Στη Βουλή ο Μ. Φραγκάκης – Τι ανέφερε για τον ΕΝΦΙΑ και την απογραφή πληθυσμού

Κρήτη
Στη Βουλή ο Μ. Φραγκάκης – Τι ανέφερε για τον ΕΝΦΙΑ και την απογραφή πληθυσμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ των σεισμόπληκτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας μίλησε ο Δήμαρχος Μ. Φραγκάκης στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

Για την ανάγκη ψήφισης της νομοθετικής διάταξης για την απαλλαγή των ακινήτων των σεισμόπληκτων του Δήμου Μινώα Πεδιάδας από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) με συμπληρωματικές διορθώσεις, μίλησε ο Δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης, στο πλαίσιο συμμετοχής του στη σημερινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής στην οποία είχε προσκληθεί.

Ειδικότερα, ο κ. Φραγκάκης ζήτησε, σε σχέση με την απαλλαγή των σεισμόπληκτων από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2021, 2022 και 2023, να υπάρξει θεσμική πρόβλεψη ως προς τα εξής:

α. Η νομοθετική ρύθμιση να συμπεριλάβει - τουλάχιστον για το έτος 2021-2022- όχι μόνο τους ιδιοκτήτες των κόκκινων ή κίτρινων ακινήτων αλλά και αυτούς που τα ακίνητα τους έχουν χαρακτηριστεί πράσινα με ζημιές.

β. Οι πλήρεις αιτήσεις των σεισμόπληκτων που έχουν υποβληθεί έως σήμερα μέσω του arogi.gov.gr, να θεωρούνται αυτόματα και ως αιτήσεις απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ.

γ. Η ρύθμιση απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ να συμπεριλάβει, χωρίς πρόσθετες γραφειοκρατίες, και όσους εμφανίζονται σήμερα στις Δ.Ο.Υ. ως οφειλέτες λόγω μη καταβολής αυτού για το τρέχον έτος.

Ο Δήμαρχος Μινώα υπέβαλε επίσης αναλυτικό υπόμνημα στον πρόεδρο και τα μέλη της κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα ζητήματα που χρήζουν νομοθετικών παρεμβάσεων για την στήριξη των σεισμοπλήκτων του Δήμου - τα οποία είναι ήδη σε γνώση των αρμόδιων υπουργείων – και τα οποία αφορούν, μεταξύ άλλων:

  • Την ανάγκη αναθεώρησης του τιμολογίου υπολογισμού των δαπανών των εργασιών επισκευής για την αποκατάσταση των ζημιών σε κτίρια που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές και της αντίστοιχης Στεγαστικής Συνδρομής. • Την ανάγκη να ανοίξει η πλατφόρμα επιδότησης ενοικίου για τους σεισμόπληκτους της Κρήτης έτσι ώστε οι πληγέντες να μπορούν να κάνουν την αίτηση τους • Την ανάγκη να υπάρξει πρόβλεψη για εφάπαξ χορήγηση αποζημίωσης – έως το ποσό των 6.000 € - στους σεισμόπληκτους τα ακίνητα των οποίων έπαθαν μικροζημιές και δυστυχώς η γραφειοκρατία τους αναγκάζει να μείνουν εκτός κρατικής αρωγής. • Την ανάγκη εκπόνησης και χρηματοδότησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανασυγκρότησης της περιοχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.
  • Την ανάγκη ενίσχυσης των επιχειρήσεων.

Τέλος, αναφορικά με τη διαδικασία απογραφής πληθυσμού και κατοικιών, ζήτησε την προώθηση σχετικής απόφασης με την οποία θα λαμβάνεται υπόψη ως πληθυσμός αναφοράς του Δήμου Μινώα Πεδιάδας για κάθε χρήση - κατά την περίοδο 2021-2031 - αυτός του Μόνιμου Πληθυσμού της Απογραφής του 2011 και όχι αυτός που θα προκύψει από την Απογραφή του 2021, δεδομένων των προβληματικών συνθηκών απογραφής στο Δήμο.

(Φωτογραφία Αρχείου IN TIME)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News