Βαμβακάς: Σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν θα δείξουμε καμία ανοχή - Αύριο η απολογία του φαρμακοποιού

Ηράκλειο
Βαμβακάς: Σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν θα δείξουμε καμία ανοχή - Αύριο η απολογία του φαρμακοποιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο φαρμακοποιός κατηγορείται για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών και την έκδοση ψευδών ιατρικών υποθέσεων - Την Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου η απολογία του

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι έλεγχοι που θα ξεκινήσουν άμεσα, δεν θα αφήσουν οποιαδήποτε σκιά να περιστρέφεται γύρω από την ασφάλεια των πολιτών και την ορθή διεξαγωγή των rapid test στα φαρμακεία, έστειλε ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας κ. Βαμβακάς, με αφορμή την υπόθεση της σύλληψης του 59χρονου φαρμακοποιού στο Ηράκλειο, ο οποίος κατηγορείται ότι βεβαίωνε ψευδή αρνητικά ραπιντ τεστ, χωρίς να λαμβάνει επίχρισμα. Οι κυρώσεις εκτείνονται από τσουχτερά πρόστιμα μέχρι και άρση της άδειας λειτουργίας επιχειρήσεων, ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης, διευκρινίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε οποιαδήποτε αντίστοιχη  δράση.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Βαμβακά, ξεκινούν άμεσα από την  Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης από κοινού και με τους φαρμακοποιούς οι έλεγχοι σε φαρμακεία, για τη διερεύνηση πιθανών κρουσμάτων ψεύτικων αρνητικών ραπιντ τεστ.

Πρόκειται για μια τάση που υπάρχει σε όλο τον κόσμο ανέφερε ο επόπτης υγείας της Περιφέρειας Κρήτης, ο οποίος εξήγησε ότι  δύναται να κοπάσει με τους αυστηρούς ελέγχους που θα ξεκινήσουν άμεσα και που όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης υγείας, δεν θα αφήνουν οποιαδήποτε πιθανότητα κάτι τέτοιο να συμβαίνει χωρίς να ελεγχθεί και να επιβληθούν οι αντίστοιχες κυρώσεις.

Ο 59χρονος φαρμακοποιός που αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών και την έκδοση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων θα δικαστεί αύριο Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου. Ο Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς, τόνισε πως «δυστυχώς αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι πάντα υπάρχουν άνθρωποι που παραβιάζουν τα δεδομένα, όμως σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν θα δείξουμε καμία ανοχή. Είμαστε ξεκάθαροι, θα φτάσουμε μέχρι τέλους».

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται πως ο φαρμακοποιός προέβαινε στην έκδοση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων διαγνωστικού ελέγχου (rapid test) για την Covid-19, χωρίς να έχει προηγηθεί η λήψη ρινοφαρυγγικού ή άλλου επιχρίσματος από τους ενδιαφερόμενους πελάτες. Το πρωί της Πέμπτης 16 Δεκεμβρίου, αστυνομικός μετέβη στο φαρμακείο ως πελάτης, χωρίς να γνωστοποιήσει την ιδιότητά του, και ο φαρμακοποιός προέβη στην καταχώρηση σχετικής δήλωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για τον κορωνοϊό και στην έκδοση σχετικής βεβαίωσης έναντι αμοιβής, χωρίς να προβεί στη διενέργεια του ελέγχου.

Ο φαρμακοποιός συνελήφθη αμέσως από αστυνομικούς της ανωτέρω υπηρεσίας, και κατασχέθηκε προσημειωμένο χαρτονόμισμα.

Μετά από τις καταγγελίες, ο αστυνομικός πήγε στο φαρμακείο στις 11 το πρωί με προσημειωμένο χαρτονόμισμα αξίας 10 ευρώ προκειμένου να υποβληθεί σε rapid test, με τον φαρμακοποιό στη συνέχεια να ζητά τον ΑΜΚΑ του και να δηλώνει στην πλατφόρμα το εικονικό αρνητικό αποτέλεσμα. Έπειτα, ο φαρμακοποιός εισέπραξε το αντίτιμο διενέργειας του rapid τεστ έδωσε τα ρέστα και οι δυνάμεις της αστυνομίας μπήκαν στο κατάστημα και προχώρησαν στην σύλληψη του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «εξυπηρέτηση» διενέργειας και δήλωσης του rapid test κόστιζε 7 ευρώ.

Το έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, 16 Δεκεμβρίου, αποφάσισε ότι σε συνέχεια της επίσημης ενημέρωσης της αστυνομίας και εφόσον αποδειχτεί ότι ο φαρμακοποιός παραβίασε τα μέτρα για τα οποία κατηγορείται, θα παραπεμφθεί άμεσα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Φαρμακευτικών Συλλόγων της Κρήτης και στη συνέχεια στο κεντρικό Πειθαρχικό του Πανελλήνιου Συλλόγου.

«Από τη στιγμή που θα αποδειχτεί ότι έτσι έγιναν τα πράγματα, εν αναμονή και του επίσημου πορίσματος της αστυνομίας, το γεγονός αυτό είναι κάτι που μας προσβάλλει ως εργαζόμενους, ως επιστήμονες της υγείας που προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας ειδικά αυτή τη δύσκολη εποχή της πανδημίας», τόνισε το μέλος του Δ.Σ. Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιάννης Τσικανδυλάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV.

Σύμφωνα με τον κ. Τσικανδυλάκη, ο φαρμακοποιός θα παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των τεσσάρων Φαρμακευτικών Συλλόγων της Κρήτης κι εν συνεχεία στο κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Όπως τόνισε, ο συνάδελφος δεν θα έχει καμία επιείκεια: «Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να αμαυρώνει και να στρεβλώνει έναν ολόκληρο κλάδο, δεν το δεχόμαστε και δεν θα τον καλύψουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια σελίδα κι ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, Αριστοτέλης Σκουντάκης, ο οποίος μιλώντας στο neakriti.gr, τόνισε ότι ο Σύλλογος δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο, καθώς οι παραβατικές συμπεριφορές, ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, είναι απολύτως καταδικαστέες, εφόσον βεβαίως αποδειχθούν. «Θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, ώστε ο συνάδελφος να παραπεμφθεί άμεσα στα Πειθαρχικά Συμβούλια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τι προβλέπει ο κώδικας δεοντολογίας των Φαρμακοποιών

Κάθε παράβαση των κανόνων του Κώδικα Ελληνικής Φαρμακευτικής Δεοντολογίας συνεπάγεται την πειθαρχική δίωξη του παραβάτου φαρμακοποιού και την επιβολή και των νομίμων κυρώσεων από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα, ανεξαρτήτως άλλων τυχόν κυρώσεων, διοικητικών, ποινικών και αστικών που προβλέπονται από τους κείμενους νόμους. Σε αυτή την περίπτωση ο κώδικας των φαρμακοποιών προβλέπει μέχρι και ανάκληση της άδειας άσκησης επαγγέλματος, εφόσον ο φαρμακοποιός καταδικαστεί για πολύ σοβαρό αδίκημα.

Η ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου

«Το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου σε έκτακτο Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε 16/12/2021, εξέτασε το ζήτημα της καταγγελίας που αφορούσε φαρμακείο στο Ηράκλειο Κρήτης και το οποίο καταχωρούσε αποτελέσματα διενέργειας Rapid Tests χωρίς να προβαίνει στη λήψη δείγματος. Επειδή, η σύμφωνα με την καταγγελία, ενέργεια ψευδούς καταχώρισης, συνιστά βαρύ αντιδεοντολογικό, ηθικό, αντιεπιστημονικό και πιθανόν ποινικό παράπτωμα και επειδή θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, το ΔΣ αποφάσισε τα εξής:

  1. Την παραπομπή του συναδέλφου, εφόσον ευσταθεί η καταγγελία, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου.
  2. Να απευθυνθεί στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης και να ζητήσει την συνεργασία της, για την διενέργεια έλεγχων στα φαρμακεία, όσον αφορά την ορθή διενέργεια των Rapid Tests.
  3. Την διενέργεια ελέγχων από κλιμάκιο φαρμακοποιών για την ορθή τήρηση της διαδικασίας των Rapid Tests.

O Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου, καταδικάζει σε κάθε περίπτωση τέτοιες συμπεριφορές, που βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο, ώστε να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία και την αξιοπρέπεια των επιστημόνων υγειονομικών φαρμακοποιών, οι οποίοι εδώ και δύο χρόνια είναι πρωταγωνιστές στην αντιμετώπιση της πανδημίας.»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News