Τροχαίο στην Καζαντζίδη: Σήμερα η δίκη για τον θάνατο του διανομέα

Κρήτη
Τροχαίο στην Καζαντζίδη: Σήμερα η δίκη για τον θάνατο του διανομέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναβιώνει σήμερα Τετάρτη, στις δικαστικές αίθουσες το τροχαίο δυστύχημα που είχε σημειωθεί στην Καζαντζίδη το 2008 με θύμα τον 29χρονο Νίκο Πετράκη

Σήμερα Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου, αναμένεται να διεξαχθεί η εκδίκαση - σε δεύτερο βαθμό - της υπόθεσης θανάτου του 29χρονου διανομέα Νίκου Πετράκη, ο οποίος είχε χάσει τη ζωή του μετά από τροχαίο που είχε σημειωθεί στη συμβολή των λεωφόρων Καζαντζίδη και Ικάρου, στη συνοικία του Κατσαμπά, στο Ηράκλειο, πριν από περίπου 14 χρόνια.

Κατηγορούμενος στην υπόθεση είναι ένας 34χρονος - σήμερα - Κρητικός, ο οποίος είχε παραβιάσει, οδηγώντας αυτοκίνητο, ερυθρό σηματοδότη, με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με το μηχανάκι του άτυχου Πετράκη. Ο τελευταίος είχε τραυματιστεί βαριά και μερικές ώρες αργότερα άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο.

Η υπόθεση είχε εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό πριν από πολλά χρόνια από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου στη Νεάπολη. Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε κρίνει ένοχο τον κατηγορούμενο επιβάλλοντάς του ποινή κάθειρξης 17 ετών. Ωστόσο, ο 34χρονος δεν είχε οδηγηθεί τότε στη φυλακή, καθώς η Έδρα είχε χορηγήσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του.

Πριν από περίπου 7 χρόνια, τον Μάρτιο του 2015, κι ενώ είχαν συμπληρωθεί 7 χρόνια από το τραγικό δυστύχημα που είχε στοιχίσει τη ζωή στον 29χρονο «ντελιβερά», ο 34χρονος κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος και σε δεύτερο βαθμό.

Τότε το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης (Ηράκλειο) είχε μειώσει την ποινή του 34χρονου, επιβάλλοντάς του κάθειρξη 9 ετών: Ως αποτέλεσμα, μετά την καταδίκη του και σε δεύτερο βαθμό, ο 34χρονος άνδρας πήρε τον δρόμο για τη φυλακή, προκειμένου να εκτίσει την ποινή του.

Εντούτοις, η πολύκροτη υπόθεση έμελλε να λάβει σύντομα άλλη τροπή. Το διάστημα που ακολούθησε, η υπεράσπιση του 34χρονου άνδρα υπέβαλε στον Άρειο Πάγο αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Μικτού Ορκωτού Εφετείου για την επίμαχη υπόθεση. Η εν λόγω αίτηση έγινε δεκτή από τον Άρειο Πάγο. Έτσι, το επόμενο διάστημα ο 34χρονος βρέθηκε εκτός φυλακής.

Σχεδόν 7 χρόνια μετά, η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό θα διεξαχθεί ξανά αύριο Τετάρτη από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο.

Το χρονικό - Παραβίασε το «κόκκινο»

Το δυστύχημα σημειώθηκε το βράδυ της 20ής Ιανουαρίου του 2008. Σύμφωνα με την απόφαση του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, ο 21χρονος τότε κατηγορούμενος έκανε βόλτα στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου με το αγροτικό αυτοκίνητο του πατέρα του. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο νεαρός - ο οποίος δεν είχε άδεια οδήγησης - προέβη σε επικίνδυνους ελιγμούς με το όχημα.

Στη διασταύρωση της παραλιακής με τη λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως, στελέχη του Λιμενικού έκαναν σήμα στον 21χρονο να σταματήσει. Αντ’ αυτού, ο νεαρός ανέπτυξε ταχύτητα και, αφού παραβίασε τον ερυθρό σηματοδότη, κατευθύνθηκε προς τη γέφυρα της Καλλιθέας.

Σύμφωνα πάντα με την πρωτόδικη απόφαση, φτάνοντας στη συμβολή των λεωφόρων Καζαντζίδη και Ικάρου, ο κατηγορούμενος παραβίασε εκ νέου φανάρι που ήταν «κόκκινο». Εκείνη την ώρα είχε την ατυχία να διασχίζει την Ικάρου με μηχανάκι ο αείμνηστος Πετράκης.

Τα δύο οχήματα συγκρούστηκαν με σφοδρότητα, με αποτέλεσμα ο 29χρονος να τραυματιστεί πολύ σοβαρά. Όπως ανέφερε η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Λασιθίου, όπου είχε εκδικαστεί σε πρώτο βαθμό η υπόθεση, ο κατηγορούμενος όχι μόνο δε σταμάτησε για να βοηθήσει τον άτυχο άνδρα, αλλά αντίθετα ανέπτυξε ταχύτητα με το αυτοκίνητο και τράπηκε σε φυγή, αφήνοντάς τον αβοήθητο στο οδόστρωμα.

Ο Πετράκης διακομίστηκε στο εφημερεύον νοσοκομείο και εισήχθη στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν οι γιατροί, ο άτυχος νεαρός έμελλε λίγες ώρες μετά να υποκύψει στα σοβαρά τραύματά του.

Τον Μάρτιο του 2015, ο 34χρονος - σήμερα - άνδρας κάθισε στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης. Μαζί του κάθισε στο εδώλιο και ο πατέρας του, ο οποίος κατηγορείτο για ψευδορκία μάρτυρα. Ο πατέρας του βασικού κατηγορούμενου δικάστηκε, καθώς, όταν είχε γίνει το δυστύχημα, είχε πάρει πάνω του την ευθύνη υποστηρίζοντας πως εκείνος οδηγούσε το όχημα και όχι ο γιος του.

Το δευτεροβάθμιο δικαστήριο έκρινε ένοχο τον ηλικιωμένο άνδρα, στο οποίον επέβαλε ποινή φυλάκισης ενός έτους με τριετή αναστολή. Του αναγνωρίστηκε, πάντως, το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Υπενθυμίζεται ότι σε πρώτο βαθμό τού είχε επιβληθεί ποινή φυλάκισης δύο ετών με τριετή αναστολή.

Ωστόσο, ο 34χρονος άνδρας κρίθηκε ένοχος για την πράξη της θανατηφόρας διατάραξης ασφάλειας συγκοινωνιών. Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης του αναγνώρισε, πάντως, το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Τελικά του επιβλήθηκε συνολική ποινή κάθειρξης 9 ετών και ο 34χρονος πήρε τον δρόμο της φυλακής για να εκτίσει την ποινή του.

Στο ακροατήριο είχαν δώσει το «παρών» εκείνη την ημέρα μέλη της οικογένειας τόσο του αδικοχαμένου Πετράκη, όσο και του κατηγορούμενου. Στο άκουσμα της καταδικαστικής απόφασης για τον 34χρονο, η σύζυγός του λιποθύμησε, ενώ άλλοι συγγενείς του ξέσπασαν σε κλάματα.

Όπως προαναφέρθηκε, το διάστημα που ακολούθησε του δευτεροβάθμιου δικαστηρίου ο Άρειος Πάγος αναίρεσε την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Ανατολικής Κρήτης. Η υπόθεση έφτανε ξανά στο ακροατήριο τα προηγούμενα χρόνια, ωστόσο λάμβανε αναβολή. Η δίκη έχει προσδιοριστεί να διεξαχθεί σήμερα Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου.

(φωτογραφία: Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News