Απόψε ανοίγει η αυλαία για το διήμερο αφιέρωμα στον Μπετόβεν

Πολιτισμός
Απόψε ανοίγει η αυλαία για το διήμερο αφιέρωμα στον Μπετόβεν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοίγει απόψε η αυλαία του διήμερου αφιερώματος για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου μουσουργού Λούντβιχ βαν Μπετόβεν

Με μία μεγάλη συναυλία συμφωνικής μουσικής, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη δημοφιλέστατη διάσημη Πέμπτη Συμφωνία του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου συμμετέχει στους εορτασμούς για τα 250 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου μουσουργού. Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή 10 και αύριο Σάββατο 11 Δεκεμβρίου, στις 9 το βράδυ, στην αίθουσα «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού».

Οι εορτασμοί είχαν αναβληθεί σε όλο τον κόσμο από το 2020, λόγω της πανδημίας. Κορυφαία στιγμή αποτελεί η σύμπραξη του διάσημου πιανίστα Κυπριανού Κατσαρή, στην πρώτη του εμφάνιση στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου.

Η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών (ΦΟΑ) θα παρουσιάσει, υπό τη διεύθυνση του Μύρωνα Μιχαηλίδη, πέραν της Πέμπτης Συμφωνίας και του Τρίτου Κοντσέρτου για πιάνο και ορχήστρα, ένα ακόμη από τα πλέον αντιπροσωπευτικά έργα του συνθέτη, την Εισαγωγή Έγκμοντ.

Η Εισαγωγή Έγκμοντ, έργο 84, που συνέθεσε ο Μπετόβεν μεταξύ 1809 και 1810, για το ομώνυμο θεατρικό έργο του Γιόχαν Βόλφγκανγκ φον Γκαίτε, εξιστορεί την ηρωική αυτοθυσία του Φλαμανδού πολεμιστή Έγκμοντ, διατρανώνοντας το μήνυμα της δικαιοσύνης και της ελευθερίας.

Ακολουθούν δύο ακόμη σπουδαία έργα. Το Κοντσέρτο για πιάνο, αρ. 3 σε ντο ελάσσονα, έργο 37, είναι ένα έργο με ημερομηνία σύνθεσης 1800, που θα ερμηνεύσει ο διάσημος σολίστ Κυπριανός Κατσαρής.

Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με τη Συμφωνία αρ. 5 σε ντο ελάσσονα, έργο 67, σε τέσσερα μέρη, που ολοκληρώθηκε το 1808. Πρόκειται για μία από τις διασημότερες συμφωνίες του Μπετόβεν και για ένα από τα δημοφιλέστερα και συχνότερα ερμηνευόμενα έργα της κλασικής μουσικής.

Πιστοποιητικά και αποστάσεις

Σύμφωνα με τα νέα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από την πανδημία Covid-19, για την είσοδο σε κάθε κλειστή αίθουσα οι θεατές οφείλουν να πληρούν τις προϋποθέσεις και να φέρουν μαζί τους πιστοποιητικό εμβολιασμού (να έχουν περάσει 14 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού) ή νόσησης κατά την είσοδο, καθώς και την αστυνομική τους ταυτότητα. Το ΠΣΚΗ επιπρόσθετα θα τηρήσει, για μεγαλύτερη ασφάλεια του κοινού, στις κλειστές του αίθουσες αποστάσεις μεταξύ των θεατών.

Τονίζεται τέλος ότι, εάν για λόγους ανωτέρας βίας δεν καταστεί εφικτό να διευθύνει τη ΦΟΑ ο Μύρων Μιχαηλίδης, τη μουσική διεύθυνση θα αναλάβει ο αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του ΠΣΚΗ, αρχιμουσικός Ραφαήλ Πυλαρινός.

Χορηγοί επικοινωνίας της συναυλίας είναι η «ΚΡΗΤΗ TV», το Ράδιο 98,4, η «Νέα Κρήτη» και το neakriti.gr.

Εισιτήρια - Συνεχίζεται η προπώληση

Η προπώληση των εισιτηρίων, αξίας 30, 22 και 15 ευρώ (γενική είσοδος) και 12 και 8 ευρώ (άνεργοι, ΑμεΑ, τρίτεκνοι, πολύτεκνοι, νέοι έως 25 ετών), συνεχίζεται και γίνεται αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο. Το κοινό μπορεί να τα προμηθευτεί από:

  • Το Βιβλιοπωλείο Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης (Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο, από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ., και Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή, από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 5:30 έως τις 9 μ.μ.).
  • Την ticketservices.gr, από τον παρακάτω σύνδεσμο: https://bit.ly/3Fx2LkJ.
  • Το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, πριν την έναρξη κάθε εκδήλωσης.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News