Πανάνειο: Ξαναπαίρνει ζωή το «στοιχειωμένο» πρώην νοσοκομείο - Εικόνα ντροπής στο κέντρο του Ηρακλείου

Κρήτη
Πανάνειο: Ξαναπαίρνει ζωή το «στοιχειωμένο» πρώην νοσοκομείο - Εικόνα ντροπής στο κέντρο του Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το έργο αποκατάστασης έχει μείνει στη μέση εδώ και μια 10ετία - Το ιστορικό

«Φως» επιτέλους στον ορίζοντα διαφαίνεται για το «στοιχειωμένο» πρώην Πανάνειο, στο κέντρο του Ηρακλείου.

Μετά από αβελτηρία χρόνων, καθώς είναι ενδεικτικό πως το έργο αποκατάστασης έχει μείνει στη μέση εδώ και μια 10ετία , γίνεται τώρα ένα σημαντικό βήμα προς τη διάσωση, αποκατάσταση και πολύπλευρη αξιοποίηση του σημερινού κτηρίου- «φαντάσματος». Χθες υπογράφτηκε η ένταξη στο ΕΣΠΑ της μελέτης αποπεράτωσης τού άλλοτε νοσοκομείου.

Ουσιαστικά γίνεται λόγος για την επικαιροποίηση-προσαρμογή μιας σειράς αναγκαίων μελετών προκειμένου να δρομολογηθεί το εγχείρημα να αποκτήσει ξανά πνοή το κτηριακό συγκρότημα, που αυτή τη φορά προορίζεται, βάσει του σχεδιασμού, να αξιοποιηθεί διαφορετικά. Τα προηγούμενα χρόνια, το σχέδιο προέβλεπε την αναστήλωση και επαναλειτουργία του πρώην Πανάνειου ως Κέντρου Μητέρας-Παιδιού. Πλέον, με βάση το νέο πλάνο που καταρτίστηκε το 2020, το πρώην νοσοκομείο που σταμάτησε να λειτουργεί στη δεκαετία του ’70 προβλέπεται να φιλοξενεί συνδυαστικά 4 χρήσεις και συγκεκριμένα:

- Κέντρο Ημέρας για τον Αυτισμό.

- Κέντρο ανακουφιστικής φροντίδας, υποστήριξης και αποκατάστασης χρόνιων πασχόντων (καρκινοπαθών και µη) και ασθενών µε κινητικά προβλήματα.

- Μονάδα Ημερήσιας Νοσηλείας.

- Και σταθμό αιμοδοσίας.

Αν και διαδικαστικά υπάρχουν πολλά στάδια ακόμα μέχρι να δούμε να αποκτά «ζωή» ξανά το σημερινό κτήριο εντούτοις η ένταξη της χρηματοδότησης της μελέτης αποπεράτωσης του Πανάνειου αποτελεί ένα σημαντικό βήμα και στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας ότι το θρυλικό κτήριο θα πάψει μέσα στα επόμενα χρόνια να αποτελεί εικόνα ντροπής και προσβολής για το Ηράκλειο.

Η ένταξη στο ΕΣΠΑ

Αναλυτικότερα, την ένταξη της μελέτης αποπεράτωσης του Πανάνειου Νοσοκομείου υπέγραψε χθες ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης.

Με την υπογραφή εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Κρήτη 2014-2020” και στον Άξονα Προτεραιότητας “Ενίσχυση της εκπαίδευσης και κοινωνικής συνοχής στην Κρήτη”, με προϋπολογισμό 1,25 εκατ. ευρώ, η μελέτη αποπεράτωσης του Πανάνειου Δημοτικού Νοσοκομείου, του Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου “Βενιζέλειο-Πανάνειο”.

Το έργο αφορά την επικαιροποίηση της στατικής μελέτης για την ολοκλήρωση των εργασιών αναστύλωσης και στερέωσης του κτηρίου και στην προσαρμογή της υπάρχουσας αρχιτεκτονικής μελέτης και της μελέτης των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων και, όπως δήλωσε ο διοικητής του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, Κώστας Τερζάκης, προβλέπει «την ανάπτυξη μονάδας αυτισμού, μονάδας ανακουφιστικής φροντίδας υποστήριξης και αποκατάστασης χρόνιων πασχόντων, μονάδας ημερήσιας νοσηλείας και σταθμού αιμοδοσίας.

Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) ημέρα είναι σημαντική γιατί υπογράφουμε την ένταξη μελέτης αποπεράτωσης του Πανάνειου Νοσοκομείου από τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη. Το έργο αφορά το ιστορικό κτήριο του Πανάνειου Νοσοκομείου, το οποίο θα κοσμήσει την περιοχή και θα προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες».

Ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής, Λάμπρος Βαμβακάς, μίλησε για «μία ακόμα σημαντική μέρα, αφού υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Κρήτης η ένταξη της αποπεράτωσης του Πανάνειου Νοσοκομείου Ηρακλείου για να επισκευαστεί και να 'ναι έτοιμο να προσφέρει στο μέλλον, στους Ηρακλειώτες και τους Κρητικούς, πρόσθετες και σημαντικές υπηρεσίες υγείας», ευχαριστώντας όλους όσους έχουν εμπλακεί για την προώθηση και ωρίμανση του έργου.

Η διοικήτρια της Υγειονομικής Περιφέρειας Κρήτης, Λένα Μπορμπουδάκη, έκανε λόγο για «μια σημαντική μέρα για την Υγειονομική Περιφέρεια της Κρήτης, όπου μαζί με την Περιφέρεια Κρήτης και το Βενιζέλειο Νοσοκομείο εντάσσεται η μελέτη για ένα ιστορικό κτήριο του Ηρακλείου. Το Πανάνειο Νοσοκομείο μπορεί να γίνει ένα στολίδι στην “καρδιά” της πόλης και αυτός είναι ο στόχος όλων μας, ώστε να παρέχονται πραγματικά σημαντικές υπηρεσίες υγείας. Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες», τόνισε η διοικήτρια της 7ης Υ.ΠΕ., αναφερόμενη αναλυτικά στους συντελεστές της ωρίμανσης της μελέτης και ευχαριστώντας τον περιφερειάρχη και την Περιφέρεια Κρήτης για τη διαρκή και αποτελεσματική συνεργασία.

«Από τα πρώτα θέματα που θέσαμε ως στόχους εξαρχής με τον διοικητή ήταν η αξιοποίηση αυτού του κτηρίου και συνεχίζουμε την εξαιρετική συνεργασία με τον περιφερειάρχη μας και τους αντιπεριφερειάρχες Δημόσιας Υγείας και Ηρακλείου, καθώς και τη Διαχειριστική Αρχή κι όλους τους συνεργάτες μας, και εντάσσουμε σήμερα τη μελέτη ύψους 1.250.000 ευρώ», δήλωσε η κ. Μπορμπουδάκη.

Στην υπογραφή της σύμβασης παραβρέθηκαν, επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, η Αιμιλία Μαγκαναράκη, διευθύντρια Προγραμματισμού και Ανάπτυξης Πολιτικών Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της 7ης Υ.ΠΕ., ο Δημήτρης Σταυράκης, διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας της 7ης Υ.ΠΕ., η Άρτεμις Σπανάκη από τη Διεύθυνση Τεχνικής Υπηρεσίας της 7ης Υ.ΠΕ., η Ελευθερία Κωστάκη, αναπληρώτρια διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου “Βενιζέλειο”, και η Χρυσή Πουλινάκη, διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου “Βενιζέλειο”.

Το ιστορικό -  Είχε μείνει στη μέση το έργο

Η κατασκευή του κτηρίου ξεκίνησε, με δαπάνη του Πανανού και της Αθηνάς Θεοδουλάκη, το 1895 και ολοκληρώθηκε το 1902. Το 2002 το κτήριο του Πανανείου εντάχθηκε σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, µε σκοπό την ανάπλαση και την ανακαίνισή του. Η α’ φάση ανάπλασης χρηματοδοτήθηκε µε το ποσό των 1.760.821,72 ευρώ. Το 2003 συνάφθηκε προγραμματική σύμβαση του νοσοκομείου µε τον ΟΑΝΑΚ για την εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών και τη δημοπράτηση της α’ φάσης ανάπλασης του κτηρίου, µε σκοπό τη λειτουργία του κτηρίου ως Κέντρο Μητέρας-Παιδιού.

Η α’ φάση ολοκληρώθηκε μερικώς στις 21/12/2010, υλοποιώντας μέρος της στερέωσης του κτηρίου, ενώ η β’ φάση δεν ξεκίνησε ποτέ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News