Ηράκλειο

Αγωνιστική Συσπείρωση ΠΑΓΝΗ: Σοβαρά προβλήματα στις ΜΕΘ λόγω έλλειψης τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης ΠΑΓΝΗ, χαρακτηριστικό είναι ότι κενές παραμένουν περισσότερες από το 55% των οργανικών θέσεων βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού - Εργάζονται 66 μόνιμοι και αορίστου χρόνου τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου ενώ παραμένουν κενές 74 οργανικές θέσεις

Σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των κλινικών, των ΜΕΘ, του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών και των Χειρουργείων του  ΠΑΓΝΗ φαίνεται να προκαλεί η μεγάλη έλλειψη τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης  ΠΑΓΝΗ, χαρακτηριστικό είναι ότι κενές παραμένουν περισσότερες από το 55% των οργανικών θέσεων βοηθητικού υγειονομικού προσωπικού. Συγκεκριμένα, εργάζονται 66 μόνιμοι και αορίστου χρόνου τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου ενώ παραμένουν κενές 74  οργανικές θέσεις. 

Λόγω μάλιστα των μεγάλων ελλείψεων, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, τα απογεύματα και τις νύχτες μόνο ένας ή δυο τραυματιοφορείς καλύπτουν την «κίνηση» όλου του νοσοκομείου. Αντίστοιχα, βοηθοί θαλάμου μετακινούνται από κλινική σε κλινική για να καλυφθούν πρόχειρα οι καθημερινές ανάγκες λειτουργίας.

Η χρόνια καταπόνηση, λόγω της φύσης της εργασίας, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση λόγω των ελλείψεων προσωπικού, και τις αλλεπάλληλες βάρδιες (απόγευμα – πρωί – νύχτα)  έχουν σαν αποτέλεσμα την επιβάρυνση της υγείας των εργαζομένων του νοσοκομείου.

Οι ελλείψεις προσωπικού ωστόσο, όπως επισημαίνεται, θα χειροτερέψουν αν απολυθούν οι 39 επικουρικοί τραυματιοφορείς και βοηθοί θαλάμου, που είναι απαραίτητοι για τη λειτουργία του νοσοκομείου και των οποίων οι συμβάσεις τους λήγουν μέσα στο 2022.

«Αυτά είναι τα αποτέλεσμα της πολιτικής υποστελέχωσης των δημόσιων μονάδων υγείας, που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), με βάση τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως «ως αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες». Δεδομένου ότι στο κόστος λειτουργίας θα συμπεριλαμβάνεται και η μισθοδοσία του προσωπικού, για να μπορεί το νοσοκομείο – επιχείρηση να είναι «ανταγωνιστικό» με τις αντίστοιχες ιδιωτικές κλινικές, ώστε να «κλείνει συμφωνίες» με τις ασφαλιστικές εταιρείες και τον ΕΟΠΥΥ (που σχεδιάζεται να λειτουργεί  ως ιδιωτική ασφαλιστική) θα πρέπει να έχει όσο το δυνατό λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό" τονίζουν τα μέλη της Αγωνιστικής Συσπείρωσης  ΠΑΓΝΗ,  προσθέτοντας πως «γι’ αυτό, διαιωνίζονται οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού και η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων. Γι’ αυτό απορρίπτεται, από όλες τις κυβερνήσεις, το αίτημα μας για μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων».

Χαρακτηριστικό, όπως συμπληρώνουν είναι ότι η μοναδική προκήρυξη (2Κ/2019) για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού που έχει ολοκληρωθεί από το 2019 έως σήμερα, αφορούσε την αντικατάσταση ισάριθμων επικουρικών, που ήδη εργάζονταν. 

Τα αιτήματα 

Όπως αναφέρουν τα μέλη της Αγωνιστικής Συσπείρωσης  ΠΑΓΝΗ, άμεσα απαιτείται:

ενίσχυση των δημόσιων μονάδων υγείας με επείγουσες προσλήψεις μόνιμων τραυματιοφορέων και βοηθών θαλάμου. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων.

ανάκληση των αναστολών εργασίας των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες υγείας και πρόνοιας

► ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας. Ένταξη στα Βαρέα Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όλων όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια