιστημονικό προσωπικό και τη μακρά εμπειρία που διαθέτει το Κέντρο, για να ερευνήσει και να καταγράψει ιστορικά γεγονότα, μαρτυρίες, οπτικοακουστικό υλικό, εθνογραφικά, οικονομικά αλλά και κοινωνικά στοιχεία, σχετικά με τη δομή και διάρθρωση της κοινωνίας και της οικονομίας στο Ηράκλειο του τέλους του 19ου αιώνα και της αρχής του 20ού».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

(φωτογραφία Intime)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια