Ηράκλειο

Ηράκλειο: 21 κρούσματα σε μαθητές δημοτικού - Τί δείχνουν τα στοιχεία

Δεκαεπτά μαθητές κι ένας δάσκαλος στο Ηράκλειο βρέθηκαν το τελευταίο 24ωρο θετικοί στον νέο κορωνοϊό

Σταθερή χαρακτηρίζεται η διασπορά του νέου κορωνοϊού σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο Ηράκλειο, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχουν καταγραφεί την τελευταία εβδομαδιαία.

Ειδικότερα, δεκαεπτά κρούσματα κορωνοϊού σημειώθηκαν, σήμερα Τρίτη, 21 Δεκεμβρίου, στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Ηρακλείου. Οι νέες μολύνσεις αφορούν σε μαθητές δημοτικού, ενώ έχει καταγραφεί θετικός στον κορωνοϊό κι ένας δάσκαλος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα σχολεία, συνεχίζουν κανονικά την λειτουργία τους, καθώς για να κλείσει ένα τμήμα με βάση το πρωτόκολλο του υπουργείου Παιδείας, πρέπει να βρεθεί θετικό στον κορωνοϊό το 50%+ 1 των μαθητών.

Χαρακτηριστικό της σταθερής εικόνας κρουσμάτων που παρουσιάζουν τα σχολεία της πόλης, είναι ότι μέχρι και σήμερα δεν έχουν κλείσει τμήματα σε σύνολο 99.949 μαθητών, γεγονός που σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας αλλά και τους καθηγητές λοιμωξιολογίας αποδεικνύει ότι στα σχολεία τηρούνται όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας με ιδιαίτερη σχολαστικότητα, παράλληλα με την διενέργεια εκατομμυρίων σελφ τεστ δύο φόρες την εβδομάδα από τους μαθητές.

Ειδικότερα σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης έχουν καταγραφεί:

 • 21/12: 16 κρούσματα σε μαθητές, μολύνθηκε ένας δάσκαλος
 • 20/12: 17 κρούσματα σε μαθητές, μολύνθηκε ένας δάσκαλος
 • 16/12: 7 κρούσματα σε μαθητές, μολύνθηκε ένας δάσκαλος
 • 15/12: 14 κρούσματα σε μαθητές, μολύνθηκαν δύο δάσκαλοι
 • 14/12: 19 κρούσματα σε μαθητές, μολύνθηκε ένας δάσκαλος
 • 13/12: 28 κρούσματα σε μαθητές, μολύνθηκαν δύο δάσκαλοι

Μάλιστα, το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί σημαντικά και ο αριθμός των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών έχει εμβολιαστεί, μετά και από το «πράσινο φως» που δόθηκε από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή.

Γίνονται σχεδόν 2.000.000 τεστ την εβδομάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία ο αριθμός των τεστ που γίνονται στους μαθητές είναι διπλάσιος αριθμός από αυτόν που επιβάλλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ήτοι 2 εκατ. τεστ την εβδομάδα. Μάλιστα, υπάρχουν και κάποιοι μαθητές που έχουν εμβολιαστεί και το ποσοστό αυξάνεται, ενώ σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ τα παιδιά που νοσούν ηλικίας 4-18 ετών, σύμφωνα με την επιδημιολογική έρευνα, ότι δεν κολλούν πάντα στο σχολικό περιβάλλον.

Γονείς αρνητές κρατούν 24 παιδιά μακριά απο το σχολείο

Εικοσιτέσσερα ανήλικα παιδιά στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση Ηρακλείου, δεν έχουν παρουσιαστεί στο σχολείο απο την αρχή του φετινού σχολικού έτους μέχρι και σήμερα, με κίνδυνο να χάσουν την χρονιά, αν συνεχίσουν να κάνουν αδικαιολόγητες απουσίες. Όπως αποκαλύπτει το neakriti.gr, θύματα των γονέων τους, που είναι αρνητές του νεόυ κορωνοιού, των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και του εθνικού σχεδίου εμβολιασμού, είναι 17 παιδιά που δεν πηγαίνουν σε 10 δημοτικά σχολεία, 6 παιδιά που στερούνται την εκπαίδευση και την κοινωνικοποίησή τους σε 6 νηπιαγωγεία και ένα παιδί στο γυμνάσιο σε σχολείο της επαρχίας, μεταξύ των οποίων αρκετά αδερφάκια.

Σε πρώτο χρόνο, οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να μεταπείσουν τις 19 οικογένειες που αντιδρούν στα υφιστάμενα μέτρα προστασίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με κύριο όπλο τον διάλογο, ωστόσο, αν η προσπάθεια των δασκάλων δεν αποδώσει καρπούς, εκτός από τις άμεσες συνέπειες για τους μαθητές που θα αναγκαστούν να επαναλάβουν την τάξη, οι γονείς κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι και με τη δικαιοσύνη.

«Βρίσκόμαστε σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους διευθυντές των σχολείων και με την έναρξη των μαθημάτων, αμέσως μετά από τις διακοπές, θα διερευνήσουμε κάθε περίπτωση ξεχωριστά», τονίζει ο Διευθυντής της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου, Μανώλης Μπελαδάκης, μιλώντας στο neakriti.gr και προσθέτει: «Οι διευθυντές θα καλέσουν τους γονείς που δεν επιτρέπουν στα παιδία τους να φοιτήσουν, να εξηγήσουν τους λογούς και στις περιπτώσεις εκείνες που η απουσία είναι αδικαιολόγητη, θα επικοινωνήσουμε με τον εισαγγελέα ανηλίκων, προκειμένου να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία».

Μάλιστα ο κ. Μπελαδάκης, υπενθύμισε την πρόσφατη αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου (σ.σ. δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 10 Δεκεμβρίου), το οποίο μεταξύ άλλων υποδηλώνει και τη φιλοσοφία τόσο του υπουργείου Παιδείας όσο και του υπουργείου Δικαιοσύνης, που θεωρεί τη φοίτηση των παιδιών και το δικαίωμα στη μόρφωση ύψιστο αγαθό.

Όπως δήλωσε στο neakriti.gr, ο Διευθυντής της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Ιωάννης Καραγιαννίδης, «Τα μέτρα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα, καθώς ισχύουν για όλους. Τα παιδιά πρέπει να συμμετέχουν στη δια ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων». Όπως σημείωσε ο κ. Καραγιαννίδης, οι γονείς δείχνουν ότι καταλάβαίνουν πως τηρώντας προσεκτικά όλα τα μέτρα, σύντομα θα επιστρέψουμε στην προ πανδημίας κανονικότητα».

Αμφότεροι τονίζουν πως οι περιπώσεις των παιδιών που δεν παρακαλουθούσαν δια ζώσης μαθήματα κατά το προηγούμενο σχολικό έτος ήταν πολύ περισσότερες, γεγονός που δείχνει ότι οι γονείς έχουν αρχίσει πλέον να αντιλαμβάνονται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όλο αυτό το διάστημα το υπουργείο Παιδείας, καταγράφει τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της επικράτειας που δεν βρίσκονται γι' αυτόν τον λόγο στο σχολείο.

Η παρέμβαση της Δικαιοσύνης

Αρκετοί βέβαια γονείς - αρνητές ενδεχομένως να μην γνωρίζουν πως με την στάση τους αυτή - με το να μην στέλνουν δηλαδή τα παιδιά τους στο σχολείο αρνούμενοι να ακολουθήσουν τα μέτρα που προβλέπονται για την αντιμετώπιση διασποράς του κορωνοϊού - μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο άσκησης ποινικής δίωξης, που επισύρει ποινή φυλάκισης μέχρι και δύο έτη, χρηματική ποινή, ή και ακόμη αφαίρεση της επιμέλειας των παιδιών τους.

Σύμφωνα με τον ΓΓ Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρο Κόπτση, αν δεν τηρείται το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων, το οποίο περιλαμβάνει τα μέτρα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού, τα παιδιά που απουσιάζουν χρεώνονται αδικαιολόγητες απουσίες.

Με βάση το κανονιστικό πλαίσιο, οι διευθυντές των σχολικών μονάδων οφείλουν να ενημερώσουν τους γονείς πως είναι υποχρεωμένοι να στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Αν συνεχίσουν να παραβαίνουν τον νόμο, επεμβαίνει η δικαιοσύνη. Δηλαδή, η Διεύθυνση του κάθε σχολείου, σύμφωνα με το ισχύον πρωτόκολλο, έχει την αρμοδιότητα να ενημερώσει την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ανάλογα με το που φοιτά το εκάστοτε παιδί. Απο εκεί και ύστερα η Διεύθυνση Εκπαίδευσης με τη σειρά της, ενημερώνει, το υπουργείο Παιδείας, το οποίο είναι και εκείνο που αποφασίζει εάν ο φάκελος του παιδιού θα σταλεί στην Εισαγγελία Ανηλίκων ή όχι, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους γονείς που εμμένουν στην αρνητική τους στάση.

Υπενθυμίζεται πως από το βήμα της Βουλής, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, έχει στείλει σαφές μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να στερήσει σε ένα παιδί την εκπαίδευσή του, παρουσιάζοντας την τροπολογία με την οποία θεσπίζεται ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή, ενώ πιθανή είναι ακόμη και της αφαίρεσης της επιμέλειας, σε γονείς και κηδεμόνες ανηλίκων, οι οποίοι παραλείπουν την εγγραφή ή την εποπτεία τους ως προς τη φοίτηση. Η τροπολογία κατατέθηκε από κοινού με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα, στο νομοσχέδιο για την Εθνική Σχολή Δικαστών και ειδικότερα προβλέπει ότι: «Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται ποινή φυλάκισης μέχρι (2) έτη και χρηματική ποινή».

Το πλήθος των ενεργών μαθητών στην Κρήτης

Σύνολο μαθητών: 99.949

 • Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Κρήτης: 53.567
 • Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Κρήτης: 46.382

Ανά Περιφερειακή Ενότητα

Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση Κρήτης:

 • Ηράκλειο 26.639 μαθητές
 • Χανιά 13.592 μαθητές
 • Ρέθυμνο 7.506 μαθητές
 • Λασίθι 5.830 μαθητές

Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Κρήτης:

 • Ηράκλειο 23.131 μαθητές
 • Χανιά 11.893 μαθητές
 • Ρέθυμνο 6.383 μαθητές
 • Λασίθι 4.975 μαθητές

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια