Ηράκλειο

Υπόθεση Βαλυράκη: Και δεύτερο σκάφος κοντά στο φουσκωτό - Τα νέα δεδομένα από το GPS

Νέα ερωτηματικά προκύπτουν στην πολύκροτη υπόθεση για το τραγικό συμβάν του πρώην υπουργού και βουλευτή, ύστερα από πραγματογνωμοσύνη τεχνικού συμβούλου της οικογένειας του ότι σε ένα από τα βίντεο διακρίνεται ένα δεύτερο σκάφος κοντά στο ακυβέρνητο φουσκωτό του

Νέα ερωτηματικά φαίνεται να προκύπτουν στην πολύκροτη υπόθεση για το τραγικό συμβάν στην Ερέτρια τον περασμένο Ιανουάριο του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σήφη Βαλυράκη, ύστερα από πραγματογνωμοσύνη τεχνικού συμβούλου της οικογένειας του ότι σε ένα από τα βίντεο που έχουν παρουσιασθεί διακρίνεται σε κάποια χρονική στιγμή ένα δεύτερο μικρότερο σκάφος κοντά στο ακυβέρνητο φουσκωτό του πρώην υπουργού. 

Δηλαδή επιχειρείται να ενισχυθεί η θεωρία (σσ. με βάση τις αμφισβητούμενες από στελέχη των αρχών ασφαλείας καταθέσεις δύο αυτοπτών μαρτύρων) ότι τον θάνατο του γνωστού πολιτικού προκάλεσαν οι επιβάτες  αλιευτικού σκάφους του οποίου όμως παρουσιάζονται μερικές περίεργες …αυξομειώσεις του μεγέθους του. Δηλαδή ενώ οι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρονται σε σκάφος μήκους τουλάχιστον 7-10  μέτρων ή και μεγαλύτερο με βάση τη νέα πραγματογνωμοσύνη εμφανίζεται μικρότερο του φουσκωτού του Σήφη Βαλυράκη δηλαδή περίπου τρία – τέσσερα μέτρα. Το ερώτημα που προστίθεται σε δεκάδες άλλα είνται το πως είναι δυνατόν ένα σκάφος  μικρού μήκους να  επιχείρησε να επηρεάσει με τις κυκλικές κινήσεις και τον κυματισμό που φέρεται ότι προκαλούσε – σύμφωνα με τις ισχυρισμούς των δύο αυτοπτών μαρτύρων- την ευστάθεια του πρώην υπουργού στο φουσκωτό του. Με επιπλέον ερώτημα  το πως μπορεί να υπάρχει δεύτερο σκάφος την ώρα που έκανε περιστροφές το φουσκωτό του πρώην υπουργού (σσ.  ο ίδιος εκείνη την ώρα είχε πέσει στην θάλασσα) αφού σύμφωνα με τους προαναφερόμενους υπό αμφισβήτηση μάρτυρες «το αλιευτικό που προκάλεσε τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη  έφυγε αμέσως από το σημείο». Ερωτήματα που μένει να ερευνηθούν και να απαντηθούν.

Καταγραφή στίγματος του σκάφους τους ζητούν οι αλιείς

Την ίδια ώρα, την άμεση εξέταση του συστήματος καταγραφής στίγματος του αλιευτικού σκάφους τους από το οποίο προκύπτει – όπως δηλώνουν οι ίδιοι –  ότι δεν είχε κινηθεί  από το λιμάνι της Ερέτριας, τις ώρες που υπήρξε ο τραγικός θάνατος του πρώην υπουργού Σήφη Βαλυράκη, ζητούν από τον ανακριτή που χειρίζεται  πλέον την υπόθεση, οι δύο αλιείς στους οποίους ασκήθηκε ποινική δίωξη για το συμβάν που σημειώθηκε στις αρχές Ιανουαρίου στην κεντρική Εύβοια.

Επιπλέον οι δύο αλιείς ζητούν – μέσω του νομικού εκπροσώπου τους δικηγόρου Χαλκίδας Δημήτριου Καρβέλη –  να δοθούν νέες καταθέσεις ιατροδικαστών αλλά και λήψεις δειγμάτων DNA για να καταδείξουν, όπως αναφέρουν,  ότι δεν έχουν καμιά σχέση  με τον θάνατο του πρώην υπουργού  στις αρχές Ιανουαρίου στην Ερέτρια. 

Ήδη ο δικαστικός λειτουργός που χειρίζεται την έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση, έχει ξεκινήσει ένα νέο κύκλο ερευνών για να διαπιστώσει αν υπήρχε εμπλοκή άλλων προσώπων στον θάνατο του αείμνηστου πολιτικού ή  επρόκειτο για ένα δραματικό ατύχημα όπως είχε προσδιορισθεί από την αρχή. 

Παράλληλα  νέα ερωτηματικά ανακύπτουν για την υπόθεση ύστερα από  πραγματογνωμοσύνη τεχνικού συμβούλου της οικογένειας του Σήφη Βαλυράκη ότι σε ένα από τα βίντεο που έχουν παρουσιασθεί διακρίνεται σε κάποια χρονική στιγμή ένα δεύτερο σκάφος κοντά στο ακυβέρνητο φουσκωτό του πρώην υπουργού αλλά είναι …μικρότερο από αυτό!

Δηλαδή επιχειρείται να ενισχυθεί η θεωρία (σσ. με βάση τις αμφισβητούμενες από στελέχη των αρχών ασφαλείας καταθέσεις δύο αυτοπτών μαρτύρων) ότι τον θάνατο του γνωστού πολιτικού προκάλεσαν οι επιβάτες  αλιευτικού σκάφους του οποίου όμως παρουσιάζονται μερικές περίεργες …αυξομειώσεις του μεγέθους του. Δηλαδή ενώ οι αυτόπτες μάρτυρες αναφέρονται σε σκάφος μήκους τουλάχιστον 7-10  μέτρων ή και μεγαλύτερο με βάση τη νέα πραγματογνωμοσύνη εμφανίζεται μικρότερο του φουσκωτού του Σήφη Βαλυράκη δηλαδή περίπου τρία – τέσσερα μέτρα! Με επιπλέον ερώτημα , το οποίο προστίθεται σε δεκάδες άλλα, πως είναι δυνατόν ένα σκάφος  μικρού μήκους να   επιχείρησε να επηρεάσει με τις κυκλικές κινήσεις και τον κυματισμό που φέρεται ότι προκαλούσε – σύμφωνα με τις ισχυρισμούς των δύο αυτοπτών μαρτύρων- την ευστάθεια του πρώην υπουργού στο φουσκωτό του. 

Με νέο ερώτημα πως είναι δυνατόν να υπάρχει δεύτερο σκάφος την ώρα που έκανε περιστροφές το φουσκωτό του πρώην υπουργού (σσ.  ο ίδιος εκείνη την ώρα είχε πέσει στην θάλασσα) αφού σύμφωνα με τους προαναφερόμενους υπό αμφισβήτηση μάρτυρες «το αλιευτικό που προκάλεσε τον θάνατο του Σήφη Βαλυράκη  έφυγε αμέσως από το σημείο».

Το χρονικό του θανάτου του

O 78χρονος πολιτικός βρέθηκε νεκρός το βράδυ της Κυριακής – στις 24 Ιανουαρίου 2021 – στην περιοχή Πεζονήσι της Ερέτριας. Νωρίτερα, το μικρό φουσκωτό σκάφος στο οποίο επέβαινε, κι είχε ξεκινήσει νωρίς το μεσημέρι από την Ερέτρια, εντοπίστηκε σε βραχώδη περιοχή της νησίδας «Αγία Τριάδα». 

Ο Σήφης Βαλυράκης, δεινός ψαροντουφεκάς, καθόταν στο μέσον της δεξιάς πλευράς του φουσκωτού, δίπλα ακριβώς από το χειριστήριο που κατηύθυνε την 40αρα δίχρονη εξωλέμβια μηχανή. Φορούσε την καταδυτική στολή, ήταν με την πλάτη στη θάλασσα και επομένως, εφόσον το σκάφος ήταν εν κινήσει, δεν θα μπορούσε –κατά τον κ. Δέδε- το σώμα του να πέσει «σύριζα» και να ευθυγραμμιστεί με την προπέλα της μηχανής.  Ο ποινικολόγος Γιάννης Παγορόπουλος, πάντως όπως έχει αναφέρει το newsit.gr, έχει διατυπώσει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τις σοβαρές επιφυλάξεις του για την έρευνα των τοπικών αρχών αφού μέχρι τώρα δεν έχει εντοπιστεί η ψαρόβαρκα και φυσικά ο ιδιοκτήτης της που με βάση ντόπιο κάτοικο λογομαχούσε και έκανε κύκλους γύρω απ’ το φουσκωτό του Σήφη Βαλυράκη για να τον εξαναγκάσει να φύγει απ’ την «δική» του περιοχή.

Ανοίγει μέτωπα η ιατροδικαστική έκθεση

Σ’ αυτές τις ενστάσεις ήρθε να προστεθεί και η ιατροδικαστική έκθεση της τεχνικής συμβούλου της οικογένειας που πέραν των χτυπημάτων στο λαιμό που είναι συμβατά με χτύπημα προπέλας, έχουν διαπιστωθεί κατά την ίδια άλλα δυο χτυπήματα σ’ άλλο σημείο του σώματος από «θλών και αμβλύ όργανο» που δεν είναι όμως η προπέλα. Πάντως και ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας που διενήργησε την νεκροψία-νεκροτομή, στάθηκε αδύνατον να «ταυτοποιήσει» αν ο Σήφης Βαλυράκης χτυπήθηκε απ’ την δική του προπέλα καθώς και να υπήρχαν στη «φτερούγα» ίχνη από DNA, αυτά εξαφανίστηκαν απ’ το αλμυρό νερό καθώς για αρκετή ώρα η μηχανή ήταν σε λειτουργεία και το φουσκωτό έπλεε ακυβέρνητο.

«Άφαντη» η ψαρόβαρκα

Το είδος των χτυπημάτων θα μπορούσε να «προσδιοριστεί» μόνο αν είχε βρεθεί η «επίμαχη» προπέλα ενός άλλου σκάφους ή μιας άλλης ψαρόβαρκας. Και αυτό στην περίπτωση που τα πτερύγιά της ήταν σαφώς μεγαλύτερα ή μικρότερα σε μέγεθος απ’ την προπέλα που έχει η μηχανή του σκάφους του πρώην υπουργού. Πάντως, πέραν των δυο ιατροδικαστών, κάνεις άλλος εκ των τεχνικών συμβούλων δεν έχει παραδώσει την έκθεσή του στις αρμόδιες προανακριτικές και δικαστικές αρχές, για το θάνατος του Σήφη Βαλυράκη 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια