Μαμουλάκης: Η πανδημία αδιαφάνειας συνεχίζεται και στον τουρισμό με ευθύνη της κυβέρνησης

Κρήτη
Μαμουλάκης: Η πανδημία αδιαφάνειας συνεχίζεται και στον τουρισμό με ευθύνη της κυβέρνησης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τοποθέτηση του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου Χάρη Μαμουλάκη στη Βουλή

Με κριτική που ανέδειξε τον ρουσφετολογικό και αποσπασματικό χαρακτήρα του ν/σ του Υπουργείου Τουρισμού «Πρότυποι Τουριστικοί Προορισμοί Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, Οργανισμοί Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού, Ιαματικές Πηγές Ελλάδας και άλλες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της τουριστικής ανάπτυξης», πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 20 Δεκεμβρίου η τοποθέτηση στη Βουλή του αν. Τομεάρχη Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Βουλευτή Ηρακλείου, Χάρη Μαμουλάκη.

Ο Χάρης Μαμουλάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ιδέα συγκρότησης Οργανισμών Διαχείρισης Πρότυπων Τουριστικών Προορισμών, αναδεικνύοντας τις διαφορές της φιλοσοφίας του νομοσχεδίου σε σχέση με τα πρότυπα και τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται διεθνώς, τονίζοντας: «Η διεθνής βιβλιογραφία μας λέει ότι αυτοί οι Οργανισμοί λειτουργούν ως συμβούλια διαβούλευσης της τοπικής κοινωνίας, της επιχειρηματικής κοινότητας και των τοπικών αρχών, ώστε να συνδιαμορφώνουν τη ταυτότητα του τουριστικού προορισμού.

Στην δική σας εκδοχή, τα πράγματα είναι διαφορετικά: Ο Υπουργός θα αποφασίζει για τη συγκρότηση τους και όχι η τοπική κοινωνία, οι οργανισμοί θα λαμβάνουν υπόψιν τους τα τοπικά σχέδια διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, τα οποία όμως η ΝΔ έχει παγώσει βάσει σχεδίου, ενώ θα χρηματοδοτούνται υποχρεωτικά από τα δημοτικά τέλη παρότι η απόφαση για τη συγκρότηση των σχετικών οργανισμών θα προκύπτει από τον ίδιο τον Υπουργό. Τέλος, προβλέπεται μεν και η δημιουργία τοπικών παρατηρητηρίων, για τα οποία όμως ο νόμος δεν λέει ούτε ποιες είναι οι αρμοδιότητες τους, ούτε πως θα στελεχωθούν, ούτε πως θα χρηματοδοτηθούν.».

Τόνισε επίσης ότι ολόκληρο το Μέρος Α’ του νόμου, υφίσταται για να νομοθετηθεί η δυνατότητα οι τοπικοί ΟΤΑ να προβαίνουν σε μορφές συνδιαφήμισης με τον ιδιωτικό τομέα, χωρίς όμως να προσδιορίζονται οι προδιαγραφές και η διαδικασία επιλογής, χωρίς κανόνες, χωρίς θεσμικό πλαίσιο. Γεγονός που οδηγεί σε αδιαφάνεια και, επί της ουσίας, στην επιδότηση της ιδιωτικής διαφήμισης από το δημόσιο.

Ο Χάρης Μαμουλάκης άσκησε επίσης κριτική στις διατάξεις για τις ιαματικές πηγές, καθώς και στις διαδικασίες που προβλέπονται για τη στέγαση των υπηρεσιών του Υπουργείου, διαδικασίες που δημιουργούν την εξαίρεσή του από την νομοθεσία μίσθωσης ακινήτων που ισχύει για όλους τους φορείς του δημοσίου (ν. 3130/2003) και κατέληξε: «Το παρόν σχέδιο νόμου, δυστυχώς, αποδεικνύει ότι ακόμα και σε αυτό το πεδίο άσκησης πολιτικής που θα έπρεπε και θα μπορούσε να αποτελεί πεδίο συναίνεσης και συνεννόησης ανάμεσα στα κόμματα, στο τουρισμό, η πανδημία της αδιαφάνειας συνεχίζεται!».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News