Αυτά είναι τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι Κρήτες στην Επανάσταση

Ηράκλειο
Αυτά είναι τα όπλα που χρησιμοποίησαν οι Κρήτες στην Επανάσταση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έκθεση μεγάλου ιστορικού ενδιαφέροντος που μας ταξιδεύει μέσα στην μακρόχρονη παράδοση των Κρητών στους αγώνες για την Ελευθερία

«Των αντρειωμένων τα άρματα» είναι ο τίτλος της έκθεσης που θα φιλοξενηθεί από την ερχόμενη Δευτέρα μέχρι τα τέλη τουλάχιστον του Ιανουαρίου στη δημοτική πινακοθήκη Μαλεβιζίου. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και για πρώτη φορά μέσω αυτής θα παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό τα όπλα που χρησιμοποιήσαν στις επαναστάσεις οι Κρητικοί, από ξύλινα ρόπαλά μέχρι ντουφέκια φτιαγμένα στην Κρήτη. Η έκθεση εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από το 1821.

Τα άρματα αυτά είναι πλέον τμήματα της αιματοβαμμένης ιστορίας της Κρήτης και συνόδευσαν την άσβεστη επιθυμία των κρητικών να απελευθερωθούν από το ζυγό. Είναι όπλα που εκτίθενται για πρώτη φορά και καταδεικνύουν στο σύνολό τους πώς οι κρητικοί μάχονταν σαν τα λιοντάρια, κάποιες φορές μόνο με τα απαραίτητα αλλά με απόλυτο εφόδιο την δίψα για λευτεριά.

  

Η έκθεση που θα φιλοξενηθεί στη δημοτική πινακοθήκη Μαλεβιζίου στην Τύλισο θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τη Δευτέρα μέχρι τουλάχιστον τα τέλη του Ιανουαρίου, καθώς δεν αποκλείεται να διευρυνθεί ο χρόνος, εάν η έκθεση ανοίξει στα σχολεία και τους μαθητές, λαμβάνοντας το χαρακτήρα που οι διοργανωτές στοχεύουν να παίξει. Η έκθεση αναμένεται να καταστεί ένα μάθημα για τους μαθητές, με φόντο τις επαναστάσεις των Κρητικών και τα μέσα με τα οποία επιχειρούσαν να δώσουν τέλος στο ζυγό.

Τα όπλα ανήκουν στην ιδιωτική συλλογή του Ευτύχη Τζιρτζιλάκη ο οποίος κατάφερε έχοντας μεράκι και αγάπη για τον τόπο και την ιστορία του, να συγκεντρώσει όλα αυτά τα αντικείμενα, ο οποίος εξήγησε ότι πρόκειται για μια έκθεση που μέσα από αυτή εύκολα μπορεί κάποιος να συμπεράνει ότι οι Κρητικοί μπροστά στην ελπίδα της λευτεριάς, δεν υπολόγιζαν τον εξοπλισμό  αλλά κυρίως το θάρρος τους και την ανδρεία τους.

Εκτός από την έκθεση που τελεί υπό την αιγίδα της προεδρίας της δημοκρατίας και εντάσσεται στο πλαίσιο των εορτασμών της επετείου των 200 χρόνων από το 1821, ο Δήμος Μαλεβιζίου έχοντας συστήσει επιτροπή που πρότεινε τις εκδηλώσεις, σύντομα θα παρουσιάσει και δύο τόμους, ο ένας από την έκθεση με τα άρματα των αντρειωμένων και ο άλλος για το 1821 και το Μαλεβίζι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News