Ηράκλειο: Στον εισαγγελέα σήμερα ο αρχαιοκάπηλος που έκρυβε όπλα και αρχαία

Κρήτη
Ηράκλειο: Στον εισαγγελέα σήμερα ο αρχαιοκάπηλος που έκρυβε όπλα και αρχαία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενώπιον του εισαγγελέα θα οδηγηθεί σήμερα ο αρχαιοκάπηλος που πιάστηκε με αμφορείς, αρχαία νομίσματα, καλάσνικοφ και καραμπίνες, τα οποία έκρυβε στο σπίτι και το μαντρί του

Ενώπιον των αρμόδιων εισαγγελικών Αρχών αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου, ένας ντόπιος ηλικίας περίπου 35 ετών, στην κατοχή του οποίου εντοπίστηκαν όπλα, αλλά και αρχαία ευρήματα.

Μετά από «έφοδο» που έκανε η ΕΛ.ΑΣ. σε χώρους που χρησιμοποιεί ο εν λόγω άνδρας, στην ευρύτερη περιοχή της Μεσαράς, εντοπίστηκαν - μεταξύ άλλων - πολεμικό όπλο καλάσνικοφ, καθώς και πήλινοι αμφορείς, αρχαία κοσμήματα και νομίσματα και πλήθος ακόμα κομματιών από αρχαία αντικείμενα.

Χθες Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, το πρωί έλαβε χώρα συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Μεσαράς. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για στοχευμένες ενέργειες που λαμβάνουν χώρα «για την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας».

Το προηγούμενο διάστημα φέρεται ότι είχαν φτάσει διάφορες πληροφορίες στη διάθεση της ΕΛ.ΑΣ. Μετά από κατάλληλη αξιοποίηση των υφιστάμενων στοιχείων από στελέχη του ΤΑΕ Μεσαράς, οργανώθηκε η χθεσινή αστυνομική επιχείρηση σε περιοχές του δήμου Γόρτυνας.

Επισημαίνεται ότι στην επιχείρηση συμμετείχαν, εκτός από τους αστυνομικούς του ΤΑΕ Μεσαράς, συνάδελφοί τους από την ΟΠΚΕ και το Τμήμα Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας Κρήτης. Οι αστυνομικοί έκαναν «φύλλο και φτερό» τόσο το σπίτι του άνδρα, όσο και το ποιμνιοστάσιό του.

Όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, η ΕΛ.ΑΣ., κατά τη διάρκεια της επιχείρησης βρέθηκαν - και κατασχέθηκαν - ένα πολεμικό τουφέκι καλάσνικοφ, δύο γεμιστήρες για καλάσνικοφ, ένα πιστόλι με τον γεμιστήρα του, δύο κυνηγετικά όπλα, μια ξιφολόγχη από πολεμικό όπλο, ένα μαχαίρι, αλλά και συνολικά 257 φυσίγγια διαφόρων τύπων και διαμετρημάτων.

Εντούτοις, εκτός από τα όπλα και τα είδη οπλισμού που κατασχέθηκαν, οι Αρχές εντόπισαν ουκ ολίγα αντικείμενα τα οποία εμπίπτουν στη νομοθεσία περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ειδικότερα, βρέθηκαν δύο πήλινοι αμφορείς, 31 κομμάτια αρχαίων αντικειμένων, 8 αρχαία νομίσματα, δύο αρχαία δαχτυλίδια, καθώς και μία συσκευή ανίχνευσης μετάλλων μαζί με διάφορα σχετικά εξαρτήματα. Και τα εν λόγω ευρήματα κατασχέθηκαν και επρόκειτο να σταλούν στην αρμόδια Υπηρεσία, η οποία, αφού τα εξετάσει, θα αποφανθεί αναφορικά με την αρχαιολογική τους αξία.

Ο άνδρας συνελήφθη για παραβάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων, και αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα Ηρακλείου εντός της σημερινής ημέρας.

(φωτογραφία: Unslash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News