Ηράκλειο

Ηράκλειο: Αφέθηκε ελεύθερος ο φαρμακοποιός με τα ψευδή αρνητικά rapid test

Ο φαρμακοποιός που κατηγορείται για παραβίαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών και την έκδοση ψευδών ιατρικών υποθέσεων ζήτησε και πήρε αναβολή στην εκδίκαση της υπόθεση για τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου

Για την Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης του 62χρονου φαρμακοποιού ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος μετά από την παραπομπή του με την αυτόφωρη διαδικασία στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου.

Ο φαρμακοποιός αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της παραβίασης των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών και της έκδοσης ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων.

Το χρονικό

Υπενθυμίζεται πως ο φαρμακοποιός προέβαινε στην έκδοση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων διαγνωστικού ελέγχου (rapid test) για την Covid-19, χωρίς να έχει προηγηθεί η λήψη ρινοφαρυγγικού ή άλλου επιχρίσματος από τους ενδιαφερόμενους πελάτες.

Το πρωί της Πέμπτης 16 Δεκεμβρίου, αστυνομικός μετέβη στο φαρμακείο ως πελάτης, χωρίς να γνωστοποιήσει την ιδιότητά του, και ο φαρμακοποιός προέβη στην καταχώρηση σχετικής δήλωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για τον κορωνοϊό και στην έκδοση σχετικής βεβαίωσης έναντι αμοιβής, χωρίς να προβεί στη διενέργεια του ελέγχου.

Ο φαρμακοποιός συνελήφθη αμέσως από αστυνομικούς της ανωτέρω υπηρεσίας, και κατασχέθηκε προσημειωμένο χαρτονόμισμα. Η προανάκριση διενεργείται από την υποδιεύθυνση Ασφαλείας Ηρακλείου.

Μετά από τις καταγγελίες, ο αστυνομικός πήγε στο φαρμακείο στις 11 το πρωί με προσημειωμένο χαρτονόμισμα αξίας 10 ευρώ προκειμένου να υποβληθεί σε rapid test, με τον φαρμακοποιό στη συνέχεια να ζητά τον ΑΜΚΑ του και να δηλώνει στην πλατφόρμα το εικονικό αρνητικό αποτέλεσμα. Έπειτα, ο φαρμακοποιός εισέπραξε το αντίτιμο διενέργειας του rapid τεστ έδωσε τα ρέστα και οι δυνάμεις της αστυνομίας μπήκαν στο κατάστημα και προχώρησαν στην σύλληψη του. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «εξυπηρέτηση» διενέργειας και δήλωσης του rapid test κόστιζε 7 ευρώ.

Η προσαγωγή του φαρμακοποιού μετατράπηκε σε σύλληψη στις δυο το μεσημέρι, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, ελέγχεται ο υπολογιστής του φαρμακοποιού προκειμένου να εξακριβωθεί η έκταση των «εξυπηρετήσεων» που έκανε αναφορικά με την δήλωση αρνητικών rapid test.

Όπως αναφέρει ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου, δεν έχει καταγραφεί ακόμη επισήμως η καταγγελία και περιμένουν ενημέρωση από την αστυνομία για το περιστατικό.

Ακολούθως, μόλις φτάσει η καταγγελία στον Σύλλογο ο φαρμακοποιός θα παραπεμφθεί στο πειθαρχικό όργανο που θα αποφανθεί για το τι μέλλει γενέσθαι. Πάντως ξεκαθαρίζεται σε κάθε τόνο πως δεν τίθεται θέμα συζήτησης και ο ίδιος ο σύλλογος δεν θα καλύψει κανένα συνάδελφο που λειτουργεί παρανόμως.

Το έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης, 16 Δεκεμβρίου, αποφάσισε ότι σε συνέχεια της επίσημης ενημέρωσης της αστυνομίας και εφόσον αποδειχτεί ότι ο φαρμακοποιός παραβίασε τα μέτρα για τα οποία κατηγορείται, θα παραπεμφθεί άμεσα στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των Φαρμακευτικών Συλλόγων της Κρήτης και στη συνέχεια στο κεντρικό Πειθαρχικό του Πανελλήνιου Συλλόγου.

«Από τη στιγμή που θα αποδειχτεί ότι έτσι έγιναν τα πράγματα, εν αναμονή και του επίσημου πορίσματος της αστυνομίας, το γεγονός αυτό είναι κάτι που μας προσβάλλει ως εργαζόμενους, ως επιστήμονες της υγείας που προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας ειδικά αυτή τη δύσκολη εποχή της πανδημίας», τόνισε το μέλος του Δ.Σ. Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Γιάννης Τσικανδυλάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV.

Σύμφωνα με τον κ. Τσικανδυλάκη, ο φαρμακοποιός θα παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των τεσσάρων Φαρμακευτικών Συλλόγων της Κρήτης κι εν συνεχεία στο κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Όπως τόνισε, ο συνάδελφος δεν θα έχει καμία επιείκεια: «Δεν μπορεί ένας άνθρωπος να αμαυρώνει και να στρεβλώνει έναν ολόκληρο κλάδο, δεν το δεχόμαστε και δεν θα τον καλύψουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στην ίδια σελίδα κι ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου, Αριστοτέλης Σκουντάκης, ο οποίος μιλώντας στο neakriti.gr, τόνισε ότι ο Σύλλογος δεν θα αφήσει κανένα περιθώριο, καθώς οι παραβατικές συμπεριφορές, ειδικά στον ευαίσθητο χώρο της υγείας, είναι απολύτως καταδικαστέες, εφόσον βεβαίως αποδειχθούν. «Θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, ώστε ο συνάδελφος να παραπεμφθεί άμεσα στα Πειθαρχικά Συμβούλια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου

«Το Δ.Σ. του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου σε έκτακτο Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε 16/12/2021, εξέτασε το ζήτημα της καταγγελίας που αφορούσε φαρμακείο στο Ηράκλειο Κρήτης και το οποίο καταχωρούσε αποτελέσματα διενέργειας Rapid Tests χωρίς να προβαίνει στη λήψη δείγματος. Επειδή, η σύμφωνα με την καταγγελία, ενέργεια ψευδούς καταχώρισης, συνιστά βαρύ αντιδεοντολογικό, ηθικό, αντιεπιστημονικό και πιθανόν ποινικό παράπτωμα και επειδή θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, το ΔΣ αποφάσισε τα εξής:

1) Την παραπομπή του συναδέλφου, εφόσον ευσταθεί η καταγγελία, στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ηρακλείου.

2) Να απευθυνθεί στη Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης και να ζητήσει την συνεργασία της, για την διενέργεια έλεγχων στα φαρμακεία, όσον αφορά την ορθή διενέργεια των Rapid Tests.

3) Την διενέργεια ελέγχων από κλιμάκιο φαρμακοποιών για την ορθή τήρηση της διαδικασίας των Rapid Tests.

O Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου, καταδικάζει σε κάθε περίπτωση τέτοιες συμπεριφορές, που βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο, ώστε να διαφυλάξει τη δημόσια υγεία και την αξιοπρέπεια των επιστημόνων υγειονομικών φαρμακοποιών, οι οποίοι εδώ και δύο χρόνια είναι πρωταγωνιστές στην αντιμετώπιση της πανδημίας.»

Τι προβλέπει ο κώδικας δεοντολογίας των Φαρμακοποιών

Κάθε παράβαση των κανόνων του Κώδικα Ελληνικής Φαρμακευτικής Δεοντολογίας συνεπάγεται την πειθαρχική δίωξη του παραβάτου φαρμακοποιού και την επιβολή και των νομίμων κυρώσεων από τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα, ανεξαρτήτως άλλων τυχόν κυρώσεων, διοικητικών, ποινικών και αστικών που προβλέπονται από τους κείμενους νόμους. Σε αυτή την περίπτωση ο κώδικας των φαρμακοποιών προβλέπει μέχρι και ανάκληση της άδειας άσκησης επαγγέλματος, εφόσον ο φαρμακοποιός καταδικαστεί για πολύ σοβαρό αδίκημα.

(φωτογραφία: Unpslash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια