Κρήτη: Ξεκινά η αποκατάσταση και η ανάδειξη του φρουρίου στο Παλαιόκαστρο

Κρήτη
Κρήτη: Ξεκινά η αποκατάσταση και η ανάδειξη του φρουρίου στο Παλαιόκαστρο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το εγχείρημα της αποκατάστασης και ανάδειξης του ενετικού φρουρίου του Παλαιόκαστρου, που δεσπόζει στο ύψωμα δίπλα στον κόλπο των Ληνοπεραμάτων, δρομολογείται σε οργανωμένη βάση

Μια οργανωμένη προσπάθεια ξεκινά τώρα για την αποκατάσταση και ανάδειξη του φρουρίου του Παλαιόκαστρου, στον δήμο Μαλεβιζίου, το οποίο είχε χτιστεί από τους Ενετούς για να προστατεύει, μαζί με τις οχυρώσεις του Χάνδακα, τον κόλπο της Αμμουδάρας. Ο Δήμος Μαλεβιζίου, η Περιφέρεια Κρήτης και το υπουργείο Πολιτισμού συμφώνησαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να χρηματοδοτήσουν και να «τρέξουν» τις απαιτούμενες μελέτες για να ωριμάσει το σημαντικό για το Μαλεβίζι εγχείρημα.

Ανάλογη προσπάθεια, βεβαίως, για τη διάσωση του εγκαταλελειμμένου στη φθορά του χρόνου ενετικού μνημείου, είχε ξεκινήσει και πριν από μερικά χρόνια. Είχε εκπονηθεί και μια μελέτη. Ωστόσο, κάτι η καθυστέρηση με τη μελέτη, κάτι οι γνωστές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, και δυστυχώς είχε χαθεί τότε το... τρένο των χρηματοδοτήσεων. Αυτή τη φορά, λοιπόν, ξεκινά μια νέα προσπάθεια και φαίνεται πως το εγχείρημα της αποκατάστασης και ανάδειξης του ενετικού φρουρίου, που δεσπόζει στο ύψωμα δίπλα στον κόλπο των Ληνοπεραμάτων, δρομολογείται σε οργανωμένη βάση, μέσω κοινής προσπάθειας Δήμου, Περιφέρειας και υπουργείου Πολιτισμού, που προχωρούν στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης.

Ήδη τις προάλλες η Περιφέρεια Κρήτης, για την ακρίβεια η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας, άναψε το σχετικό «πράσινο φως», αποφασίζοντας ομόφωνα «τη σύναψη “Προγραμματικής σύμβασης πολιτισμικής ανάπτυξης” κατά τα προβλεπόμενα στο άρθρο 100 του Ν. 3852/2010, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Μαλεβιζίου, για την υλοποίηση της πράξης µε τίτλο “Εκπόνηση μελετών ωρίμανσης για την υλοποίηση του έργου αποκατάστασης και ανάδειξης τμήματος του ενετικού φρουρίου του Παλαιόκαστρου”, στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος “Κρήτη 2014-2020” και στο πλαίσιο τής µε κωδικό ΕΤΠΑ-52 Πρόσκλησης (α/α ΟΠΣ ΕΣΠΑ 4833), της ΕΥΔ Ε.Π. “Κρήτη 2014-2020” µε τίτλο “Δράση 6.c.5: Μελέτες ωρίμανσης έργων Πολιτισμού, για το ΕΣΠΑ 2021-2027”. Ο σκοπός της προγραμματικής σύμβασης είναι η εκπόνηση μελετών ωρίμανσης για την υλοποίηση του έργου “Αποκατάσταση και ανάδειξη τμήματος του ενετικού φρουρίου του Παλαιόκαστρου”».

Όπως επισημαίνεται επεξηγηματικά στο σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης, «το έργο είναι σημαντικό να υλοποιηθεί, καθώς το εν λόγω φρούριο αποτελεί αξιόλογο δείγμα της ενετικής οχυρωματικής αρχιτεκτονικής και τοπόσημο για τον Δήμο Μαλεβιζίου. Δεσπόζει σε απόκρημνη πλαγιά του δυτικού άκρου του κόλπου του Ηρακλείου. Είναι προσανατολισμένο προς την ανατολή, σε άμεση οπτική επαφή με την οχύρωση του Ηρακλείου, την οποία προστάτευε κατά την Ενετοκρατία.

Επίσης, προτίθεται να χρησιμοποιηθεί το βόρειο τμήμα της χαμηλότερης πλατείας ως ένας χώρος περιορισμένων εκδηλώσεων με τη λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας, έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα σε κάθε επισκέπτη να απολαύσει τον συνδυασμό πολιτιστικής δραστηριότητας και επίσκεψης του ενετικού φρουρίου δημιουργώντας ένα σημαντικό πόλο έλξης στην ευρύτερη περιοχή.

Στόχος είναι:

  1. Η ωρίμανση των μελετών για την “Αποκατάσταση και ανάδειξη τμήματος του ενετικού φρουρίου του Παλαιόκαστρου”, με βάση την υπ’ 5 αριθμ. ΥΠΠΟΑ/ ΓΔΑΜΤΕ/ ΔΑΒΜΜ/19031/ 1976/365/23.1.2015 Υπουργική Απόφαση έγκρισης της προκαταρκτικής μελέτης από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
  2. Η σύνταξη τευχών δημοπράτησης έτσι ώστε το έργο να μπορεί να υλοποιηθεί.
  3. Η αδειοδότηση των υποστηρικτικών κτηρίων (αναψυκτήριο-εκδοτήριο) στον ευρύτερο περιβάλλοντα χώρο του μνημείου».
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News