Τύλισος: Τα όπλα των Κρητικών στην Επανάσταση του ’21 - Μια ξεχωριστή έκθεση στην Πινακοθήκη Μαλεβιζίου (βίντεο)

Ηράκλειο
Τύλισος: Τα όπλα των Κρητικών στην Επανάσταση του ’21 - Μια ξεχωριστή έκθεση στην Πινακοθήκη Μαλεβιζίου (βίντεο)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Των αντρειωμένων τ' άρματα» στην Πινακοθήκη Μαλεβιζίου - Ανήκουν στην ιδιωτική συλλογή του Ευτύχη Τζιρτζιλάκη

Άνοιξε τις πύλες της και θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου η έκθεση που φιλοξενείται στη δημοτική πινακοθήκη Μαλεβιζίου στην Τύλισσο στην οποία εκτίθενται τα όπλα των αντρειωμένων, όπως είναι και ο τίτλος της έκθεσης. Είναι τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι Κρητικοί στις επαναστάσεις τους και για πρώτη φορά βλέπει το κοινό. Ανήκουν στην ιδιωτική συλλογή του Ευτύχη Τζιρτζιλάκη ο οποίος από αγάπη για την ιστορία και το νησί, αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της καθημερινότητάς του για να συγκεντρώσει αυτό τον θησαυρό.  Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από το 1821 και τελεί υπό την αιγίδα της προεδρίας της δημοκρατίας.

Των αντρειωμένων  τα άρματα είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενείται  στη δημοτική πινακοθήκη Μαλεβιζίου στην Τύλισσο και σε αυτήν οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν από κοντά κομμάτια της ιστορίας της Κρήτης, κομμάτια που συνδέθηκαν άμεσα με το άσβεστο πάθος και την δίψα για την ελευθερία. Τα όπλα των κρητικών  επαναστάσεων εκτίθενται στην έκθεση, που θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου.

Τα όπλα ανήκουν στην ιδιωτική συλλογή του Ευτύχη Τζιρτζιλάκη που για πρώτη φορά τα παρουσιάζει με τον τρόπο αυτό στο κοινό. Μια συλλογή ανυπολόγιστης ιστορικής αξίας, που φέρνει κοντύτερα στο σήμερα, την αντρειοσύνη των κρητικών που δεν δίστασαν να αντισταθούν προκειμένου να κερδίσουν την ελευθερία τους.

Στόχος των διοργανωτών είναι η έκθεση να αποτελέσει πόλο έλξης ακόμη και για μαθητές σχολείων που θα έχουν τη δυνατότητα να δουν από κοντά πώς οι κρητικοί μάχονταν σαν τα λιοντάρια, κάποιες φορές μόνο με τα απαραίτητα αλλά με απόλυτο εφόδιο την δίψα για λευτεριά.

Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και για πρώτη φορά μέσω αυτής θα παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό τα όπλα που χρησιμοποιήσαν στις επαναστάσεις οι Κρητικοί, από ξύλινα ρόπαλά μέχρι ντουφέκια φτιαγμένα στην Κρήτη. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από το 1821.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του δήμου Μαλεβιζίου:

Τις πύλες της στο κοινό άνοιξε το απόγευμα της Δευτέρας η έκθεση «Των Αντρειωμένων Τ΄ Άρματα» στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου, εντυπωσιάζοντας όσους έδωσαν το παρών στην τελετή των εγκαινίων.

 Η έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό τη συλλογή του συλλέκτη – ιστορικού Ευτύχη Τζιρτζιλάκη, που έχει καταφέρει να συγκεντρώσει όπλα που χρησιμοποίησαν οι κρητικοί στους αγώνες για την Ελευθερία, κατά την Επανάσταση του 1821.

«Το Μαλεβίζι μπορεί να φτάσει μακριά, με εξωστρέφεια και σημαντικές πρωτοβουλίες. Με συγκίνηση και υπερηφάνεια εγκαινιάσαμε χθες την έκθεση όπλων και εφοδίων των Κρητικών της περιόδου του 1821 «Των Αντρειωμένων τ΄ Άρματα» στη Δημοτική μας Πινακοθήκη στην Τύλισο. Η Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί ύψιστη τιμή. Τα όπλα με τα οποία αγωνίστηκαν οι Κρήτες για την απελευθέρωση του νησιού συνιστούν μοναδικά τεκμήρια ιστορίας. Τα ιερά αυτά κειμήλια της συλλογής του Ευτύχη Τζιρτζιλάκη αναδύονται για πρώτη φορά στο φως! Μια ιστορική ημέρα για τον πολιτισμό στο Δήμο Μαλεβιζίου. Μέρα που μας δεσμεύει να συνεχίσουμε σε αυτήν την κατεύθυνση.» δήλωσε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας για τα εγκαίνια της έκθεσης στη Δημοτική Πινακοθήκη Μαλεβιζίου.

Την έκθεση συνοδεύει η έκδοση ενός υπερπολυτελούς τόμου. Ο τόμος περιέχει εντυπωσιακές φωτογραφίες από τα εκθέματα και κατατοπιστικά κείμενα του ίδιου του συλλέκτη. Συγγραφέας του εισαγωγικού κειμένου είναι ο κ. Νικος Ψιλάκης. Τον τόμο προλογίζουν η Α.Ε. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας και ο Αρχιτέκτονας Ηρακλής Πυργιανάκης.

Στην τελετή των εγκαινίων συμμετείχαν οι μουσικοί Κατερίνα Μαρμαρίδη - Κρουστά, Μανόλης Σαλούστρος - Λαούτο, Δημήτρης Μακράκης - Νέϊ, και Βασίλης Μπιχάκης – Μαντολίνο. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν τα ριζίτικα που τραγούδησαν μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Ρόδο» που ήρθαν από τα Χανιά για τα εγκαίνια της έκθεσης.

Η έκθεση είναι ανοιχτή καθημερινές εκτός Πέμπτης: 10.00 – 14.00 και 17.00 – 21.00

Σάββατο και Κυριακή: 10.00 – 14.00.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News