Ηράκλειο

Ηράκλειο: Μάστιγα για την πόλη η εγκατάλειψη ζώων

Τα 5.000 φτάνουν τα αδέσποτα στο πολεοδομικό συγκρότημα Ηρακλείου

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει το φαινόμενο της εγκατάλειψης ζώων στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, καθώς ο αριθμός αυτός αγγίζει τα 5.000 αδέσποτα, με τα περισσότερα να είναι εξαθλιωμένα, ενώ την ίδια ώρα δεκάδες είναι τα περιστατικά παράσυρσης αδέσποτων ζώων από ασυνείδητους οδηγούς.

« Όλοι έχουν ευθύνη γι’ αυτά τα ζωάκια.  Δεν βρέθηκαν ξαφνικά στον δρόμο.  Άνθρωποι τα εγκατέλειψαν και τα άφησαν αβοήθητα», δήλωσε στον τηλεοπτικό φακό της ΚΡΗΤΗ TV, η συνάδελφος δημοσιογράφος και εκπρόσωπος της φιλοζωϊκής ομάδας Σείριος Έλλη Κοκκάλη, η οποία απλώνει μια μεγάλη αγκαλιά στα αδέσποτα, δείχνοντας έμπρακτα την αγάπη της για τα ζώα εδώ και αρκετά χρόνια. 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Έλλη Κοκκάλη σε πρόσφατο περιστατικό εγκατάλειψης ζώου από το αφεντικό του στη περιοχή της Φοινικιάς.  Το μικρό σκυλάκι ήταν ατάιστο για μεγάλο χρονικό διάστημα, με τις εικόνες να συγκλονίζουν.  Το βλέμμα του μαρτυρά …πολλά ενώ το σώμα του, ακόμα περισσότερα. 

Η άλλη όψη του νομίσματος η μεγάλη αγκαλιά των φιλοζωικών σωματείων καθώς και οι σημαντικές δωρεές, όπως αυτή του Ροταριανού Ομίλου « Ελ Γκρέκο» ο οποίος παρέδωσε στον Δήμο Ηρακλείου, 14 ταΐστρες και ποτίστρες για τα αδέσποτα. 

Το πρωί τοποθετήθηκε η πρώτη ταΐστρα και ποτίστρα σε παιδική χαρά στο Κομμένο Μπεντένι, παρουσία της αρμόδιας αντιδημάρχου κ. Μαρίας Καναβάκη, εκπροσώπων του Ροταριανού Ομίλου, φιλοζωϊκών σωματείων καθώς και μαθητών του 1ου δημοτικού σχολείου «Ανωγειανό», οι οποίοι θα αναλάβουν δράση για την φροντίδα τους. 

Μάλιστα, ήταν επιθυμία των μικρών παιδιών, η οποία έγινε πράξη από την αρμόδια αντιδήμαρχο ενώ τα δικά τους μηνύματα σε αυτή την αλυσίδα αγάπης για τα αδέσποτα στέλνουν εκπρόσωποι φιλοζωικών οργανώσεων.

Για την επίμαχη δράση όπως και για το ζήτημα των αδέσποτων ζώων, μίλησαν στον τηλεοπτικό φακό, η Έλλη Κοκκάλη, η κ. Μαρία Καναβάκη, ο Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου « ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ» κ. Δαβίδ Παπαδάκης, η Ιδρυτική Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου κ. Λίτσα Χριστοδουλάκη, η Αντιπρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου «Ζωοφόρος» κ. Μαίρη Λατσούδη και η κ. Εύα Τζιράκη, δασκάλα του Ανωγειανού σχολείου. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου:

Στοχευμένη δράση ευαισθητοποίησης για τα αδέσποτα ζώα, με τη συμμετοχή μαθητών Δημοτικού πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 16 Δεκεμβρίου με πρωτοβουλία της Αντιδημάρχου Μαρίας Καναβάκη.

Πιο συγκεκριμένα τοποθετήθηκαν στον περιβάλλοντα χώρο του πάρκου Ευκαλύπτου ταΐστρες και ποτίστρες που έχει κάνει δωρεά στο Δήμο Ηρακλείου, ο Ροταριανός Όμιλος «Ηράκλειο El Greco». Οι μαθητές της Δ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, «Ανωγειανό», μαζί με της δασκάλα τους , τοποθέτησαν τις ταΐστρες και τις ποτίστρες, τις οποίες στη συνέχεια γέμισαν με νερό και τροφή, σε μια συμβολική κίνηση που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση των μικρών μαθητών αλλά και των οικογενειών τους για την φροντίδα και την περίθαλψη και σε καμία περίπτωση την εγκατάλειψη των ζώων  συντροφιάς. Οι μαθητές είχαν εκφράσει την επιθυμία  να αναλάβουν μαζί με τη δασκάλα τους, να φροντίζουν στο εξής τα ζωάκια που είναι αδέσποτα και βρίσκουν καταφύγιο στο συγκεκριμένο πάρκο, μάλιστα είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα στο σχολείο τους, συνάντηση της Αντιδημάρχου με τα παιδιά όπου επιβεβαιώθηκε το σημερινό ραντεβού.

Παρόντες στη διάρκεια της δράσης ήταν από τον Ροταριανό Όμιλο «Ηράκλειο El Greco», η Ιδρυτική Πρόεδρος Λίτσα Χριστοδουλάκη, ο Πρόεδρος Ροταριανής Χρονιάς  Δαυίδ Παπαδάκης και  το ενεργό μέλος του Ομίλου  Γιάννης Χριστοδουλάκης. Επίσης εκ μέρους φιλοζωικών σωματείων ήταν η Αντιπρόεδρος της «ΖΩΦΟΡΟΥ»  Μαίρη Λατσούδη και από το «ΣΕΙΡΙΟΣ» η  Έλλη Κοκκάλη.

Οι υπόλοιπες ταΐστρες  θα τοποθετηθούν σε σημεία που έχουν υποδείξει τα φιλοζωικά σωματεία και οι εθελοντές που θα αναλάβουν μαζί και με το Γραφείο Αδέσποτων του Δήμου τον ανεφοδιασμό τους.

Σε δήλωση της η Αντιδήμαρχος Διοικητικών & Οικονομικών Υπηρεσιών Μαρία Καναβάκη δήλωσε σχετικά: «Αγκαλιάσαμε αμέσως την πρόταση των μαθητών και της δασκάλας τους να αναλάβουν να φροντίζουν αδέσποτα ζωάκια στην ευρύτερη περιοχή του σχολείου τους. Έτσι σήμερα κάναμε την πρώτη τοποθέτηση από τη δωρεά του «Ηράκλειο El Greco» τους οποίους ευχαριστούμε ιδιαίτερα για την προσφορά τους. Το θέμα των αδέσποτων χρειάζεται συλλογική προσπάθεια και στοχευμένες δράσεις όπως η σημερινή. Η ευαισθητοποίηση των παιδιών είναι σημαντική όπως και η εθελοντική προσφορά. Το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί αν όλοι φερθούμε στα ζώα υπεύθυνα και με αγάπη».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια