Ηγουμενίδης: Μεροληπτήσαμε όταν κυβερνήσαμε, μεροληπτούμε και τώρα υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας

Κρήτη
Ηγουμενίδης: Μεροληπτήσαμε όταν κυβερνήσαμε, μεροληπτούμε και τώρα υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δύο χρόνια μετά την πανδημία, δύο χρόνια εκτός μνημονίων και με την ώθηση και την ενίσχυση που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το μόνιμο προσωπικό που υπηρετεί στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι λιγότερο από το προσωπικό που παρέλαβε» ανέφερε ο Νίκος Ηγουμενίδης

Αποκλειστικά στα θέματα της υγείας και στην επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας αφιέρωσε την ομιλία του κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης.

«Δύο χρόνια μετά την πανδημία, δύο χρόνια εκτός μνημονίων και με την ώθηση και την ενίσχυση που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση του προβλήματος της πανδημίας, το μόνιμο προσωπικό που υπηρετεί στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι λιγότερο από το προσωπικό που παρέλαβε», χαρακτηριστικά ανέφερε από το βήμα της Ολομέλειας ο Νίκος Ηγουμενίδης για την πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην ενισχύσει τις δημόσιες δομές υγείας με μόνιμο προσωπικό.

Ο βουλευτής σημείωσε την ηχηρή απαίτηση της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας για ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας ασκώντας δριμεία κριτική ο ίδιος στους χειρισμούς της Κυβέρνησης στα δύο χρόνια της διακυβέρνησης της ΝΔ: «Λόγω ακριβώς των επιλογών της Κυβέρνησης, για την -επιτρέψτε μου την έκφραση- κοβιντοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το ΕΣΥ παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των λειτουργών του, βρίσκεται σε αδυναμία να καλύψει τις υπόλοιπες υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμoύ. Λόγω των επιλογών της Κυβέρνησης, δύο χρόνια μετά το ξεκίνημα της πανδημίας, τα κρεβάτια που διατίθενται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας δεν φτάνουν για να καλύψουν τις αναμενόμενες ανάγκες που υπάρχουν σήμερα», όπως σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η νεοφιλελεύθερη πρόταση της Νέας Δημοκρατίας και ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας είναι πράγματα ασύμβατα. Καταψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό σας».

Ειδικά για τον κίνδυνο της συνεχιζόμενης διαρροής ιατρών στο εξωτερικό, τόνισε: «Λόγω των επιλογών της Κυβέρνησης και των ρυθμών κάλυψης των κενών σε ανθρώπινο δυναμικό, το μόνο που είναι εγγυημένο –αν συνεχίσουμε αυτό το δρόμο- είναι ότι σε 10-15 χρόνια δεν θα υπάρχουν άνθρωποι να υπηρετούν στις δομές υγείας, δομές που λόγω ακριβώς προβλημάτων υποδομών που δεν λύθηκαν, ολοένα και περισσότερο απομακρύνονται από τις σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους και θεραπευτικές προσεγγίσεις».

Ο βουλευτής αναφέρθηκε εκτενώς στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία: «Πρώτον, γενναία χρηματοδότηση έτσι ώστε να φτάσουμε τουλάχιστον τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεύτερον, ενίσχυση με είκοσι χιλιάδες ανθρώπινο δυναμικό σε βάθος τριετίας. Τρίτον, ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά. Εισαγωγικός μισθός στο ΕΣΥ των 2.000 ευρώ, που θα συμπαρασύρει και θα αλλάξει προφανώς την εισοδηματική κλίμακα και την αφετηρία, για όλους τους εργαζόμενους στο σύστημα».

Ο Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε στις διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν και σήμερα στο πεδίο της υγείας: «Εμείς δεν το κρύψαμε: Μεροληπτήσαμε όταν κυβερνήσαμε και μεροληπτούμε και τώρα υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας, συγκρουόμενοι με εσάς που στην υγεία έχετε πολιτική σας προτεραιότητα την αύξηση του ζωτικού χώρου του ιδιωτικού τομέα. Ουδέποτε αντιμετωπίσατε και είχατε πολιτική βούληση ενίσχυσης του ΕΣΥ», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας.

«Οι αντιφάσεις, οι ανεπάρκειες και η διγλωσσία που σας χαρακτηρίζει οδήγησαν σε έλλειμμα πολιτικής αξιοπιστίας, σε κρίση εμπιστοσύνης όχι μόνο απέναντι στην πολιτική σας, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις γενικότερα απέναντι στην Πολιτεία, και αυτό εκφράζεται και με το βάλτωμα του εμβολιαστικού προγράμματος», συμπλήρωσε.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News