Ηράκλειο: Ποινή 5 ετών στον 33χρονο για το θανατηφόρο τροχαίο στον Κατσαμπά το 2008

Κρήτη
Ηράκλειο: Ποινή 5 ετών στον 33χρονο για το θανατηφόρο τροχαίο στον Κατσαμπά το 2008

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σχεδόν 14 χρόνια μετά το τραγικό περιστατικό, το οποίο έμελλε να στοιχίσει τη ζωή στον νεαρό Πετράκη, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης κήρυξε σήμερα ένοχο τον 33χρονο

Ένοχος και σε δεύτερο βαθμό κρίθηκε ένας 33χρονος -σήμερα- άνδρας, για την υπόθεση θανάτου του 29χρονου διανομέα Νίκου Πετράκη, ο οποίος είχε χάσει τη ζωή του μετά από τροχαίο που είχε σημειωθεί στη συμβολή των λεωφόρων Καζαντζίδη και Ικάρου, στη συνοικία του Κατσαμπά, στο Ηράκλειο, τον Ιανουάριο του 2008.

Σχεδόν 14 χρόνια μετά το τραγικό περιστατικό, το οποίο έμελλε να στοιχίσει τη ζωή στον νεαρό Πετράκη, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης κήρυξε σήμερα ένοχο τον 33χρονο για «διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών από την οποία επήλθε ο θάνατος ανθρώπου, επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης 5 ετών, η οποία ανεστάλη επί τριετία.

Υπενθυμίζεται ότι το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου είχε επιβάλει στον κατηγορούμενο, πρωτόδικα, συνολική ποινή κάθειρξης 17 ετών, ωστόσο, είχε χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του. Έτσι, ο 33χρονος δεν είχε οδηγηθεί τότε στη φυλακή.

Εντούτοις, το 2015, 7 χρόνια μετά το επίμαχο συμβάν, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο είχε αναγνωρίσει στον 33χρονο το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας και του επέβαλε  ποινή κάθειρξης 9 ετών. Ως αποτέλεσμα, μετά την καταδίκη του και σε δεύτερο βαθμό, ο 33χρονος άνδρας είχε πάρει το δρόμο για τη φυλακή, προκειμένου να εκτίσει την ποινή του…

Ωστόσο, η πολύκροτη υπόθεση έμελλε να λάβει σύντομα άλλη τροπή. Το διάστημα που ακολούθησε, η υπεράσπιση του 33χρονου άνδρα υπέβαλε στον Άρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου για την επίμαχη υπόθεση. Η εν λόγω αίτηση έγινε δεκτή από τον Άρειο Πάγο και το επόμενο διάστημα ο 33χρονος βρέθηκε εκτός φυλακής.

Διαβάστε επίσης ⇒ Τροχαίο στην Καζαντζίδη: Σήμερα η δίκη για τον θάνατο του διανομέα

Μετά την αναίρεση της απόφασης του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, η δίκη προσδιορίστηκε να διεξαχθεί εκ νέου από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης. Ωστόσο, για διάφορους λόγους η εκδίκαση της υπόθεσης, τα προηγούμενα χρόνια λάμβανε αναβολές.

Ένοχος και στο Εφετείο ο 33χρονος

Τελικά, η υπόθεση εκδικάστηκε σήμερα σε δεύτερο βαθμό. Σχεδόν 14 χρόνια μετά το περιστατικό και περίπου 7 χρόνια μετά το δευτεροβάθμιο δικαστήριο -η απόφαση του οποίου εν τέλει αναιρέθηκε-, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο κήρυξε ξανά ένοχο τον 33χρονο.

Ο κατηγορούμενος ο οποίος είναι σήμερα οικογενειάρχης, πατέρας 3 παιδιών, ζήτησε κατά την απολογία του συγγνώμη για όσα συνέβησαν το βράδυ της 20ης Ιανουαρίου του 2008.

Σημειώνεται ότι η υπεράσπιση ζήτησε σήμερα από την Έδρα τη μεταβολή της πράξης από διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών από την οποία επήλθε ο θάνατος ανθρώπου, σε ανθρωποκτονία από αμέλεια.

Ο Εισαγγελέας Εφετών Ανατολικής Κρήτης, κ. Νίκος Μαρκάκης πρότεινε την απόρριψη του εν λόγω αιτήματος και ζήτησε να κηρυχθεί ένοχος ο κατηγορούμενος, όπως κατηγορείτο.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο «υιοθέτησε» την εισαγγελική πρόταση κι έκρινε ένοχο τον 33χρονο άνδρα για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών από την οποία επήλθε ο θάνατος ανθρώπου.

Του αναγνωρίστηκε και 2ο ελαφρυντικό

Ας σημειωθεί ότι το δικαστήριο αναγνώρισε στον 33χρονο το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη του.

Νωρίτερα, ο Εισαγγελέας είχε προτείνει να μην αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο το εν λόγω ελαφρυντικό και να επιβληθεί στον 33χρονο κάθειρξη 6 ετών για την πράξη της διατάραξης συγκοινωνιών.

Επισημαίνεται ότι ο 33χρονος είχε από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο και το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας, το οποίο «διατηρείται» και σε δεύτερο βαθμό.

Τελικά, η Έδρα επέβαλε στον 33χρονο ποινή φυλάκισης 4 ετών για τη διατάραξη συγκοινωνιών, ενώ του επιβλήθηκε και ποινή φυλάκισης 2 ετών για εγκατάλειψη του θύματος στον τόπο του ατυχήματος.

Συνολικά, του επιβλήθηκε, κατά συγχώνευση, ποινή φυλάκισης 5 ετών, με τριετή αναστολή, υπό τον όρο της εμφάνισης του 33χρονου μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του.

Ας σημειωθεί ότι όπως ειπώθηκε σήμερα στο δικαστήριο κατά τις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, ο 33χρονος, από το 2008 οπότε και είχε σημειωθεί το τραγικό περιστατικό μέχρι σήμερα, έχει χάσει τα 4 αδέρφια του, αλλά και τον πατέρα του.

Δικαίωση για την οικογένεια

Σε δήλωσή του στη «ΝΚ» ο δικηγόρος της οικογένειας Πετράκη, κ. Γιώργος Στειακάκης έκανε λόγο για δικαίωση της οικογένειας με την απόφαση του Εφετείου. «Η οικογένεια του Νίκου Πετράκη νιώθει δικαιωμένη από την καταδίκη του κατηγορούμενου ξανά από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο για το κακούργημα της θανατηφόρας επικίνδυνης οδήγησης, ανεξαρτήτως ποινής λόγω της μετεφηβικής τότε ηλικίας του κατηγορουμένου. Μετά από 14 έτη ολοκληρώνεται η δικαστική περιπέτεια, όχι όμως η ανθρώπινη και η οικογενειακή τραγωδία. Μακάρι τέτοιες συμπεριφορές με τόσο τραγικές συνέπειες να εκλείψουν στο μέλλον» ανέφερε με νόημα ο κ. Στειακάκης.

Υπεράσπιση: «Χρυσή τομή»

«Επιβάλλοντας  το Μικτό Ορκωτό Εφετείο  Ανατολικής Κρήτης συνολική ποινή φυλακίσεως 5 ετών στον κατηγορούμενο για μια κακουργηματική διατάραξη της ασφάλειας της οδικής συγκοινωνίας από την οποία επήλθε ο θάνατος ενός νέου ανθρώπου, ακολούθησε τη χρυσή τομή. Έκρινε μεν ότι στην περίπτωση αυτή ο κατηγορούμενος ενήργησε με ενδεχόμενο δόλο στις 21-1-2008 όπου και έχασε τη ζωή του ένας νέος άνθρωπος, όμως ορθά και δίκαια εκτίμησε στη συνέχεια το ότι ο κατηγορούμενος ήτο τότε ένας μετέφηβος ηλικίας 19-20 χρονών και από τότε μέχρι σήμερα έχουν παρέλθει πλέον των 13 ετών, γεγονός που είχε σαν αποτέλεσμα να του αναγνωρίσει δύο ελαφρυντικά και φυσικά να του επιβάλει μία ποινή φυλακίσεως συνολικά 5 έτη και την οποία ανέστειλε. Εκτιμώ ότι η απόφαση αυτή και κυρίως η ποινή που επεβλήθη και δίκαιη και ανάλογη είναι της πράξης που ετέλεσε» δήλωσε στη «Νέα Κρήτη» ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, κ. Διονύσης Βέρρας.

«Το Δικαστήριο σταθμίζοντας αφενός την τραγική απώλεια ενός νέου ανθρώπου κι αφετέρου την νεανική ανωριμότητα του εντολέως μας σε συνδυασμό με το αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει διαδράμει από τον χρόνο τέλεσης της πράξης (20-1-2008), προέκρινε την πλέον σοφή επιλογή, δηλαδή να καταδικάσει μεν τον μετέφηβο τότε κατηγορούμενο για κακουργηματική διατάραξη της ασφάλειας των συγκοινωνιών, αναγνωρίζοντάς του ωστόσο δύο ελαφρυντικές περιστάσεις που αποδεδειγμένα συνέτρεχαν στο πρόσωπό του, αυτή της μετεφηβικής ηλικίας και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη για μεγάλο χρονικό διάστημα, επιβάλλοντάς του μια ποινή που τον κρατάει μακριά από την φυλακή και κοντά στην οικογένειά του. Κατά τούτο αποτελεί μια απόλυτα δίκαιη κι ορθή απόφαση με πολλαπλά μηνύματα κι αποδέκτες» δήλωσε στη «Ν.Κ.» ο εκ των συνηγόρων υπεράσπισης του 34χρονου, κ. Γιώργος Κοκοσάλης.

Το χρονικό

Το δυστύχημα είχε σημειωθεί το βράδυ της 20ης Ιανουαρίου του 2008. Σύμφωνα με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ο νεαρός τότε κατηγορούμενος έκανε βόλτα στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου με το αγροτικό αυτοκίνητο του πατέρα του. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο νεαρός -ο οποίος δεν είχε άδεια οδήγησης- προέβη σε επικίνδυνους ελιγμούς με το όχημα.

Στη διασταύρωση της παραλιακής με τη λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως, στελέχη του Λιμενικού έκαναν σήμα στον 20χρονο να σταματήσει. Αντ’ αυτού, ο νεαρός ανέπτυξε ταχύτητα και αφού παραβίασε τον ερυθρό σηματοδότη, κατευθύνθηκε προς τη γέφυρα της Καλλιθέας.

Σύμφωνα πάντα με την πρωτόδικη απόφαση, φτάνοντας στη συμβολή των λεωφόρων Καζαντζίδη και Ικάρου, ο κατηγορούμενος παραβίασε εκ νέου φανάρι που ήταν «κόκκινο». Εκείνη την ώρα, είχε την ατυχία, να διασχίζει την Ικάρου με μηχανάκι ο αείμνηστος Πετράκης…

Τα δύο οχήματα συγκρούστηκαν με σφοδρότητα με αποτέλεσμα ο 29χρονος να τραυματιστεί πολύ σοβαρά. Όπως ανέφερε η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Λασιθίου όπου είχε εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό η υπόθεση, ο κατηγορούμενος όχι μόνο δεν σταμάτησε για να βοηθήσει τον άτυχο άνδρα, αλλά αντίθετα ανέπτυξε ταχύτητα με το αυτοκίνητο και τράπηκε σε φυγή αφήνοντάς τον αβοήθητο στο οδόστρωμα.

Ο Πετράκης διακομίστηκε στο εφημερεύον Νοσοκομείο και εισήχθη στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι γιατροί, ο άτυχος νεαρός έμελλε λίγες ώρες μετά να υποκύψει στα σοβαρά τραύματά του.

Τον Μάρτιο του 2015, ο 33χρονος -σήμερα- άνδρας κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης. Μαζί του κάθισε στο εδώλιο και ο -εκλιπών πλέον- πατέρας του, ο οποίος κατηγορείτο για ψευδορκία μάρτυρα, καθώς όταν είχε γίνει το δυστύχημα, είχε πάρει πάνω του την ευθύνη υποστηρίζοντας πως εκείνος οδηγούσε το όχημα και όχι ο γιος του.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο είχε κρίνει ένοχο τον ηλικιωμένο άνδρα, στο οποίον επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή. Του αναγνωρίστηκε, πάντως, το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Στη φυλακή 7 χρόνια μετά το συμβάν

Ο 33χρονος κρίθηκε ένοχος για την πράξη της θανατηφόρας διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών με το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης να του επιβάλει συνολική ποινή κάθειρξης 9 ετών. Έτσι, ο 33χρονος πήρε το δρόμο για τη φυλακή, 7 χρόνια μετά το τραγικό συμβάν!

Όπως προαναφέραμε, ωστόσο, το διάστημα που ακολούθησε του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου, ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης κι ο 33χρονος βρέθηκε εκτός φυλακής.

Η υπόθεση έφτανε ξανά στο ακροατήριο τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο, λάμβανε αναβολές. Η δίκη διεξήχθη τελικά σήμερα με το Μικτό Ορκωτό Εφετείο να εκδίδει την τελεσίδικη απόφαση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News